Sarı kantaron aynı zamanda bel ve baş ağrısı gibi sıklıkla yaşanan ağrıların da azalmasında önemli bir rol oynuyor. Doğal bir antidepresan etkisi göstererek sinirleri yatıştırıyor. Bu özelliği sayesinde stres kaynaklı uykusuzluğun, kaygı, korku gibi hislerin azalmasını sağlıyor.
Egzama, akne ve sivilceler, hemoroidler, boğaz, yutak, deri ve mukoza zarının iltihaplanmasına neden olan bakteriyel ve viral enfeksiyonların tedavisinde bir yardımcı olarak idealdir. Sarı kantaron yağı, romatizmal ağrıyı hafifletir, şişme, morarma ve varisli damarların neden olduğu sorunlara yardımcı olur.
Bitkinlik, halsizlik ve yorgunluk gibi şikâyetlerin giderilmesinde kullanılabilir. Grip ve soğuk algınlığı belirtilerinin azalmasına yardımcı olur. Sarı kantaron çayı panik atak hastalığının tedavisinde tavsiye edilir. Uyku sorunu yaşayanlara geceleri 1 fincan çay içmeleri önerilir.
Karaciğerden ilaçların atılımında görevli mekanizmaları etkileyebildiği gibi kullanılan ilaçların etkinliğini de azaltabilir. Özellikle doğum kontrol hapı ve tansiyon, antidepresan, astım, kanser ilaçları kullananlar, organ nakli yapılan hastalar ile siroz hastaları tarafından kullanılmamalı.
Sarı kantaron İbrahim Saraçoğlu tarafından adet sancıları için önerilir. Ayrıca sarı kantaron adet söktürücü özelliği ile de önerilmektedir. Sarı kantaron adet sancısı için adet dönemlerinde ılık bir şekilde sabah ve akşam aç ya da tok karnına tüketilebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Yağ veya çay olarak tüketilmesi mümkündür. Kantaron çayını yapmak için ilk olarak 1 bardak kaynamış olan suya 2 çay kaşığı kurutulmuş kantaron bitkisi eklenerek biraz bekletilmelidir. Genellikle 10 dakika bekledikten sonra demlenmiş olacaktır. Hazır olan bu çay soğuk veya sıcak tüketilebilir.
Yan etki profili açısından oldukça güvenli bitkilerden biri olan sarı kantaronun nadiren raporlanmış yan etkileri bulunur. Mide bulantısı, ciltte kızarıklık, huzursuzluk ve yorgunluk hissi gibi hafif seyreden yan etkiler, sıklıkla bitkinin tavsiye edilen dozdan daha yüksek dozlarda uygulanması sonucunda ortaya çıkar.
Sarı ve kırmızı kantaron yağı
Temelde aynı kantaron bitkisinden elde edilen bu yağların farkı kırmızı kantaron yağının taze bitkilerden, sarı kantaron yağının ise kurutulmuş bitkilerden elde edilmiş olmasıdır.
Sarı kantaron çayı günde kaç defa içilir sorusuna ise 4- 6 hafta boyunca günde yalnızca 1 bardak içmelisiniz. Sonra 2 hafta ara vermeli ve tekrar aynı düzende içmeye devam etmelisiniz.
Bu bir çay kaşığı kantaron yağı doğrudan içilebileceği gibi ılık suya da eklenerek tüketilebilir. Günde bir çay kaşığı içilen sarı kantaron yağının şişkinlik, kabızlık ve gaz sancıları ile mide rahatsızlıklarını önlediği, gastrite bağlı ağrıları azalttığı belirlenmiştir.
İşte karşınızda sarı kantaronun faydaları: Antiseptik özellikler gösterdiğinden vücudu mikroplara karşı koruyor. İltihap önleyici etkiler göstererek vücutta oluşan iltihaplanmaların hızla iyileşmesine destek oluyor.
Grip ve nezle gibi hastalıklara karşı yararlıdır,
Ateş düşürücüdür, Uykusuzluğa iyi gelir, Kronik yorgunluğa iyi gelir, Kolay bir şekilde balgam çıkarmaya yardım eder.
Uzmanlar, sarı kantaron yağının bir çay kaşığı kadar tüketilmesini bu durumda akciğer ve böbreklerdeki zehirli toksinlerin atılacağını belirtiyor.
Safra kesesi ve karaciğer gibi organların iyi çalışması içinde kantaron çayı tüketilmesi tav- siye edilir. Sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur.
- Sarı kantaron yağı saç derisinde oluşan egzamaya karşı da etkilidir aynı zamanda kepeği önler ve saçları besler. Saç derisini iyileştirme özelliğiyle saç köklerini besler ve saç dökülmesini önler. - Sarı kantaron yağı eklem ağrılarına iyi gelir. Ağrılı bölgeye sürüldüğünde ağrıyı dindirir.
Sarı kantaron da kanser hastaları arasında harici olarak veya tüketilerek kullanılan bitkilerden birisidir. Bu tür bitkiler her ne kadar, doğal, zararsız gibi düşünülerek, hastalığa fayda sağlaması sebebiyle tüketimde yer alsa da biyolojik olarak aktif bileşikler içermektedirler.
Sarı kantaron çiçekleri, çiçeklenme dönemleri olan Mayıs-Eylül ayları arasında topraktan 5 cm yukarıda olacak şekilde, yani toprak üstünden toplanır.
Günde en fazla 1-2 fincan tüketmeniz gereken sarı kantaron çayını bir uzman görüşü dahilinde içmeniz çaydan göreceğiniz faydayı artırır. Stres, endişe, kaygı sorunları yüzünden uykusuzluk çekenlere geceleri 1 fincan sarı kantaron çayı içmesi önerilir.
İdrar yolu enfeksiyonlarını geçirir. Mesanede oluşmuş taşları eriterek düşmesini sağlar.
Kantaron yağının faydaları arasında vücutta oluşan ağrıların azalmasında etkili olması yer alır. Bebeklerde oluşan pişiklerde iyileştirici etkiye sahiptir. Güneş yanıklarından dolayı oluşan acının azalmasında yardımcı olur. Saçta oluşan kepek ve dökülmelere iyi gelir ve saç derisini güçlendirir.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
- Cilt üzerinde bulunan yara ve aknelere sonucu oluşan enfeksiyonlar yara izleri büyük ölçüde azalır. Egzama dermatit pişik sorunlarına iyi gelir olan etkileri özellikle çok faydalıdır. - Sindirime faydalıdır. Kırmızı kantaron yağı sindirime de faydalı olan bir yağ çeşididir.
Sarı kantaron & zeytinyağı
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Aktif major bileşenleri hiperisin ve hiperforindir. Sıklıkla, yara ve yanıkların tedavisinde topikal olarak; depresyon, akut ve kronik ağrı tedavisinde ise oral olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri