Kontrolde aracın kiralama şirketine ait olduğu anlaşılınca, trafik polislerince motorlu aracın sürücü belgesi olmayan kişi tarafından sürülmesine izin vermekten araç tescil plakasına istinaden trafik para cezası düzenlerler.
"EK SÜRÜCÜLERİ SÖZLEŞMEYE EKLETTİRİN"
Kiralık aracın yalnızca sözleşmede yer alan asıl sürücü ve ek sürücülerin kullanabildiğini aktaran Sağlam, "Aracı sözleşme dışındaki bir kişinin kullandığı durumlarda kurallara göre aracın üzerindeki tüm güvenceler iptal oluyor.
Kiralık araçlara kesilen cezalar, Kiralık Araç Bildirim Sistemi'ne girileceğinden dolayı araç kiralama şirketleri kesilen cezalardan haberdar olup cezanın bedelini sürücüden temin eder.
ARACI BENDEN BAŞKASI DA KULLANABİLİR Mİ ? Kiraladığınız aracı yalnızca sözleşme ve teslimat formunda belirtilen kişi/kişiler kullanabilir.
Emniyet Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan egm.gov.tr üzerinden de ceza sorgulama işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkün. Online işlemler sayfasından araç plakasından trafik cezası sorgulama, sürücü ceza bilgisi sorgulama ve sürücü belgesine yazılan ceza sorgulama gibi birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Araç sahipleri PttAVM.com, HGS Kurumsal, HGS Web ve Mobil Uygulamaları üzerinden PTT ayrıcalığı ile Trafik Cezalarını da zahmetsizce sorgulayabilecekler. Plaka No ve TCKN/VKN bilgilerinizi girerek Trafik Ceza tutarlarınızı kolayca sorgulayabilir ve ödemenizi güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.
Araçların kiralık olup olmadığını anlamak dışarıdan bakınca imkansızdır ancak yapılan plaka sorgulamasında ve ruhsat incelemesinde bir aracın kiralık olup olmadığı, şahıs ya da firma adına kayıtlı olduğu öğrenilebilir.
Stajyer ehliyet ile araba kiralanabilir mi? Üzülerek cevaplıyoruz ki maalesef stajyer ehliyet sahibi kişi araç kiralayamaz. Kiralama rehberi sayfamızdan da detaylıca yazıp belirttiğimiz gibi oto kiralama için öncelikle 2 yıl ehliyet şartı koyulmaktadır. Bunun yanında 25 yaş altı kişiler de araç kiralayamaz.
İkinci sürücü aracı bırakabilir mi? Evet, araç kiralama sözleşmesinde “ismi, sürücü/ek sürücü” olarak geçen müşterilerimiz, aracı kiralama sonrası teslim edebilir. Mil puan ile araç kiralanabiliyor mu?
Kiralık araçta oluşan hasar kasko tarafından karşılanır. Kasko, bu bedeli kusurlu olan sürücünün trafik sigortasından temin eder. Kusurlu sürücüden ücret talep edilmesi ise ancak zararın trafik sigortası limitini aşması durumunda gerçekleşir.
Araç kiralama süresince yapılan trafik ihlali sorgulamasını e-devletten gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet üzerinde cezanızın tüm detaylarını görüntüleyerek ödeme yapabilirsiniz.
Eğer yaşanan trafik kazasında kusurlu olan taraf sizseniz, tamir bitene kadar aracın kirası sizden talep edilebilir. Bu durum 'Kira Kaybı' olarak bilinmektedir. Bunun yanısıra bazı durumlar hariç, araçta oluşan hasarı trafik sigortası karşılar. Eğer araç tam kaskolu ise, kasko karşılamaktadır.
Başkasının Arabasını Kullanmak Cezası
Cezası bulunmayan bu durumun aracın trafik kazasına karışması durumunda yükümlülükleri bulunmaktadır. Kazaya sebebiyet veren sürücünün cezai yaptırımları ve tazminat yükümlülükleri bulunmaktadır. Sürücünün yanı sıra araç sahibi de sürücü kadar sorumludur.
Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. İzin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması (acil durumlar hariç) mümkün değildir.
13.10.1983 günlü, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun itiraz konusu kuralı da içeren 36. maddesi şöyledir: “Madde 36- Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır.
Kiraladığınız aracı yalnızca sözleşme ve teslimat formunda belirtilen kişi/kişiler kullanabilir. Sözleşmede belirtilmeyen üçüncü kişilerin, aracı kullanmaları halinde meydana gelebilecek hasarlarda, hiçbir hasar güvencesi geçerli değildir.
Bununla birlikte 25 yaşını doldurmamış ise o zamanda araç kiralayamıyorsunuz. Kısacası stajyer ehliyet durumundan muaf olmanız gerekiyor. Bu konu tüm araç kiralama firmalarında olduğu gibi bizde de aynı geçerliliktedir.
Ekonomi segmentinde bulunan araçları kiralayabilmek için en az 21 yaşında ve 1 yıl ehliyet sahibi olunması gerekmektedir. 19-21 yaş aralığında ve 1 yıl ehliyet sahibi olan kişiler Genç Sürücü ücreti ödeyerek ekonomik gruptan araç kiralayabilmektedir.
Gelişen teknolojiyle birlikte araç kiralama şirketleri de filolarındaki araçların durumlarını daha yakından takip edebilmek adına araçlarını GPS ile takip ediyorlar. Böylelikle faturalandırma sürecinde aracın gerçek kullanım miktarını tespit edebiliyorlar ya da olası hırsızlık vakalarının önüne geçebiliyorlar.
Kiraladığım aracın yakıtını kim karşılar? Kiraladığınız aracın deposu boş olarak size teslim edilebilir. Yakıt için iade ve geri ödeme yapılmaz. Tam tersi olarak dolu depo olarak teslimde edilebilir bu durumda araç kiralama firması sizden aynı şekilde dolu depo şekilde iade alacaktır.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir. Ancak, bazı durumlarda cezanın e-devlete düşme süreci uzayabilir.
Telefonumuzun mesaj bölümüne girerek, sorgulama yapmak istediğimiz aracın plaka numarasını, tescil tarihini ve TC Kimlik numaramızı yazarak 1189'a göndermemiz gerekiyor.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri