Yeni Ortaöğretim Modeli'nde liselerde toplam ders sayılarının yanı sıra, zorunlu olan ortak ders sayıları da azaldı. 2020 yılından itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanacak sistemde, Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar, Müzik, Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü ortak dersler arasından çıktı.
Görsel sanatlar ve müzik alanında öğrenim görmek isteyenlerin yetenek sınavı sonucuna göre, tanılanmış özel yetenekli öğrencilerin de görsel sanatlar ile müzik bölümleri bulunan güzel sanatlar liselerine doğrudan kayıtları yapılabilmektedir. Liseye Geçiş Sınavına (LGS) girmek zorunlu değildir.
Görsel Sanatlar (Resim-İş) Dersinin Kazanımları
Kazanımlara ilk olarak 1992 yılındaki İlköğretim kurumları Resim-İş dersi Öğretim Programında 1-8. sınıfların her sınıf düzeyinde yer verilmiştir.
Tüm liseler için geçerli olan temel dersler ise; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar/Müzik, Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü, Yabancı Dil gibi derslerdir.
Ortaokul ders çizelgesinin seçmeli bölümünde bulunan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, Görsel Sanatlar, Drama, Zeka Oyunları, Satranç, Halk Kültürü, Düşünme Eğitimi dersleri kaldırıldı.
İlgili 40 soru bulundu
Yeni ortaöğretim modelinde 9'uncu sınıfta Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar, Müzik, Sağlık Bilgisi, Trafik Kültürü ortak yani zorunlu ders olmaktan çıktı.
Yabancı Dil ve Güzel Sanatlar Dersleri Kalktı!
MEB tarafından yapılan son açıklamada, ortaokul ve liselerde yabancı dil ve güzel sanatlar derslerinin kaldırıldığı belirtildi. Bu durum, öğrencilerin ve ebeveynlerin gündemine oturan bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
Anadolu liselerinde öğrenciler; türkçe, matematik, sosyal bilimler ve yabancı dil alanlarında eğitim görürler.
ANADOLU LİSESİ / DERS SAATLERİ Anadolu Lisesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati vardır.
Milli Eğitim Bakanlığı İmam Hatip Ortaokulu haftalık ders çizelgesinde görüldüğü üzere görsel sanatlar dersi haftada 1 saat ve zorunlu olarak işlenmektedir.
Görsel Sanatlar eğitimi, bireyin kendini ifade edebilme, estetik bilinç kazanma gibi kişisel yaşantısına katacağı olumlu edinimler ve toplumlar açısından avantajlar sağladığından her düzeydeki yaş grubundan bireyler için bir gereksinimdir.
Bale – dans ana sanat dalında bulunan derslerin verildiği güzel sanatlar lisesi bölümü içerisinde klasik bale, bale tarihi, modern dans, dans, solfej ve piyano olmak üzere müzik eğitimi, tarihi danslar, repertuar danslar, karakter danslar, türk halk dansları, ritmik jimnastik gibi temel dersler bulunmaktadır.
Görsel Sanatlar Bölümünde Hangi Dersler Verilmektedir? Görsel Sanatlar Bölümünde genellikle çizim, resim, heykel, baskı yapma, fotoğrafçılık, tasarım, seramik, endüstriyel tasarım, tiyatro, sinema, mimari tasarım ve dijital sanat gibi dersler verilmektedir.
''Mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencileri; ilgi, istek ve okulun imkânları doğrultusunda “Beden Eğitimi ve Spor”, “Görsel Sanatlar” ve “Müzik” derslerinden sadece birini seçer.''
Eğitim Modelimiz. Pera Güzel Sanatlar Lisesi' nde 4 yıllık eğitim programı uygulanmaktadır. Anadolu liseleri statüsünde olan okulumuzda öğrenciler, 9. sınıftan itibaren haftada 24 saat kültür derslerinin (Türkçe-Tarih-Coğrafya-Matematik gibi) yanı sıra bölüm derslerini de (Müzik-Resim-Tiyatro-Bale/Dans) almaktadır.
Sayısal bölüm dersleri lisede matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji olmak üzere 5 tanedir.
İlköğretim 8. sınıfta okuyan öğrenciler ise eğitim sisteminden ayrılamayacaklar ve zorunlu eğitimlerine devam edeceklerdir. Bu öğrenciler 2012 – 2013 öğretim yılında lise 1 (9. sınıf) öğrencisi olarak öğrenimlerine devam etmek zorundadırlar.
Çoğu lisemizde (meslek liseleri dahil) sadece toplam dört saatlik coğrafya dersi zorunludur. Bu dersler de dönemlik oldukları için iki dönem halinde ve ikişer saatlik dersler olarak okutulmaktadır. Zorunlu ders sayısı ve toplam saat son derece azdır.
Meslek liselerinde bir günde en fazla 10, diğer ortaöğretim kurumlarında ise 8 ders saati yüz yüze eğitim yapılacak.
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu. Daha önce yapılan müfredat değişikliği ile İngilizce ders saatlerinde da azalma yapılmıştı.
Conversation. Yeni alınan kararla 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren 9. Sınıftan başlamak üzere Almanca dersi kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacak.
MEB, lise öğrencilerine 1013 farklı seçmeli ders sunuyor
Bu yıl liselilerden en çok talep gören, 1 milyon 761 bin 762 öğrencinin seçtiği sosyal etkinlik dersi oldu. Matematik dersi, liselerde 1 milyon 373 bin 915 öğrencinin tercihiyle ikinci sırada yer aldı. Liseli öğrenciler de birden fazla tercihte bulunabildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri