Diş hekimi, profesyonel diş temizliği yaparak, dişlerdeki plak ve diğer lekeleri uzaklaştırabilir. Doğal yöntemler, dişlerin daha beyaz görünmesini sağlamak için etkili bir seçenek olabilir. Limon suyu, karbonat, hindistan cevizi yağı ve elma sirkesi gibi malzemeler, dişlerin beyazlamasına yardımcı olabilir.
Bir bardağa 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Macun kıvamına gelen karışıma diş fırçası batırılarak dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez yapılan uygulama dişlerin daha beyaz görünmesini sağlayacaktır.
Bu renklenmeler sonunda ise dişler doğal görünümlerinden uzaklaşır ve rengi koyulaşmaya başlar. Bu lekelenmeler çeşitli yöntemler ile giderilmezse kalıcı hale dönüşür ve dişler sararmış olur. Bundan dolayı bu sararmaları ortadan kaldırmak için diş beyazlatma (bleaching) gibiçeşitli yollara başvurulmaktadır.
Diş sararması tüketilen yiyecek ve içecekten kaynaklanmalıdır. Maalesef ki sararan dişlerin bir süre sonra kendi kendine beyazlaması mümkün değil. Bunu örneklendirmek gerekirse beyaz bir örtüye sürekli çay ve yemek döküldüğünü düşünürsek bu lekeler yıkamayla geçer.
İlgili 24 soru bulundu
Dişlerdeki sararma yüzeysel ise öncelikle iyi bir diş taşı temizliği, ardından düzenli fırçalama ile giderilebilir. Ancak iç tabakada yani dentin tabakasında oluşan lekelenmeler fırçalama ile giderilmez; beyazlatma işlemi ile tedavi edilebilir.
Diş sararması nasıl geçer diye merak eden hastalar için diş sarılığı, estetik açıdan hoş olmayan bir sorundur, ancak üstesinden gelmek mümkündür. Evde diş sarılığı tedavisi yapmak mümkündür, ancak diş beyazlatma işlemi gibi profesyonel bir tedavi için diş hekimleri kontrolü altında tedavi olmanız gerekmektedir.
Diş minesini aşındırır: Aşırı diş fırçalamak; dişin minesini sıyırarak daha sarı görünmesine yol açabilir. Diş minesinin aşınması güçtür; fakat bu mümkün olabilir. Eğer bu durum meydana gelirse, dişin dentin tabakası olarak isimlendirilen ikinci tabakası açığa çıkar.
Bazı dişler bir iki günde beyazlarken, bazıları bir iki ay sürebilir. Çoğu insanın dişleri 2-3 haftada beyazlar. Dişlerinizde sarılaşma grileşmeden ne kadar fazlaysa beyazlatma o kadar iyi olacaktır.
Diş beyazlatma fiyatları 2023 yılı güncel fiyatı; lazer tipi ve ev tipi olarak ikiye ayrılır ve Ev tipi diş beyazlatma yönteminde 1500 TL ile 2500 TL fiyat aralığındayken, ev tipi jel sürülen diş beyazlatma yönteminde Ofis tipi diş beyazlatma fiyatları 2500 TL ile 3500 TL fiyat aralığındadır.
1 çay kaşığı karbonat ile yarım limon suyunu karıştırın. Daha sonra üzerine 2 damla zeytinyağı ilave edin. Bu şekilde de bir müddet karıştırdıktan sonra dişlerinize bu karışımı sürün. Belirli bir süre bu şekilde dişlerinizi fırçaladıktan sonra dişteki sarı lekeler ortadan kalkacaktır.
Bir çok hijyen, estetik uygulaması gibi; fazla miktarda ve kontrolsüz uygulandığında ZARARLIDIR. Zarar o an görülmeyebilir fakat uzun vadede oluşturacağı hasarlar göz ardı edilemez. Her gün karbonat ile diş fırçalamak; dişlerde hasar oluşturacak kadar aşınmalara neden olabilir.
Eğer hastalık sebepli diş sararması var ise bu durumda bir uzmandan yardım almak önerilmektedir. Ancak düzenli diş fırçalamama gibi ihmal sonucu yaşanan durumlar sonucu diş sararmış ise bunun çözümü mümkündür.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Ev tipi beyazlatma, kişinin evinde uyguladığı ve diş hekimi tarafından verilen özel bir diş beyazlatma kiti kullanılarak gerçekleştirilen bir beyazlatma yöntemidir. Bu yöntem genellikle dişlerin yavaşça beyazlamasına ve sonuçların yaklaşık 1 – 2 hafta içinde görünür hale gelmesini sağlamaktadır.
İyi Bir Ağız Hijyeni Alışkanlığı Edinin
Dişleri her seferinde iki dakika boyunca günde en az iki kez düzgün bir şekilde fırçalamak, diş ipi veya diş ipi alternatifleriyle dişlerin arasını temizlemek ve antiseptik veya beyazlatıcı bir gargara kullanmak ağzınızı sağlıklı tutmak için iyi bir uygulamadır.
Bu işlemi yaptıranlar genelde özel hastaneleri ya da özel klinikleri tercih ederler. Ancak buna karşın özellikle son yıllarda diş beyazlatma işlemini bazı devlet hastaneleri de uygulamaya başlamıştır.
Bunlardan en yaygın olanı şüphesiz ki: Karbonat. Doğal bir aşındırıcı olan karbonat, lekeleri mekanik olarak çıkarabilir. Dişlerinizi beyazlatmak için karbonat denemek istiyorsanız, eşit miktarda su ve karbonatı karıştırarak bir macun yapın. Diş fırçanızı 1 dakika boyunca dişlerinize sürtün, ardından tükürün.
Çözücü olarak etanol içeren benzersiz formülü ile lekelere karşı savaşır ve dişlerinizi renk değişiminden korur. LISTERINE® Advance White'ın 2 haftada daha beyaz dişler sağladığı klinik olarak kanıtlanmıştır.
Dişlerde meydana gelen çürüklerin en yaygın nedenlerinin başında bu koyu lekeler gelir. Ancak her leke tehlikeli olacak anlamında da değildir. Çünkü bazen bu lekeler sadece yiyecek veya içeceklerden kaynaklı yüzey lekeleridir. Diş temizliği ve diş beyazlatma işlemleri ile dişte siyah lekeler kolayca çıkarılabilir.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Pek çok kişiye sert fırçalamanın dişleri daha beyaz göstereceği fikri doğru gelir. Ancak çok sert diş fırçalamak dişin beyaz tabakasını aşındırarak dişlerin sararmış gibi görünmesine neden olur.
Dişlerinizi fırçalayıp ağzınızı iyice çalkalayın. Ardından bir çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı ada çayı ve bir çay kaşığı tarçını iyice karıştırın. Bu işlemi her gece tekrarlayın. Çok değil 1 hafta içinde dişlerinizdeki beyazlığı fark edeceksiniz.
Diş beyazlatmanın size uygun olmadığı durumlar olabilir. Eğer ön dişlerinizde yaygın dolgular, lamina ve kaplamalar varsa bunlar beyazlamaz ve beyazlatma sonrasında diğer dişlerden daha koyu renkte kalacakları için değiştirilmeleri gerekir. Bu konuda size en iyi bilgiyi diş hekiminiz verebilir.
Bir bardağın içerisine bir çay kaşığı karbonat, bir çay kaşığı elma sirkesi ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Karışım macun kıvamına geldiğinde diş fırçası batırılır ve dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez bu yöntem uygulandığından dişler eskisinden daha beyaz bir görünüme kavuşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri