Özellikle ceviz, badem, fındık, kaju gibi kuru yemişler meyveli şarapların aromasını dengede tutarak şarabın daha rahat içilmesini sağlar. Bununla birlikte beyaz şarabın yanında beyaz leblebi, kırmızı şarabın yanında ise yer fıstığı en iyi giden kuru yemişler arasındadır.
Beyaz şarap ile kabuklu deniz ürünleri, balık, kümes hayvanları tercih edilmelidir. Beyaz şarap ile keçi peyniri, kaşar peyniri gibi peynirler tercih edilebilir. Kırmızı şarap ile Izgara bonfile, sade burger, ızgarada pişirilmiş kuzu eti, baharatlarla marine edilmiş ve odun ateşinde pişirilmiş etle çok uyumludur.
Beyaz şarabın aksine akşam yemeğinde soslu et, antrikot, köfte ya da biftekle tercih edilebilen kırmızı şarabın yanına en çok yakışanlardan biri de peynirdir. Kırmızı şarabın yanında yemek dışında beyaz peynir, parmesan ya da eski kaşar yenir.
Beyaz şaraplar genel olarak serin yerde muhafaza edildikten sonra tüketiliyor. Kırmızı şaraplar ise aksine oda sıcaklığında, tatlı beyaz şaraplar 4 ile 6 santigrat derece aralığında, sek ise 6 ile 10 santigrat derece aralığında içiliyor. Kırmızı şarap içmeden önce mutlaka şarap şişesini havalandırmalısınız.
Şarap içerken şarabınızı küçük yudumlarla tadın ve asla doğrudan yutmayın. Şarabı ağzınızda hafifçe çalkalayarak tat alma tomurcuklarınızın üzerinde gezdirin. Lezzeti gerçekten özümsemek için yutmadan önce şarabı ağzınızda 5-10 saniye tutmanız elzem. Yuttuktan sonra ağızda kalan tada veya bitişe dikkat edin.
İlgili 41 soru bulundu
- Kırmızı şaraplar, kadehin yarısına kadar doldurulur. Bundan amaç, şarabın kadeh içinde yumuşakça dolaştırılarak, kadeh içindeki şarap kokusunun daha iyi alınmasını sağlamaktır.
Bu, şarabı diğer tüketim maddelerinden ayırır. Şarap bozulabilir olsa da şarabın şeker, asit ve fenolik bileşiklerini (tanenler gibi) içeren karmaşık kimyasal reaksiyonlar şarabın aromasını, renginive ağızda bıraktığı tadı, tadanı daha çok memnun edebilecek şekilde değiştirebilir.
Alkol sonrası mide bulantısına en iyi gelen şeylerden birisi soda ve ayran karışımıdır. Soda ve ayran karışımı mide bulantısını azaltabileceği gibi alkolün etkileri arasında yer alan baş ağrısı, sersemlik ve baş dönmesi gibi problemlerin de ortadan kalkmasında etkili olmaktadır.
Orta miktarlı şarap tüketimi
Bazı doktorlar “orta” tüketimi kadınlar için günde bir 150 ml kadeh şarap ve erkekler için günde iki bardak şarap olarak tanımlar. Şarap tüketiminin olumlu tıbbi faydalarına dair hemen hemen tüm araştırmalar ılımlı tüketim ile aşırı tüketim arasında bir ayrım yapar.
2. Kırmızı şarap
İçerdiği resveratrol ve catechin nedeniyle antioksidan özelliği olan kırmızı şarap, damar duvarını korur ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Günlük olarak, kadınlarda 1, erkeklerde 2 kadehten fazla tüketilmemesi tavsiye olunur.
13. Şaraba buz konmaz. Şaraba buz konmaması kuralının ardındaki düşünce, buzun eriyerek şarabın tadını bozması. The Kitchn dergisine göre, şarabı buz dolabında ya da derin dondurucu da bir süre bekletmeden içmeniz gerekiyorsa, en kısa soğutma yöntemi içine buz atmak.
Beyaz şarap soğuk, kırmızı şarap ise oda sıcaklığında içilir (16-17 derece). Beyaz şarapların aromaları soğukken, kırmızı şarabın aroması ve rengi ise sıcakken daha iyi algılanır.
Şarap mezelerinin her zaman deniz ürünü ya da peynir çeşidi olması gerekmez. Izgara sebzeler, şarküteri ürünleri, tavuk ile yapılan mezeler, makarna, risotto, füme et ve yeşil sebzeler de şaraba en iyi şekilde eşlik eder.
Peynir tabağında kullanılan peynir çeşitleri; beyaz peynir, İzmir tulumu, örgü peyniri, eski kaşar peyniri, İsli çerkez peyniri, küflü peynir, taze kaşar peyniri, Kars gravyeri, sepet peyniri, gouda Van otlu peyniri ya da Mihaliç peyniri gibi yerli ve yabancı peynirlerle hazırlayabilirsiniz.
Sangria çok farklı malzemelerle yapılabilen bir kokteyldir. Ağırlıklı olarak kırmızı şarap (beyaz şaraplı versiyonu da vardır), portakallı gazoz, elma, portakal, limon ve şeftali, rum, şeker ve tarçın kabuğuyla yapılır. Ben gazoz yerine portakal suyu kullanmayı tercih ediyorum.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Günde alınan bir kadeh şarabın zararlı değil, faydalı olduğu birçok kaynak tarafından yazılmaktadır. Her gün alınan bir kadeh şarabın kanseri önlediği uzmanlar tarafından onaylanmaktadır. Özellikle de kırmızı şarabın içinde bulunan resveratrol adı verilen zengin polifenol kaynağı bulunmaktadır.
Tüketilen alkolün etkisi 45 dakikada en üst seviyeye çıkar. Aç karnına veya hızlı biçimde içmek alkolün etkisini arttırır. Az içmiş bile olsalar, araç sürücüleri son yudumu alır almaz hemen direksiyona geçmemeli; en az yarım saat beklemeli. Alkol tütekimi yağlı yiyeceklerle birlikte alındığında etkisi daha az olur.
Alkolün vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir.
Alkollü içkilerin arasında alkolsüz içecekler de için. Örneğin bir kadeh şarabın ardından bir bardak su için. Böylece alkolün yan etkileri azalacak, kanınızdaki alkol oranını düşük olacaktır.
Bazı içecekler ağız kokusuna neden olabilir. Prevention dergisine göre, kahve veya bira, şarap ve viski gibi alkollü içecekler, bunlara dahildir. Bunlar, ağzınızda plağa yapışan bir kalıntı bırakırlar, dolayısıyla her nefes alış verişinizde kokuları dışarı geri püskürtürsünüz.
Şarabın başlıca iki düşmanı oksijen ve ısıdır. Şarap bir gece boyunca, ağzı açık ve sıcak bir ortamda tutarsanız ertesi sabah tazeliğini ve tadını kaybedebilir.
Cevap. Şaraba veya her hangi bir alkollü içkiye tuz katılmakla hiçbir şey olmaz, haram olmaktan da çıkmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri