Şarabın Rengi
Şarapların kalitesi, sahip oldukları renklerden anlaşılabilmektedir. Örneğin, kaliteli beyaz şaraplar; açık renk, krem rengi, beyaz veya daha koyu bir renkte olmalıdır. Kırmızı ve rose şarapların ise genellikle kırmızıdan mora doğru ilerleyen bir renk skalası mevcuttur.
Şarapları renklerine göre 3 sınıfa ayırabiliriz; Kırmızı şarap, rengini üzümün suyu ve kabuğunun belli bir süre temas etmesi sonucu alır. Tadı beyaz şaraba göre daha buruktur. Bunun nedeni çekirdekten şaraba geçen tanen maddesidir.
Üzümlerin çoğu, kabukları hariç beyazdır. Kabuk, üzümü ezmeden önce çıkarılabilirse, renksiz bir şıra ve haliyle de beyaz bir şarap elde edilir. Şaraba kırmızı rengini vermek için, şırayı renk maddeleri içeren, üzüm kabuklarıyla bekletmek gerekir. Bu işleme cibre mayalanması denir.
Etek: Şarapçılık dilinde şarabın rengine verilen isimdir. Fermantasyon: Üzüm suyunda doğal olarak bulunan şekerin, mayaların yardımı ile etil alkol ve karbondioksite dönüşmesidir.
İlgili 27 soru bulundu
Şarapların berraklaştırılması; şarap durultma, şarap filtrasyonu ve santrifüjleme ile sağlanmaktadır. Bu üç yöntemde etkili olup usulüne uygun yapıldığında başarılı olunmaktadır.
Bununla birlikte, beyaz şarapta daha az kalori bulunur. Özet: Besinler açısından, kırmızı ve beyaz şarap aynı değerdedir. Bununla birlikte, kırmızı şarabın biraz daha yüksek vitamin ve mineral seviyeleri vardır. Üzüm çekirdeği ve tohumlarıyla fermente olduğu için, kırmızı şarap çeşitli sağlık yararları sunar.
Beyaz şarap, isminin aksine beyaz renginde olmaktan oldukça uzak, bazen açık sarı renginde bazen de çok koyu sarı renklerine ehil olan bir içki türüdür. Beyaz şarabın rengine katkısı olan etmenler yeşil üzüm kabukları ve üzüm suyu çeşitlerinden yapılmaktadır.
Beyaz şarap üzümün sadece etli kısmından gelen şıradan yapılır. Beyaz üzümden beyaz şarap üretildiği gibi siyah üzümün sadece etli kısmı kullanılarak da beyaz şarap üretilebilir.
ÇİVİT VE ANTHOKYANİN. Mavi şarabın üretilmesi tamamen doğal bir süreç sonucunda gerçekleşiyor. Çivit ve üzüme rengini veren anthokyanin pigmenti bir araya gelince şarabın rengini maviye çeviriyor.
Beyaz şarapların hafif, keskin, meyvemsi tatları ve kokuları olur. Kırmızı şarap ise daha koyu, kırmızı ve siyah üzümlerden yapılırlar. Ezilen üzümler, kabuklarıyla beraber bir iki hafta boyunca fermantasyon sürecinden geçerler. Kırmızı şarapların tadı daha baskındır.
Beyaz şaraba göre daha yoğun ve keskin bir tada sahip olan kırmızı şarap aslında deniz ürünleri ile oldukça iyi eşleşebilir.
Rengi pembe olan bütün şaraplar pembe şarap olarak adlandırılır. Rose kelimesi ise Fransıcada pembe anlamına gelir. Ve bütün dünyada pembe şaraplar Rose olarak adlandırılabilir. Rose şarabının okunuşu ise Roze olduğu için pembe şaraplar genellikle rose, roze olarak adlandırılır.
Roze (Fransızca: rosé) veya blush, üzüm kabuğunun renginin bir kısmını içeren, ancak kırmızı şarap olarak nitelendirmek için yeterli renkte olmayan bir şarap türüdür.
Tartışmasız en iyi bilinen beyaz üzüm türüdür. Şarabı kuru (sek) ve açık renk olup ekşi elma kokusunu andırır, tadı dolgun ve yağlı olabilir.
Şarap, özel günlerde sıkça kullanılan alkollü bir içecektir ve bazen dökülme, sıçrama vb. şekilde giysiler üzerinde leke bırakır. Organik bir içecek olduğu için hemen müdahale gerektiren şarap lekelerinden kurtulmak da oldukça zordur.
Günde alınan bir kadeh şarabın zararlı değil, faydalı olduğu birçok kaynak tarafından yazılmaktadır. Her gün alınan bir kadeh şarabın kanseri önlediği uzmanlar tarafından onaylanmaktadır. Özellikle de kırmızı şarabın içinde bulunan resveratrol adı verilen zengin polifenol kaynağı bulunmaktadır.
Kanın akışkanlığını artırarak kalp krizi riskini azaltıyor. Şarap, sadece kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı değil, diğer hastalıklara karşı da koruyor. Örneğin, bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve antioksidan maddeler sayesinde kanser hastalıklarına karşı korunmamızı sağlıyor.
Beyaz şaraplar beyaz, pembe veya kırmızı üzümlerden yapılabilir. Yaprak ve sap yeşil ve acı tatlar içerdiği için istenmez. Üzümler şaraphaneye gelince önce yaprak ve yabancı maddeler sonra da saplar ayıklanır. Sap ayıklama için taneleri zarar vermeden ayıran yatay silindir makineler kullanılır.
Aerob Mikroorganizmalar:
İnce Tabaka Oluşumu (Çiçek Hastalığı) Depolama süresi boyunca şarap yüzeyinde mayalar nedeniyle ince bir zar tabakası oluşabilir. Başlangıçta yüzeyde küçük odacıklar ya da hücre yığınları olarak belirirler, kül rengindeki beyaz renkli bu zar zaman içinde kalınlaşarak kırışık bir yapı alır.
Cabernet şarabı, kırmızı şarapların en koyu ve en ağır olanıdır.
Dünyanın en pahalı şarabının 1787 ürünü bir ''Chateau Lafite'' olduğu ve şarabın bir şişesinin 1985 yılında 160 bin dolara satıldığı bildirildi. Guinness Rekorlar Kitabı'na da geçen bu şarap, hálá dünyanın en pahalı şarabı olma özelliğini koruyor. Söz konusu şarap, eski ABD başkanlarından Thomas Jefferson'a ait.
Beyaz şarabın tadı genellikle tatlı veya asitli oluşuna göre değişir. Şeker tadı ortaya çıkarır ve damak zevkimize hitap eder, asit ise dirilik ve tazelik katar. Bir tutam şeker veya azıcık limon suyu da sos üzerinde aynı etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri