Sarı nokta (makula dejenerasyonu) hastalığı, merkezi görmeden sorumlu bir retina hastalığıdır. Genellikle bu hastalık 55 yaşından sonra ya da kalıtsal olarak daha erken görülebilir. Hastalık tedavi edilmezse görme kayıplarına yol açabilir.
Islak Makula Dejenerasyonu
Bunların yanında, üçüncü bir alt tip olarak Stargardt hastalığı olarak da bilinen genç tip makula dejenerasyonu; özellikle çocuklar ve gençlerde görülen bir sarı nokta hastalığı türüdür.
Sarı nokta hastalığı, tıbbi adıyla yaşa bağlı makula dejenerasyonu yaşlanma ile ortaya çıkan bir bozukluktur. Genellikle makula dejenerasyonu 50 yaşından sonra görülür veya kalıtsal olarak daha erken de ortaya çıkabilir.
Bu özellik, ileri YBMD'li kişilerde ciddi görme kaybının yaygın bir yan etkisidir. Ancak, genellikle 1-1.5 yıl sonra geçer.
Makula dejenerasyonu yani sarı nokta hastalığında, yanlardan (periferal) görme bozulmaz fakat merkezdeki (santral) görme bozulur. Örnek vermek gerekirse, kişi duvarda bir saatin varlığını görebilir, fakat saatin kaçı gösterdiğini bilemez. Makula dejenerasyonu tamamen körlükle sonuçlanmaz.
İlgili 26 soru bulundu
Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol sarı noktayı uzaktan tetikleyen faktörlerdendir.
Makula dejenerasyonu olarak bilinen sarı nokta hastalığı genellikle kalıtımla geçen, 55 yaş sonrası kişilerde, sigara içenlerde ve yetersiz beslenenlerde sık görülen, ilerlemesi durumunda görme kaybına yol açabilen gözde makula ismi verilen bölgenin bozulmasıyla karakterize bir retina hastalığıdır.
Etki ettikleri sürece görmedeki sorunu çözebildikleri için başlangıçta aylık düzenli tedaviler gerekebilir. Ancak zamanla ilaç uygulama ihtiyacı azalmaktadır. Hastalığın nadir bazı formlarında lazer tedavisi de enjeksiyon tedavisine eklenebilmektedir.
Sarı nokta tedavisi kuru tip için daha çok özel vitamin destekleri ve yüksek dozda Omega-3 verilmesiyle yapılır ve tüm tedavi, ağızdan alınan ilaçlarla gerçekleştirilmektedir. Islak tip sarı nokta tedavisi ise daha çok göz içine anti-VEGF adı verilen ilaçların injekte edilmesiyle yapılmaktadır.
Sarı nokta hastalığının ilerlemesi ne yazık ki tamamen durdurulamaz, ancak ilerlemesini yavaşlatmak mümkündür.
MAKULA DELİĞİNİN TEDAVİSİ NEDİR? Makula deliğinin tek tedavisi CERRAHİDİR. Herhangi bir şekilde lazer, iğne yada damla ile tedavisi mümkün değildir. Yapılan cerrahi işlemin adı VİTREKTOMİ VE GAZ ENJEKSİYONUDUR.
"Sarı nokta hastalığı erken tedavi edilmezse görme merkezleri kaybediliyor. Özellikle pandemi dönemindeki iki yıllık süreçte hastalarımız kontrollerini aksattığı için çok sayıda görme kayıpları yaşadık ve bunların maalesef telafisi yok. İhmal edilirse görme kaybına, kalıcı körlüklere neden olabiliyor.
SARI NOKTA HASTALIĞI TESTİ (AMSLER GRİD TESTİ)
- Tek gözünüzü kapatın. - Açık olan gözünüzle ortadaki noktaya düz bakın. - Noktaya bakarken etrafındaki tüm çizgilerin düz ya da bozulmuş, bulanık ya da karanlık olup olmadığını kontrol edin. - Yukarıdaki işlemi diğer gözünüzle tekrarlayın.
Günümüzde kuru tip sarı nokta hastalık tedavisi bulunmamaktadır. Eğer hastalık erken tespit edilirse antioksidanlar, vitamin ve omega-3 içeren, kuru tip sarı nokta hastalık için özel üretilmiş gıda takviyeleri ile hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.
Sarı nokta hastalığının belirtileri, genellikle önce bir gözle başlayan çizgileri, cisimleri dalgalı ve kırık görmeyle giden, görme bozulmasıdır. Ancak iki gözümüz olduğundan, çoğu hasta ilk hastalanan gözdeki kanamaların ve görme bozukluklarını çok ileri safhaya kadar hissedememektedir.
Sarı nokta hastalığı özel hastanelerde SGK kapsamına alınmamaktadır.
bazen 3 yükleme dozundan sonra hastalık uzun bir süre sakin geçer, bazen de sık sık ayda bir kere uygulamak lazım. Ozurdex için ise etki süresi 3-4 ay sürdüğü için 3-5 aylık yükleme dozuna gerek yoktur. Daha sonra durumun gidişatına göre tedavi dozları 3-4 ay ara ile ayarlanır.
Sarı nokta hastalığı (yaşa bağlı makula dejeneresansı) tedavisi gören hastalarda katarakt ameliyatı mümkünse tedavi başladıktan en erken 6 ay sonra yapılmalıdır.
Göz beyazında sarı leke daha yeni gelişiyorsa batma ve yanma hissinin azaltılması için göz damlaları ile tedavi edilmektedir. Sarı kitlenin büyüdüğü durumlarda da kitleyi gözden alma yoluna gidilip, hasta isterse ameliyatı yapılabilir.
Sarı nokta hastalığının gerçek tedavi yöntemi olan eylea göz iğnesi 29.01.2019 tarihinden itibaren devlet tarafından karşılanmamaktadır.
Sarı nokta hastalığı, yaşlılıkla birlikte sıklıkla görülen bir hastalıktır ve ilerleyici bir seyir göstererek kalıcı görme kaybına neden olabilir. Sarı nokta hastalığına hangi bölüm bakar sorusuna cevap vermek gerekirse, bu hastalıkla ilgilenen sağlık alanı göz hastalıklarıdır.
Makula deliği, yaşlanmanın doğal bir süreci olarak vitreus yapısının bozularak makuladan ayrılması sırasında oluşur. Retina yüzeyinde kalan vitreus kalıntısı kasılıp büzüşerek makula ve foveayı dışa doğru çeker. Bunun sonucunda delik tarzı doku kaybı oluşur.
Sarı nokta hastalığı tedavisi göz doktorları tarafından yapılır. Ülkemizde gelişen sağlık imkanları nedeniyle hemen tüm hastanelerdeki göz doktorları genel tedaviyi yapabilirler. Özel durumlarda göz hastaneleri, üniversite ve eğitim hastaneleri göz kliniklerine başvurulması uygun olacaktır.
Doç. Dr. Acar, sarı nokta hastalığının kuru tipinde koruyucu amaçlı olarak A,C, E vitaminleri, çinko, selenyum, lutein, zeaksantin ve omega 3 kullanıldığını ifade ederek, “Tüm bunlar önemli antioksidan maddelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri