Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renke olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak geçiyor.
Haritanın sağ üst köşesindeki görselde, jeolojik kısaltmalara ilişkin açıklamalar bulunuyor. Haritanın sağ üst köşesinde açıklanan renklerden soldaki ilk sütunda sarı renkli alanlar yumuşak kayaları, gri renkler ise en zayıf zeminleri temsil ediyor.
MTA Diri Fay Haritası'ndan fayların son durumuna bakılabiliyor. Haritadaki kırmızı renkli çizgiler fayları oluştururken, gri renkli alanlar depreme dayanıksız olduğu bilinen dolgular ve alüvyon arazileri gösteriyor.
Kırmızı ve mor renkli kalın çizgiler diri faylar, siyah noktalı çizgiler ise olasılı diri faylardır. Gri renkli alanlar alüvyon çökellerini gösterir.
Faylar, atım yönlerine göre Eğim Atımlı Normal Faylar, Ters Faylar, Bindirmeler ve Doğrultu Atımlı Faylar olarak sınıflandırılırlar.
İlgili 28 soru bulundu
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
Aktif Olmayan Fay Nedir? Varlığı bilinen, 2 milyon yıl içinde hiç hareket etmemiş ve deprem oluşturmamış faylara aktif olmayan fay denir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Deprem risk haritası üzerinde kırmızı renk ile ifade edilen iller birinci derece, pembe renk ile ifade edilen yerler ikinci derece, turuncu renk ile ifade edilen yerler ise üçüncü derece deprem bölgesi olarak geçmektedir.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir. Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar.
Söz konusu paylaşımda Kahramanmaraş fay hattının koptuğu ve kopan fay hattı nedeniyle akşam saatlerinde 8.5 büyüklüğüde deprem olacağı iddia edildi. Ancak bu iddialar asılsızdır. AFAD tarafından yapılan açıklamada, AFAD dışındaki açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğine yer verildi.
Fay hattının kırılması demek büyük çapta depremlerin meydana gelmesi demektir. 6 Şubat günün ilk saatlerinde Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremin sebebinin de bu olduğu konusunda; İzmir Seferihisar açıklarında 30-40 kilometrelik bir fay hattı kırılmış olduğu açıklaması yapılıyor.
SARI İKAZ. Hava saldırısı ihtimali olduğunu işaret eden sarı ikaz, 3 dakika süreli düz siren sesi ile duyurulur.
Harita üzerinde daire yarıçapları büyüklüklere, renkler ise derinliklere karşılık gelmektedir. Harita üzerideki büyüklükler her bir deprem için hesaplanan en büyük değere (xM) karşılık gelmektedir.
Haritadaki bir başka değişiklik de İç Anadolu Bölgesi'nde. 22 yıl önceki haritada koyu kırmızı ile gösterilen Kırşehir, Kırıkkale çevresi yeni haritada daha düşük deprem riskine işaret eden turuncuya çalan sarı renk ile işaretlendi.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
1960 Valdivia depremi veya Büyük Şili Depremi, 22 Mayıs 1960 tarihinde tüm zamanların richter skalasıyla ölçülmüş en büyük depremi. UTC saat 19.11 de deprem moment magnitüd ölçeği ile 9,5 büyüklüğüne ulaşmış ve Şili'yi vurmuştur.
Sarsıntı, büyükçe bir kamyonun geçişi sırasındaki sarsıntıyı andırır. Başlama ve bitişi insanlar tarafından hissedilebilir. Gündüz vakti binalarda bulunan hemen herkes tarafından hissedilir, dışarda bulunanların çok azı sarsıntıyı hisseder. Gece vakti bazılarını uykudan uyandırır.
Türkiye'nin aşağıdaki bölgeleri 1. derece deprem bölgesi olarak kabul edilir: Marmara Bölgesi. Kuzey Ege Bölgesi. İç Anadolu Bölgesi.
Dünyanın en büyük fay hattı ABD'de bulunan San Andreas fay hattı olarak bilinir. Kaliforniya boyunca uzanan bir kıta dönüşüm fayı olan San Andreas fay hattının uzunluğu 1200 km'dir.
EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.
Kadıoğlu'na göre 3 ana fay hattından en kompleksi ve en fazla enerji toplayabileni Doğu Anadolu Fayı… Onu daha sonra Kuzey Anadolu Fayı takip ediyor. “Bunlar tehlikeli faylardır ve çok sayıda kolları vardır. Enerjileri, sürtünme hareketleri levhanın derinliği kadar yani iki kıtanın derinliği kadardır.
Kuzey Anadolu Fay hattına benzeyen San Andreas Fay Hattı ise dünyanın en tehlikeli fayı olarak biliniyor.
FAY HATTI GÖZLE GÖRÜLÜR MÜ? Dünya üzerinde gözle görülebilen fay hatlarına az rastlanırken, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolu Eskişehir'de görülebiliyor. Ayrıca İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri