Flash diske virüs bulaşır mı? diye merak ediyorsanız yazımıza göz atmaya devam edebilirsiniz. Virüs bulaşmış olan bir bilgisayara flash diskinizi taktığınız zaman taşınabilir belleğinize virüs bulaşabilir. Virüsü taşıyan flash diski farklı bir bilgisayara taktığınız zaman da o bilgisayara virüs bulaşmış olur.
Yaygın inanışın aksine, virüslü bir disket, flash bellek, CD vb. bilgisayara yerleştirildiğinde -eğer otomatik çalıştırılan (auto-run) bir dosya yoksa- bilgisayara virüs bulaşmaz.
Biraz önce içi dolu olduğu halde boş gözüken flash bellekte birkaç dosya oluşmuş. Sizin dosyalarınız isim yazmayan klasörün içerisinde sakın ha sakın o dosyayı silmeyiniz. Dosyanın içine girdiğiniz de göreceksiniz. İsimsiz boş klasör dışında olanlar USB diskinize bulaşmış virüslerdir.
Tüm dünyada büyük şirketlerin uyarısıyla flash belleklerin kurum içerisinde kullanımı yasaklanıyor, hatta yok edilmesi bile talep ediliyor. Uzmanlar; virüsleri çok iyi kamufle edebilen, uzun süre saklayabilen ve temizlenmesi oldukça zor flash belleklerin bilgisayarlardan uzak tutulması öneriyorlar.
“Disk Utility”yi (Disk Yardımcı Programı) başlatın (Applications (Uygulamalar) > Utilities (Yardımcı Programlar) > Disk Utility'den (Disk Yardımcı Programı)). Soldaki listeden USB belleği seçin. Üstte “Erase”i (Sil) seçin.
İlgili 42 soru bulundu
Bu durum, korumasız bir cihaza takılan virüslü bir flash belleğin anında bu cihaza virüs bulaştırabileceği ve bağlı olduğu herhangi bir ağ üzerinden virüsü yayabileceği anlamına gelir. USB virüsleri nasıl bulaşır? Bu virüsler kasıtlı ya da kasıtsız yollarla cihazınıza bulaşabilir.
Bilgisayarda yüklü olan antivirüs programı açılır ve “Bu Bilgisayar” a takılır. Flash belleğin üzerine sağ tıklanarak antivirüs programı ile belleği taratma seçeneğine tıklanır. Eğer bir virüs programı yüklemek istenmez ise bu işlemi Windows Defender ile taratarak gerçekleştirmek mümkündür.
USB bellekler ne kadar sık kullanılırsa dayanıklılık süresi o kadar kısalır ve buna bağlı olarak bu taşıyıcılara 2-10 yıllık bir dayanıklılık süresi biçilebilir.
Elektronik bir cihaz olan flash bellek, kullanıma bağlı olarak zamanla işlevsiz hâle gelebilir. Flash bellek neden bozulur sorusu; yapı, elektriksel faktörler, virüs ve bellek uygulama sorunları gibi sebepler şeklinde cevaplanabilir.
Güvenli Mod'da başlatıp gpedit.msc'den Görev Yöneticisi ve kayıt defterini etkinleştirip regedit üzerinden virüsü (Özel dosyalar ve Musallat.exe) adlarıyla aratıp sil sonrasında bir temiz format atarsan kurtulursun.
Musallat.exe virüsü windows işletim sistemlerinde görev yöneticisine erişimi engelleyen, özellikle USB belleklere bulaşan ve usb bellekler üzerinden başka bilgisayarlara bulaşan bir virüstür. Teknik olarak Trojan.Agent/Gen-Malagent türünde bir zararlıdır. Farklı antivirüs programları musallat.exe virüsünü Trojan.
Telefonun güç tuşuna basılı tuttuğunuzda güvenli mod seçeneği karşınıza çıkar. Eğer güvenli mod açıkken telefonunuzda herhangi bir sorun kalmıyorsa muhtemelen cihazınızda virüs var demektir. Yabancı yazılımların tespiti için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise virüs tarama uygulamaları indirmektir.
Bir USB flash sürücüye virüs bulaştığında, dosya sistemi bozulur ve okunamaz hale gelir. Daha da kötüsü, virüs bulaşmış bir USB belleği bilgisayarınıza bağlarsanız, bilgisayarınıza da virüs bulaşacak ve daha ciddi veri güvenliği sorunlarına neden olacaktır.
Farklı bilgisayarlarda kullanılan ve farklı bilgisayarlar üzerinden dosya ve klasör aktarılan bu cihazlar farklı kişi veya cihazlardan virüs taşıyabilmektedir. Bilgisayarınız zararlı bir içerik tespit ederse veya USB bellek içerisindeki virüs bir engel koyarsa yine flash bellek biçimlendirme hatası alınabilir.
Bozulan cihazlar için ise ancak iyi bir USB gerilimi sağlayamayan bir sistemden kaynaklanabilir. Mesela usb hdd ler usb nin tüm teorik gücünü çekecek şekilde tasarlandıkları için bunların güvenle kaldırılmaması iyi bir sisteme(kaliteli anakart ya da PSU) sahip olmayanlar da sorun çıkartabilir.
Flash bellek ya da bellek çubuğu olarak da anılan USB bellek, bilgisayarınızı USB bağlantı noktasına takılan, küçük, taşınabilir bir cihazdır. USB bellekler daha çok veri saklama, veri yedeklemesi ve cihazlar arasında dosya aktarma için kullanılır.
USB Flash Benchmark ile ölçüm yapmak için indirdiğiiniz FlashBench adlı dosyayı yönetici olarak çalıştırın. Drive sekmesinden USB belleğinizi seçin ve Benchmark seçeneğine tıklayın. Kısa süren bir taramadan sonra karşınıza çıkacak web sayfasında belleğinizin ortalama yazma ve okuma hızını görebilirsiniz.
1 TB flash bellek modelleri sahip olduğu geniş depolama alanı ve avantajlı özellikleri nedeniyle sıklıkla tercih edilir. 1 TB bellek modelleri birçok farklı teknik ve yapısal özellik doğrultusunda birbirlerinden ayrılır. Bu özelliklerden ilki kullanılan USB versiyonudur.
USB bellek modellerinin hafıza kapasiteleri 2 GB ile 16 GB arasında değişir. Eğer cihazınızı yalnızca küçük boyutlu dosyaların depolanması ve bu dosyaların veri aktarımı için kullanacaksanız, 2 GB ile 8 GB arasındaki hafıza kapasiteleri sizin için uygun olacaktır.
Telefonu sıfırlamak virüsleri silmemekle birlikte verilerinizi de kaybetmenize neden olur. Genellikle telefonu sıfırladıktan sonra dosyaları geri yükleme işlemi sonucunda da yine virüsü telefonunuza yüklemiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri