Şaraplar şişelendiğinde kendi kendine konsantre olabilir buna bağlı olarak artık belli aromalar geliştirmez. Şarabı oluşturan tüm aromaları geliştirmesi ve damağa hoş gelmeyen tatları serbest bırakması için şarabın havalandırılması gerekmektedir.
Her şarap dekante edilir mi? Şaraplar açılıp oksijenle temas ettiklerinde aroma ve lezzeti ortaya çıkar. Her şarapta dekantasyon (havalandırma) işlemine gerek yoktur. Genç beyaz şaraplarda havalandırmanın faydası olmazken, yıllandırılmış beyazlarda kısa süreli havalandırma aromaların uyanmasını sağlar.
Şarap havalandırma aparatı, karaf ile veya karaf olmadan şaraba adeta hayat veriyor. 🍷 Şarap optimum tad sonucu için genellikle bir saat kadar sürer; Şarap havalandırıcı bu süreci hızlandırarak şarabın çok daha hızlı nefes almasını sağlar.
şarabın ilk açıldıktan sonra havalandırılması işlemine verilen addır. örneğin kırmızı şarap içilmeden önce mutlaka havalandırılmalıdır. şarap genç ise bu süre yaklaşık 10 dakika, yıllanmış bir şarap ise bu süre yaklaşık 45 dakika civarında olmalıdır.
Dekantasyon: Bir şarabın tortudan arındırılması ya da havalandırılması amacıyla, şişeden ayrı bir kaba, bir dekantöre boşaltılması işlemidir. Denge: Kaliteli şaraplarda mutlaka bulunması gereken bir özelliktir.
İlgili 33 soru bulundu
Şaraplar ışıktan, nemden, sesten ve titreşimlerden izole edilmiş ortamlarda muhafaza edilmelidir. Bu nedenle yüzyıllardır şarap mahzenleri kullanılmıştır. Şarabın iyi yaşlanması için, şarabın bir mahzende veya 11 ila 14 derece arasında sabit bir ortam sıcaklığına sahip bir odada saklanması gerekir.
- Kırmızı şaraplar, kadehin yarısına kadar doldurulur. Bundan amaç, şarabın kadeh içinde yumuşakça dolaştırılarak, kadeh içindeki şarap kokusunun daha iyi alınmasını sağlamaktır.
Şarap sürahisi . Şarap sürahisi içine bütün bir şişe şarabın döküldüğü bir bardak servis kabıdır. Tortuları çıkarmak, şarabı havalandırmak, dökmeyi kolaylaştırmak ve zarif sunum sağlamak için kullanılırlar.
Şarapların olgunlaştırılması; Uygun kaplar içerisinde, istenilen özellikleri kazandırmak, üzüm çeşidine ve yapım tekniğine ait karakterleri yansıtabilmek, bu karakteristik özelliklerini koruyabilmesi amacıyla belirli bir süre dinlendirilir.
Sürahi Formunda Karaflar. Günlük hayatta kullanım kolaylığı sağlayan karaflar, fonksiyonel kullanımları ile yer almaktadır. Yenilenen tasarımlar sayesinde sürahiler, karaf modelleri ile yenilenmektedir. Çeşitli içecek ve sıvıyı muhafaza eden karaflar, bir çeşit sürahi özelliği göstermektedir.
Üzümden şarap yapmak ile üzüm suyundan (kitten) şarap yapmak arasında 3 temel fark vardır: Zaman: Üzümden yaptığınız şarap ortalama 6 ay sonra şişeleme aşamasına gelir. Kitten yaptığınız şarap ise ortalama 3 hafta içinde şişelemeye hazırdır.
Günümüzde şişeler makineler tarafından yapılıyor ve çok daha sağlam cam kullanılıyor, bu nedenle aslında bu çukurlar artık gerekli değil. Çoğu uzman, bu çukurun şarap yıllandıkça tortunun toplanmasına yardımcı olduğu ve döküldüğünde kadehinize gelme olasılığını azalttığı için kaldığını iddia ediyor.
Buharlaşmayı azaltmak ve içine toz kaçmasını engellemek için hava kilidinin kırmızı kapağı kullanım sırasında kapalı tutulmalıdır. Kapak içindeki tırnaklar, kapak sıkıca kapalı olsa bile hava giriş çıkışının devamlı olmasını sağlar.
Havadaki oksijenle temas eden şaraptaki karbondioksit, bir çok değerli aroma maddesini de yanına alarak havaya karışır (uçar) ve bunun sonucunda şarabın bukesi ve tadı, tazeliğini kaybeder. Havadaki oksijen, oksidasyona (şarabın oksitlenmesine) yol açar ve şarap yaşlı bir karakter alır (yaşlanır).
Şarabın başlıca iki düşmanı oksijen ve ısıdır. Şarap bir gece boyunca, ağzı açık ve sıcak bir ortamda tutarsanız ertesi sabah tazeliğini ve tadını kaybedebilir.
Şarapların kalitesi, sahip oldukları renklerden anlaşılabilmektedir. Örneğin, kaliteli beyaz şaraplar; açık renk, krem rengi, beyaz veya daha koyu bir renkte olmalıdır. Kırmızı ve rose şarapların ise genellikle kırmızıdan mora doğru ilerleyen bir renk skalası mevcuttur.
Riesling: Ucuz şaraplar 2 yıl; kaliteli Alman örnekleri 5-20 yıl arası; tatlı şaraplar sek şaraplardan daha uzun süre yıllandırılabilir. Semillon: Avustralya'nın Hunter vadisinde üretilen kaliteli şaraplar için 5-10 yıl arası; diğer şaraplar için 1-2 yıl.
Havalandırma ile istenmeyen koku giderilir ve şarap kolay olgunlaşır. Daha sonra temiz şaraba soğutma işlemi uygulanır. Soğuma süresince karıştırma yapılır ve yalıtımlı tanklarda soğumuş şarap yaklaşık bir hafta kadar bekletilir. Bekleme sonunda şarap süzülür[11].
bu bileşimler uçucudur. yani onları algılayabilmemiz için havaya(oksijene) ihtiyaç duyarlar. şarabı bardakça hafifçe döndürmek şarabın yüzey alanını oksijene daha fazla maruz bırakır ve bu karmaşık aromaların salınmasına yardımcı olur.
Aerob Mikroorganizmalar:
İnce Tabaka Oluşumu (Çiçek Hastalığı) Depolama süresi boyunca şarap yüzeyinde mayalar nedeniyle ince bir zar tabakası oluşabilir. Başlangıçta yüzeyde küçük odacıklar ya da hücre yığınları olarak belirirler, kül rengindeki beyaz renkli bu zar zaman içinde kalınlaşarak kırışık bir yapı alır.
Şaraba Şeker Katılır mı? Hemen hemen tüm şaraplarda fermantasyon, mayanın şekeri bitirmesine kadar devam eder, şeker alkole dönüşür ve ortaya sek bir şarap çıkar. Tüm şekeri alkole dönüştürmeden önce durdurulursa ortaya çıkan şarap tatlı olacaktır.
Sebebi sadece buz değildir, sek içseniz dahi bardağın yarısı boş bırakılır, bu konyak içerken de böyledir, aslında şarap içerken de. Sebebi buharının bir miktar bardağın içinde kalması, böylece içkinizi içerken kokusuna da maruz kalmanızdır.
Haftada ne kadar şarap içilmeli sorusuna gelince, genel kural olarak, kadınlar için haftada 5-6 kadeh (75 ml'lik kadeh başına) ve erkekler için 7-9 kadeh şarap tüketimi önerilir. Bu miktarlar, uluslararası sağlık kuruluşları tarafından önerilen günlük alkol tüketim sınırlarına dayanmaktadır.
Alkollü içkilerin arasında alkolsüz içecekler de için. Örneğin bir kadeh şarabın ardından bir bardak su için. Böylece alkolün yan etkileri azalacak, kanınızdaki alkol oranını düşük olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri