şarabın ilk açıldıktan sonra havalandırılması işlemine verilen addır. örneğin kırmızı şarap içilmeden önce mutlaka havalandırılmalıdır. şarap genç ise bu süre yaklaşık 10 dakika, yıllanmış bir şarap ise bu süre yaklaşık 45 dakika civarında olmalıdır.
Her şarap dekante edilir mi? Şaraplar açılıp oksijenle temas ettiklerinde aroma ve lezzeti ortaya çıkar. Her şarapta dekantasyon (havalandırma) işlemine gerek yoktur. Genç beyaz şaraplarda havalandırmanın faydası olmazken, yıllandırılmış beyazlarda kısa süreli havalandırma aromaların uyanmasını sağlar.
Şarabı havalandırmak için bir sürahi kullanın
Kırmızı şaraplar havalandırıldığında aromatik tat almanızı sağlar. Rose ve beyazlar ise bardakta havalandırma ile tatmin edebilir. Kıvrımlı boyunlu sürahiler bu amaç için en popüler olanlardır. Bunun nedeni, hava ve oksijen arasında iyi bir temas yüzeyi tutmalarıdır.
– Açılmış ancak tamamı içilmemiş bir şarabın mantarını sıkıca yerine oturtup buzdolabınızda biraz bekletebilirsiniz. Bu süre, şarabın cinsine bağlı olmakla birlikte, genelde 3 gündür. Bu şekilde daha uzun süre bekletilen şarabın aroması değişmeye, taze meyve kokuları ve tadı yok olmaya başlar.
Şişeli, sek beyaz şaraplar 2-3 yıl, hatta üzüm çeşidine ve yıllık bağ verilerine göre 5-15 yıla kadar gelişmelerini sürdürebilir. Şişeli, sek hafif ve meyvemsi kırmızı şaraplar için iki yıl şişede olgunlaştırma yeterlidir.
İlgili 30 soru bulundu
Havalandırma ile istenmeyen koku giderilir ve şarap kolay olgunlaşır. Daha sonra temiz şaraba soğutma işlemi uygulanır. Soğuma süresince karıştırma yapılır ve yalıtımlı tanklarda soğumuş şarap yaklaşık bir hafta kadar bekletilir. Bekleme sonunda şarap süzülür[11].
Zaman: Üzümden yaptığınız şarap ortalama 6 ay sonra şişeleme aşamasına gelir. Kitten yaptığınız şarap ise ortalama 3 hafta içinde şişelemeye hazırdır. Emek: Üzümden şarap yapabilmek için öncelikle kaliteli şaraplık üzüm tedarik edilmeli, sonrasında bu üzümler saplarından ayrılmalı, patlatılmalı ve sıkılmalıdır.
literatür gözden geçirildiğinde karşılaşılan sonuç, açılan bir şarabın genelde 3 gün en iyi ihtimalle bir hafta kadar dayandığını, daha doğrusu içilebilir durumda kaldığını söylüyor.
Kırmızı şarabın açıldıktan sonra ne kadar sürede tüketilebileceği alkol miktarına, gövde ve tanen seviyesine göre değişebiliyor. Düşük alkol ve tanen miktarı içeren kırmızı şaraplar, açıldığı andan itibaren 2-3 gün tazeliğini koruyabiliyor. Tanen ve alkol seviyesi arttıkça bu süre 1 haftaya kadar çıkabiliyor.
Şarabı kadehe döktüğünüzde rengi bulanık ve kahverengi tonlar yoğunlaşmışsa şarabınız bozulmuştur. Şarabı kokladığınızda sirke, aseton, çürük ahşap, yumurta, tutkal kokuları alıyorsanız şarabınız bozulmuştur. Şarabı yudumladığınızda çok ekşi, çok acı tatlar alıyorsanız şarabınız bozulmuştur.
Mayanın aktivitesi; İyi ortam koşullarında maya 12 saat sonra aktif olmaya başlar ve bu sesli dönemde en tepe noktaya 6-8 gün sonra ulaşır daha sonra 4-6 gün içerisinde de sessiz fermantasyona geçer. Kırmızı üzümlerin fermantasyonunda sıcaklık daha fazla olduğu için bu süreler daha kısadır.
Şaraplar ışıktan, nemden, sesten ve titreşimlerden izole edilmiş ortamlarda muhafaza edilmelidir. Bu nedenle yüzyıllardır şarap mahzenleri kullanılmıştır. Şarabın iyi yaşlanması için, şarabın bir mahzende veya 11 ila 14 derece arasında sabit bir ortam sıcaklığına sahip bir odada saklanması gerekir.
Hem kırmızı hem de beyaz şarap 10 °C ila 16 °C arasındaki bir ortamda saklanmalıdır. Bu sıcaklık aralığı, şarabın yaşlanma sürecini yavaşlatmak ve her şişenin raf ömrünü uzatmaya yardımcı olmak için en iyisidir. Daha yüksek sıcaklıklar (yani 16 derecenin üzerinde) şarabınızı eskitebilir ve tadını değiştirebilirken.
Havadaki oksijenle temas eden şaraptaki karbondioksit, bir çok değerli aroma maddesini de yanına alarak havaya karışır (uçar) ve bunun sonucunda şarabın bukesi ve tadı, tazeliğini kaybeder. Havadaki oksijen, oksidasyona (şarabın oksitlenmesine) yol açar ve şarap yaşlı bir karakter alır (yaşlanır).
*4733 sayılı TAPDK & İlgili Kanunlar uyarınca, yılda 350 litreyi aşmamak ve şahsi tüketim amaçlı olmak kaydıyla evde fermente içecek üretimine izin verilmekle birlikte, bu ürünlerin satışı kesinlikle yasaktır.
Şarabın başlıca iki düşmanı oksijen ve ısıdır. Şarap bir gece boyunca, ağzı açık ve sıcak bir ortamda tutarsanız ertesi sabah tazeliğini ve tadını kaybedebilir.
Alkol sonrası mide bulantısına en iyi gelen şeylerden birisi de sudur. Su tüketimini ertesi gün artırmak sabah kalktığınızda karşı karşıya kalacağınız baş ağrısı, halsizlik ve mide bulantısı gibi problemlerin geçmesini sağlayacaktır.
Su. Alkol sonrası baş ağrılarının en büyük nedeni vücudun susuz kalmasıdır. Alkol aldıktan sonra bol miktarda su içmeniz gerekmektedir. Hatta uzmanlar, alkol alımından önce de vücudun belli bir miktarda su ihtiyacının karşılanmasının daha sağlıklı olabileceğini söylemekte.
Alkollü içkilerin arasında alkolsüz içecekler de için. Örneğin bir kadeh şarabın ardından bir bardak su için. Böylece alkolün yan etkileri azalacak, kanınızdaki alkol oranını düşük olacaktır. Kuruyemiş, cips gibi susuzluğu artırıcı yiyecekleri alkol içerken yememeye özen gösterin.
Orta miktarlı şarap tüketimi
Bazı doktorlar “orta” tüketimi kadınlar için günde bir 150 ml kadeh şarap ve erkekler için günde iki bardak şarap olarak tanımlar.
Beyaz şarap ile keçi peyniri, kaşar peyniri gibi peynirler tercih edilebilir. Kırmızı şarap ile Izgara bonfile, sade burger, ızgarada pişirilmiş kuzu eti, baharatlarla marine edilmiş ve odun ateşinde pişirilmiş etle çok uyumludur. Kırmızı şarap ile domates soslu makarnalar ile de tercih edilebilir.
Şarabın sağlıklı bir içki olması ise bu sebeplerin en başında yer alıyor. Fazlasını içmek değil ama, günde bir iki kadeh şarap tüketmek sağlığa iyi geliyor. Siz de bu savı mutlaka duymuşsunuzdur. Ancak elbette sırf böyle demek, ikna olmak için yeterli değil.
Genellikle, hasat edilen her 1000 kg üzümden 400 ila 650 kg şarap üretebilir (% 40-65 verim). Tabii ki, bu rakamlarda önemli sapmalar olabilir.
Saf maya kullanımıyla ve uygun sıcaklık ayarlanması ile fermantasyon kısa sürede başlar. fermantasyon 1- 3 hafta sürer.
Dekstroz şekeri, mayalanma için kullanılan saf ve doğal bir meyve şekeridir. Şarap mayası tarafından bütünüyle sindirilen ve alkole dönüşen bu şeker, şarabın alkol oranını arttırmak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri