Hıristiyanlıkta ahiret inancı vardır ve Mesih-İsa eksenlidir. Ahiret, Mesih-İsa'nın ikinci gelişine bağlıdır. Hıristiyanlara göre ölen, öldükten sonra dirilen ve göğe yükselen İsa-Mesih, kıyamete yakın geri dönecek, ikinci kez gelecektir.
Geniş Hristiyan kültüründeki görece yaygın bir görüşe göre cennet ve cehennem, temelde dünyevi yaşamlarımızın mahiyetleri üzerinden hak edilmiş karşılıklardır. İyi insanlar erdemli bir yaşamın hak edilmiş ödülü olarak cennete, kötü insanlar ise ahlaksız bir yaşamın adil bir cezası olarak cehenneme gider.
Ana akım Hristiyan ilahiyatına göre, kurtulmuş kişiler ölümden sonra, İkinci Geliş'e kadar olan dönemde, bir berzah ortamında Tanrı ile birlikte olacaklar. İkinci Geliş'ten sonra ise fiziksel dirilişe mazhar olacak ve Yeni Dünya'nın yaratılışına şahitlik edecekler.
Bir kısım dinlerde, tasviratta büyük farklılıklar olsa da, Kur'an'da bildirilen kıyamet, amellerden hesaba çekilme, mizân, sırat, cennet, cehennem gibi hakikatlere rastlıyoruz. Bu âlemin devamlı olduğuna inanılan Hinduizm ve Budizm gibi dinlerde ise, ebedî âhiret hayatı bu dünyada aranmıştır.
Bunlar kavga, hakaret, gürültü, infial, dine saygısızlık (Gregory 1850: III-II/490), kin ve hatta cinayet olarak belirtilirken bunların, Hıristiyan inancına göre, Tanrı tarafından cezasız bıra- kılmayacağı (Matta 5/22) vurgulanmaktadır (Hunolt 1897: 327).
İlgili 32 soru bulundu
Diğer İncil'lerde de domuz yer yer horlanmaktadır (Matta, 7/6; Markos, 5/11-14). Elde mevcut İncil'lerde domuzun haram kılındığını gösteren açık bir hükmün yer almaması, bunun tahrif edilen hükümlerden biri olduğu hususunu akla getirmekte ve domuz eti serbestîsinin, çarşıda satılan her şeyin yenebileceğini söyleyen (I.
İçkinin haramlığı meselesine gelince, Tevrat'ta şarap (içki) haram değildir, şarap İncillerde de yasak değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde şara- bın haram olmadığı bilinir, hatta şarapta çok zararın yanı sıra, faydanın da olduğunu açıkça ifade eden ayet vardır. (Bakara, 2/219.)
Musa'nın tebliğlerine ve Tevrat gibi büyük bir ilahî kitaba dayanmasına rağmen, âhiret hayatına çok az yer vermiş, hatta bu durum bazı âlimleri Yahudilikte âhiret inancının bulunmadığı kanaatine götürmüştür.
Yahudilik öncesi İbranilerde insanın öldükten sonra 'yok olduğuna dair' herhangi bir inanç yoktur. Aksine insan öldükten sonra diğer ölülerin gittiği yer olan 'Şeol' a gitmektedir. Bu tabir Babil dinindeki 'Arallu' ile büyük benzerlik gösterir. Otantik bir İbrani kelime olan Şeol ismi, Tanah'ta 66 defa geçmektedir.
Tevrat'ta açık seçik bir cennet kavramı yer almıyor. Yahudiliğin ilk dönemlerinde, iyi ya da kötü, bütün insanların öldükten sonra 'Şeol' adı verilen yere gideceklerine inanılıyordu. Cehennemde ateş, başlıca işkence vasıtası. Dondurucu soğuk, tekerlek, kılıçlar üzerine saplanma, yanar fıçılar gibi işkenceler de var.
Hıristiyanlıkta ahiret inancı vardır ve Mesih-İsa eksenlidir. Ahiret, Mesih-İsa'nın ikinci gelişine bağlıdır. Hıristiyanlara göre ölen, öldükten sonra dirilen ve göğe yükselen İsa-Mesih, kıyamete yakın geri dönecek, ikinci kez gelecektir.
Ölü mezara ayakları doğuya gelecek şekilde yatırılır. Bu tamamen Mesih'in ikinci gelişi ile alakalıdır. RAB İsa Mesih doğudan bir güneş gibi doğacağı için (Matta 24:27) ölüler dirilince yüzleri Mesih'e dönük olması ve hemen O'na secde edebilmeleri için ayakları doğuya gelecek şekilde gömülürler.
Evet, öldüğümüz zaman her şeyin sonsuza kadar biteceği, ebediyen yok olacağımıza inanılıyor. Bu durumu doğum öncesine veya uykuya benzetebiliriz. Aslında sadece Ateistler değil ölümden sonraki hayata inanmayan insanlar da böyle olduğuna inanıyor.
Cennet, Tanrı ile insanın artık hiçbir engel olmaksızın bütünleştiği, birbirine kavuştuğu kutsal ve göksel vatandır. Hristiyan inancı bu nedenle Cenneti "Göksel Vatan" olarak da anlatır, buna göre insanlığın aslında ve özünde gerçekten ait olduğu yer Tanrı'nın Cennetidir.
Günümüzde Hristiyanlar cehennem konusuna oldukça şüpheyle yaklaşmaktadır. İncil'de cennete 622 , cehenneme ise 15 gönderme yapılmaktadır.
Katolik inancına göre cehennem: Tanrı tarafından oraya atılanların sonsuz bir keder içinde bulunduğu yer. Protestan inancına göre cehennem: Kötülerin gelecekte cezalandırıldığı bir yer.
Yahudiler Hz. İsa'nın ve Hz. Muhammed'in peygamberliğini kabul etmezler. Kadın peygamberler de vardır.
Karada yaşayanlardan geviş getiren ve çift tırnaklı olan hayvanların yenmesi serbest, bu özelliği taşımayanlar ise yasaktır; bunlara ek olarak domuz, tavşan ve deve eti yasaktır. Her türlü böcek, sürüngen ve kemirgenin yenilmesi yasaktır. Kuşlardan Tevrat'ta ismi geçen yirmi kuş dışında kalanların yenilmesi yasaktır.
Son sırada yüzde 25 ile İsrail yer alıyor. İslam ve Yahudiliğin dövme yaptırmayı yasaklaması bu dinlerin yaygın olduğu ülkelerde dövmenin daha az tercih edilmesi ile ilgili olabilir.
Cenab-ı Hak her Müslüman'ın ahiret hayatına en iyi şekilde hazırlanmasını, Dünya hayatının geçici olduğunu niteler. Ahiret hayatı sonsuz hayattır.
Tek Tanrı'ya inanan ve temel insani ahlak kurallarını çiğnememiş her kişi dini ne olursa olsun cennete gidebilecektir. Tevrat'ta bu temel 7 ilke, Nuh'un Evrensel Yasaları isminde anlatılmaktadır. Buna göre Nuh'un Evrensel Yasaları şunlardır: Puta tapmamak.
“Gökten yere kadar, olan bütün işleri Allah düzenler. Sonra, işler sizin hesabınıza göre bin yıl kadar tutan bir gün içinde O'na yükselir.” Secde, 5. Dikkat edilirse ayette “dünyanın bir günü 1000 yıldır” denilmiyor. “Allah katında bir gün, sizin günlerinize nisbetle 1000 yıldır” deniliyor.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
Katolik inancı ve İncil, alkol ve şarabın hayatı güzelleştiren bir Tanrı armağanı olduğunu kabul eder ancak aşırıya kaçmamak şartıyla. Sarhoşluğa götüren alkol tüketimi günah olarak kabul edilir.
Hristiyan din adamlarınca kabul edilen dört incile (Matta, Markos, Luka ve Yuhanna) "kanonik inciller" denir. Kilise tarafından kabul edilmeyen incillere ise "apokrif inciller" adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri