Bilirubin ise sarı renkli bir maddedir. Karaciğer, bilirubinin vücuttan uzaklaştırılması ile görevlidir. Fakat bilirubin herhangi bir nedenle vücuttan yeteri kadar uzaklaştırılamazsa kan dolaşımına katılır ve cildin, mukozaların ve göz akının sarı renkte gözükmesine neden olur.
Melanin pigmentinin deride iki türü bulunur. Bu pigmentlerden eumelanin cilde kahverengi-siyah, pheomelanin ise sarı-kırmızı renk verir. Tenleri koyu renk olan insanların cildinde eumelanin üretimi daha fazlayken, pheomelanin üretiminin fazla olduğu kişilerin tenleri açık renklerdedir.
Bilirubin değeri, 3 mg/dl değerini aştığında, sarılık göz aklarında fark edilmeye başlar. Bilirubin miktarı artmaya devam ettikçe önce baş ve boyun cildinde, ardından vücudun geri kalanında cilt sarı renk alır.
Sarılık, kanda biriken ve kan akışında dolaşan fazla miktardaki sarı-turuncu bir madde olan bilirubinin cildin hemen altındaki yağ tabakasında çözünmesi sonucu cildin, mukoza zarının ve göz beyazlarının sarımsı görünüme neden olduğu bir durumdur.
Kilo kaybı, Kusma, Ateş Dışkının renginin açık olması ve kil rengine benzemesi sarılığın en sık görülen belirtileri arasındadır.
İlgili 42 soru bulundu
Sarılık kaka ile atılır mı? Bilirubin kan dolaşımında karaciğere gider. Karaciğer bilirubinin şeklini değiştirir, böylece kaka yoluyla vücuttan atılabilir.
Safra tıkanıklıkları tedavi edilmediği takdirde uzun dönemde ileri derece karaciğer hasarına sebep olarak ölümcül seyredebilir. Kan ve idrar testlerinin yanı sıra karın ultrasonografisi ve bilgisayarlı tomografi, meydana gelen sorunların tespiti için kullanılabilir.
Hem yetişkinlerde hem de yeni doğan bebeklerde görülebilen bu hastalık gastroenteroloji doktorları tarafından teşhis ve tedavi edilmektedir.
Yeni doğan bebeklerin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. Sarı renk hastalığın ilerlemesi ile tüm gövdede görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.
Sarılığın teşhisinin kan tahliliyle konulduğunu anlatan Dr. Onur Yaprak, "Kan tahlilindeki bilirubin düzeyi normalde 0.3-1.2 mg/dl civarındadır. Bu değer 2.5-3.0 mg/dl'ye erişirse sarılık gelişmiş demektir.
Makyaj, solgun bir cildin temel nedenleri arasında diyebiliriz. Özellikle sürekli makyaj yapmak, makyajı temizlemeden uyumak, kimyasal içerikli makyaj malzemeleri kullanmak cildin solgun görünmesine neden oluyor. Sağlıksız beslenme tüm vücudu kötü etkilediği gibi, cildi de olumsuz etkiliyor.
Vücutta bilirubin üretiminin fazla olması ve bu maddenin vücuttan atılamaması sonucunda kan dolaşımına karışan bu madde sarılığa neden olur. Bunun yanı sıra sarılığa neden olan bazı durumlar şu şekildedir: Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C, Aşırı alkol tüketimi sonrası karaciğerde hasar oluşması
Bilirubin, kan elemanlarından olan alyuvarların yıkımı sonucu ortaya çıkan bir maddedir. Kandaki bilirubin karaciğer tarafından işlenir ve safraya karıştırılır. Safra içeriğiyle birlikte bağırsağa geçen bilirubin gaita yoluyla vücuttan dışarı atılır.
Hava koşullarındaki değişiklikler, kuvvetli rüzgarlar, yaşa bağlı solgunluk, demir ve A vitamini eksikliği, ciltteki kolajen ve elastik liflerin kaybı gibi bu sebeplerden bazıları aynı anda cildin solgun, mat ve cansız hale gelmesine neden olabilir.
Hiperpigmentasyon ve Ciltteki Koyu Leke Görünümleri
Ciltteki renk bozulmalarının nedenlerinin başında; stres, aşırı derecede UV ışınlarına maruz kalma, yaşlanma ve çevre kirliliği gibi durumlar yüzünden, vücuttaki melanin hormonunun gereğinden fazla salgılanması gelir.
Lakin sarılık 24 saat içinde başlamışsa, sarılık koyu renk almış bir şekilde yayılarak şiddetleniyorsa, halsizlik ve ateş söz konusu ise, bebeğiniz normalden fazla uyuyorsa ve beslenmesi iyi değilse, dışkı ve idrarda renginde değişme görüldüyse, bebeğiniz emme güçlüğü yaşıyorsa derhal hekime başvurulmalıdır.
Genel olarak fizyolojik ve patolojik olarak 2 gruba ayrılan sarılık, patolojik olduğunda tehlikeli olabilir. Patolojik sarılık neden tehlikelidir? Kan uyuşmazlığı, kan hastalıkları, tiroit, bağırsak hastalıkları gibi problemlerin olduğu durumlarda ortaya çıkan sarılık çeşidi patolojiktir.
Sarılık genellikle baştan ayaklara doğru ilerler ve bacaklarda sararma görülmesi bilirubin seviyesinin ciddi düzeyde artmış olduğunu gösterir. Her ne kadar birçok bebekte görülen ve genellikle kendiliğinden iyileşen yaygın bir durumsa da mutlaka doktor kontrolü gerektirir.
Hepatit belirtileri nelerdir? Klinik olarak halsizlik ve yorgunlukla başlayan ve siroza kadar ilerleyebilen bir hastalıktır. Belirtileri arasında kaşıntı, zayıflama, karında şişkinlik, gözlerde ve ciltte sarılık gibi bulguları olabilir. Kronik hepatitlerde siroz ve karaciğer kanseri kaçınılmaz sondur.
Sağlıklı yenidoğanlarda sarılık düzeyi 3 ile 7. günde maksimum seviyeye ulaşır ve sonrasında azalarak tamamen kaybolur. 1.haftadan sonra azalmayan, 2 haftadan uzun süren sarılıklarda altta yatan bir sağlık probleminin araştırılması gerekir.
Yenidoğan Sarılığı
Yenidoğanda diğer antioksidan sistemler tam gelişmediği için sınırı aşmayan sarılıkaslında faydalı bile sayılabilir, oksijenin zararlı etkilerinden korur. Yenidoğan bebeklerin %8-10 u bilirubin değeri, belirlenen sınır değeri aşar ve sarılık nedeniyle yatış yapılıp tedavi edilmesi gerekir.
Göz sararması temelde sarılık hastalığının bir belirtisi olarak kabul edilir. Kandaki hemoglobinin parçalanarak dönüştüğü bilirubin adlı maddenin vücut tarafından temizlenememesi sonucunda sarılık meydana gelir.
Sarılık, genellikle doğumdan 2-3 gün sonra görülüp, 7-10 gün içinde kaybolur ve sarılığın kaybolması en son göz aklarında olur. Prematüre bebeklerde sarılık daha sık ve şiddetli görülür ve 4-5. günde belli olur. Sarılıkta, hangi bebeklerin tedavi edilmesi gerektiğine karar vermek büyük önem taşır.
Suyunun soğuk, kireçli ve karbonhidratlı oluşu nedeniyle birçok hastalığın yanı sıra özellikle sarılık hastalığına iyi gelmektedir. Yurtbaşı (Hoğu) Maden Suyu: Elazığ'a 19 km. uzaklıkta ve Yurtbaşı beldesinin yakınlarında bulunan su, birçok gözeden oluşmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri