Oysa insan beyninin yegane enerji kaynakları oksijen ve şeker. Bu iki öğe dışında enerji kaynağı yok. Glukoz yani şeker de insan beyni için önemli ama fazlası da azı da zarar verir. Vücuttaki kanın yaklaşık yüzde 20'si beyni beslemek için kullanılır.
Beynin enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalması ya da artmasına bağlı olarak sorunlar yaşanabilmektedir.
Beynimizin kullandığı tek enerji kaynağı karbonhidrattır.
Glikoz beynin temel enerji kaynağıdır. Asıl besin kaynağı karbonhidrat olan beyin, kasların aksine yağları enerji kaynağı olarak kullanamamaktadır ancak ketonları kullanabilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Müzik ve yabancı dil, beyni etkin bir şekilde çalıştıran zihinsel egzersizler olarak öne çıkıyor. Düzenli fiziksel egzersiz yapmak, zihinsel kondisyonu yüksek tutuyor. Sinirbilimci Arthur Kramer, (Illinois Üniversitesi, ABD) egzersizin, tartışmasız olarak, beyni zinde tutmaya yardımcı olduğunu ifade ediyor.
Beyin, kanla beyne götürülen besin maddeleri ile beslenir. Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir. Bunun yanında beyinde şeker düzeyinin artması da tahribata yol açar.
Beyin aktif olduğu zaman glukoz transportunu mümkün kılarak beyne istenilen miktarda glukozun geçmesini sağlar; istediği miktarı aldığı zaman da kapıları kapatır. Dolayısı ile sizin beynin ihtiyacından fazla aldığınız şeker beyne geçiş yapamaz, kullanılamaz ve bedenen de aktif değilseniz yağ olur.
"Vücudumuzun çeşitli noktalarından beynimize saniyede milyonlarca kez sinyal ve ileti gitmektedir. Beyin de bunları nöronlar aracılığıyla değerlendirip, ayrıştırıp, bellekte bulunan eski bilgilerle karşılaştırıp, nöronlar arası yeni bağlantılar kurarak gerçekleştirir.
Karbonhidratlar beynin tek enerji kaynağıdır. Bazı karbonhidratlar sindirim için gerekli olan bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin oluşumunda yer alır. Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sistemi problemleri görülür.
Kulağa oldukça ilginç gelen beyinden elektrik üretimi üzerine çalışmalar aslında uzun yıllardır yapılıyordu. Nihayetinde MIT'den uzmanlar beyin omurilik sıvısında bulunan glikozdan yararlanarak elektrik üreten bir yakıt pili yapmayı başardılar.
Olaya enerji kaynakları bazında baktığımızda, insan vücudunun enerji gereksinimi üç temel besin grubunda sağlanır. Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Genel olarak karbonhidratlar ve yağlar egzersiz sırasında temel yakıt olarak kullanılan enerji kaynaklarıdır.
Oysa insan beyninin yegane enerji kaynakları oksijen ve şeker. Bu iki öğe dışında enerji kaynağı yok. Glukoz yani şeker de insan beyni için önemli ama fazlası da azı da zarar verir. Vücuttaki kanın yaklaşık yüzde 20'si beyni beslemek için kullanılır.
Proteinler, beyinde mesajları gönderen nörotransmiterler için önemli yapı taşlarıdır. Şimdiye kadar yapılan araştırmaların çoğu, en sağlıklı protein içeren kaynaklar olarak balık, kümes hayvanları, yumurta, baklagiller ve kabuklu yemişler gibi bitki bazlı proteinlere işaret ediyor.
Beyin, hiçbir pürüz yaşamadan çalışabilmek için sadece doğru miktarda glikoza ihtiyaç duyar. Glikoz problemleri hafızayı, dikkati, konsantrasyonu, heyecanı, ruh halini çok kötü bir şekilde etkileyebilir ve bunamaya ve Alzheimer hastalığına yol açabilir.
Düzenli egzersiz beynin düşünceyle ilgili kısmına oksijen açısından zengin kanı taşıyan küçük kan damarlarına akışı artırabilir.Yürümek kan dolaşımını iyileştirir ve beyne daha fazla glikoz gider. Yürümek,yoğun egzersizden daha etkili bir şekilde beyne oksijen akışınıiyileştirebilir.
- Vücudun en önemli ihtiyaçlarından biri omega 3 vitaminidir. Kuzu, inek ve keçi gibi hayvanların beyninde, balıkta bulunandan 3 kat daha fazla omega 3 bulunmaktadır. - Hamile kadınlar ve gelişim çağındaki çocukların gelişim dönemlerinin sağlıklı ilerleyebilmesi için beyin tüketmeleri önerilir.
Omega-3 yağ asitleri yaşlanma sürecinde beyni korur. Beyin sağlığımızı korumada özellikle Omega 3 Çoklu Doymamış Yağlardan (PUFA) zengin beslenmek ve yağ içeriklerini seçerek tüketmenin önemli olduğu söylenebilir. Ancak yine de beslenmede seçicilik benimsenmeli, tek yönlü takviye ürünler tavsiye edilmemelidir.
Einstein da beynini diğer bütün insanlar gibi, %100'e yakın bir oranda kullanmaktaydı.
Kükürt Beyin Sağlığını Destekler
Kükürt, vücudun oksijen dengesini ve bağışıklık sistemini koruyarak, beyin fonksiyonlarının çalışmasını destekleyen bir mineraldir. Ayrıca B vitaminlerinin kullanılmasına yardımcı olan kükürt, bazı zararlı bakteriler üzerinde yok edici etkiye de sahiptir.
Ilık duş almak, klasik müzik veya Türk Müziği (Bazı makamları dinlendirici etki yapar.) dinlemek de beyni dinlendirmenin yolları arasındadır. İşinizde başarılı olmak, kariyer yapmak, uzun yıllar verimli ve zinde kalmak istiyorsanız beyninizi dinlendirmeye dikkat etmelisiniz.
Gün içinde kahve, yeşil çay, çikolata, muz, balık, yulaf ezmesi, avokado ve baklagiller gibi enerji verecek, sağlıklı besinleri tüketmek sizi zinde hissettirecektir. Su tüketmeyi unutmayın. İnsan vücudunun 3/4'ünün sudan oluştuğunu biliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri