Sararmış ve eskimiş açık renkli mutfak tezgahlarınıza, oksijenli suyu püskürtün. Önce birkaç saniye her bölümü süngerle ovalayın ve bekleyin. Bekleme aşamasında, sarı görünüm tezgahtan aşınmaya başlayacaktır. Ortalama 10 dakika kadar bekledikten sonra yeniden süngerle tezgahı silmeye devam edin.
Ilık su ile nemlendirdiğiniz bir bez ile önce mutfak tezgahını temizleyin. Daha sonra su içerisine bir miktar karbonat atarak karıştırın ve tezgah üzerine dökün. Yumuşak ovalama tekniği ile birkaç dakika tezgahın her tarafını sildikten sonra karbonatın etkisini göstermesi için yaklaşık on dakika kadar bekleyin.
Mermerde sarı lekelerin oluşmasını önlemek için düzenli olarak temizleyin. Temizlikte asit içeren malzemeleri kullanmayın. Karbonat veya oksijenli su mermerdeki sarı lekelere müdahale etmek için uygun ve etkilidir. Temizlik işleminden sonra mermer yüzeyi mutlaka kurulayın.
Yapmanız gereken bir fincan beyaz sirke içine birkaç damla limon ekleyin ve bu karışımı kullanarak tezgah üzerini temizleyin. Limonun kendi kokusu ile mutfağınız ferah kokarken; beyaz sirkenin temizleyici özelliği ile tezgahlar artık daha temiz olabilir. Bu yöntemi granit mermerler için de kullanabilirsiniz.
Bunun için en sık kullanılan kendin yap metodu, sararan bölgeye karbonat sürmektir. Tabii ki mermerit tezgah tamiri yapılmışsa, karbonat uygulamadan önce biraz beklemek gerekir. Bekledikten sonra mermerin sararmaması için, karbonata ek olarak PH düzeyi sıfır olan çözücüler de kullanılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Hidrojen peroksit (oksijenli su), sert yüzeylerdeki sararmalara karşı etkili çözüm sunar. Bu yöntemden yararlanabilmek için mermerin üstüne oksijenli su dökebilir ya da fısfıs sprey şişeden yardım alabilirsiniz.
Yanmış, kirli, yağlı tezgahlardaki lekeli yüzeye tuz serpin. Bir limonun yarısını kullanarak tuzlu olan bölgeyi tıpkı süngerle siliyor gibi silin. Tuz ve limon bir arada kullanıldığında lekenin, yanık izlerinin açılmasını sağlayacaktır.
Nemli bir bez ve az miktarda sıvı deterjan en ideal temizlik için yeterlidir. Çimstone, sahip olduğu kompakt yapısı ile leke tutmaz. Sadece silmekle yüzey, ilk günkü yeni ve temiz görüntüsüne kavuşur.
Eğer mermer tezgahınız sararmaya başladıysa limon ve tuzla ovarak rengini açabilirsiniz. Bunun dışında hem parlamasını hem de üzerinde bulunan mikropların kırılmasını istiyorsanız limon ve karbonatı karıştırıp bir macun haline getirin. Oluşan karışım ile tezgahın üzerini ovalayın.
Sıcak su ve karbonat karıştırılarak doğrudan lekelerin üzerine uygulanması lekelerin kısa sürede temizlenmesinde etkili olduğu görülür. Beyazlatıcı bir etkiye sahip olan karbonat, çok fazla kullanıma bağlı olarak sararan lavaboların temizlenmesinde etkili olduğu bilinmektedir.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir.
Arap sabunu, doğal bir temizleyici ve parlatıcıdır. Mermer yüzey temizleyici olarak kullanılabilir. Arap sabunu, mermer yüzeydeki kirleri ve lekeleri temizlerken, yüzeyi parlatır ve doğal parlaklığını geri kazandırır.
Bir fincan beyaz sirkenin içerisine birkaç damla limon eklenmektedir. Ardından bu karışım tezgâhın üzerine uygulanmaktadır. Bu karışım sayesinde tezgâhın daha temiz ve güzel kokulu gözükmesine olanak sağlanmaktadır. Oldukça temizleyici bir yöntem olduğu söylenebilmektedir.
Granit mermer lekesini çıkarmak için bir çay bardağı sirke içerisine birkaç damla limon suyu damlatınız. Sonrasında ise mümkünse bir mikrofiber bez ile yüzeyi temizleyiniz. Lekenin çıkması halinde direkt olarak temiz bir su ile bölgeyi durulayın. Ardından da kurulama işlemi yapınız.
Plastik spatula ile önce lekeyi nazikçe kazıyın ve ardından yumuşak bir bez ve sıvı deterjan (cam yüzey temizleyicisi veya bulaşık deterjanı) ile yüzeyi temizleyin. Temizlik sonrası yüzeyi yeterli miktarda su ile durulayın ve kurulayın. Temizlik ürünü iyice durulanmadan, yüzeyler kurumaya bırakılmamalıdır.
Besinlerden, paketli yiyeceklerden ya da kullanılan malzemelerden gelen bakteri ve mikropları tutmayan mutfak tezgahını tercih etmek sağlığınız açısından önemlidir. Porselen mutfak tezgahı bu açıdan sizlere hem hijyeni hem de sağlıklı yemek yapma keyfi sunar.
Mutfak tezgahları, mermer zeminler veya mermer lavabolar gibi farklı alanlarda inatçı lekeleri ortadan çıkarmak için hiçbir zaman asidik malzemeler kullanmamak gerekir. Özellikle porçöz gibi ürünler direkt olarak daha fazla leke oluşmasına, hatta mermerin çatlamasına dahi neden olabilir.
Ancak çamaşır suyu katkılı ürünler, deniz kabuğu efekt malzemeli Çimstone yüzey üzerinde kullanılmamalıdır. Yüzeyler, temizlik ürünü iyice durulanmadan hiçbir şekilde kurumaya bırakılmamalıdır.
Çimstone tezgah temizliği için pamuklu nemli bir bez ya da hassas bir bulaşık süngeri kullanmanız yeterlidir. Temizlik maddesi olarak da duru su, sıvı deterjan ya da cam temizleyici sıvılardan yararlanabilirsiniz.
Bir kabın içerisinde beyaz sirke ve suyu karıştırın. Temiz bir bezi sirkeli suya batırıp kıyafetteki yanık izini silin. Daha sonra kıyafetinizi makinede veya elde yıkayın. Makinede yıkayarak hem yanık lekesinden, hem de sirke kokusundan daha çabuk kurtulabilirsiniz.
Limon ve tuz ikilisine koşun!
Limonun üzerine bolca tuz dökün ve limonla yanık izini ovun. Tezgahlarınızı ilk günkü haline döndürmek işte bu kadar basit.
Çimstone, Belenco vb. kuvars esaslı ürünlerde pas lekelerini çıkarmak için Marc Deodorantlı Kireç ve Pas Sökücü Jel (Reckitt Benckiser) tarzı ürünler kullanabilirsiniz. Bu ürün direkt leke üzerine uygulanmalı ve uygulama sonrasında ise mutlaka durulanması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri