Sardunya çiçeği anlamı ise sonsuz aşkı temsil etmektedir. Orkide anlamlarında olduğu gibi aynı zamanda gücü ve zarafeti simgeleyen sardunya çiçeğini aşkınızın göstergesi olarak sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
Sardunya çiçeği, menekşe ve gül gibi özel çiçekler arasında yer almaktadır. Romantik ilişkilerde en çok tercih edilen çiçek türleri arasında yer alan sardunya çiçeği, Orta Çağ'da sonsuz aşkı temsil ettiğine inanılmaktadır. Bunun yanı sıra çiftler arasındaki sadakati güçlendirdiğine inanılmaktadır.
Sardunya çiçeğinin özellikleri
Anavatanı Güney Afrika'dır. Avrupa'da 1700 yıllarında tanınmıştır. Otsu veya yarı otsu formunda çalı olarak yetişen çok yıllık bir bitki türüdür. Çiçekleri çok renkli olup alacalı ya da düz renkte olup, çiçeklerin taç yapısı yalınkat veya katmerli olabilir.
Sardunya güneşi seven bir bitkidir; evin güneş alan yerlerine koyabilirsiniz. Sardunyayı kış günlerinde 7 derecenin altında bırakmamanızı öneririz. Eğer sardunyayı renkli ve canlı görmek istiyorsanız, ortalama 15 derecede kalmasına dikkat edebilirsiniz.
Sardunya çiçekleri güneş ışığını çok fazla severler. Aydınlık, ışık alan cam kenarlarında olmak onlar için ideal olsa da dikkat edilmesi gereken hassas bir nokta vardır: Bu çiçeklerin günde en fazla bir saat güneş ışığına maruz kalmaları yeterlidir. Özellikle büyüme ve çiçeklenme döneminde buna dikkat etmek gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Sardunya bitkisi genel olarak kil ve gübre bakımından zengin toprak sever. Çiçekçilerden ya da yapı marketlerin ilgili reyonlarından bu tür toprağı "sardunya toprağı" ya da "torf bakımından zenin toprak" şeklinde kolayca bulabilir ya da işin uzmanlarından bu konuda yardım alabilirsiniz.
Sardunya bitkisi yaz aylarında çiçek açar ve bitki büyürken sürekli bir sulamaya ihtiyaç duymaz. Hem kapalı alanda hem de açık alanda yetişebilen canlı renkleri ve ayırt edilebilir kokusuyla birçok sardunya çeşidi mevcuttur.
Sardunya sulama esnasında bazı noktalara dikkat edilmelidir. Sardunya, suyu oldukça sever. Ancak ihtiyacından fazla sulanması durumunda canlılığını yitirir. Yaz aylarında haftada 2 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez su verilmesi sardunya için ideal olacaktır.
Sardunya bitkileri tüm yıl boyunca yapraklarını ve çiceklerini yeniler. Bu nedenle solmuş, kurumuş kısımlarını mutlaka temizleyin. Temizleme işlemi sardunyalarınızın sağlıklı gelişimine katkıda bulunur ve çok çicek açmasını sağlar.
Düşük sıcaklıklar, don olayları veya ani soğuk rüzgarlar sardunya yapraklarını sarartabilir. Bu nedenle, soğuk hava koşullarında bitkiye koruma sağlamak önemlidir. Hastalıklar ve Zararlılar: Sardunyalar, çeşitli mantar hastalıklarına, bakterilere veya zararlı böceklere karşı duyarlı olabilir.
Bu türlerin çoğu Güney Afrika'da kendiliğinden yetişir. Bunların çoğu geranium (sardunya çiçeği) olarak bilinir. Bu bitkiye turnagagası (storks bill) adı da verilir çünkü çiçeği turnanın gagasına benzer.
Doğum belgelerine ulaşabilmek mümkün değil her zaman. Ama Sardunya'nın en uzun ömürlü insanların yaşadığı yer olduğu, yaygın olarak kabul edilen bir veri.
2-Sardunya
Bu bitkiler dokunduğunuzda değişik kokular yayarlar ve onların koku çeşitliliği gerçekten etkileyicidir. Kokulu sardunyalardan çoğunlukla limon olmak üzere çikolata, gül, zencefil gibi rahiyalar duyabilirsiniz.
Frezya çiçeği ilkbahar aylarında çıkmaya başlar ve çiçekçi dükkanlarında güzel, hoş kokularıyla tüm dikkatleri üzerine çeker. Güzel kokularından dolayı çokça tercih edilir. Buket ve aranjmanlarda sıkça kullanılır. Beyaz frezya: Umut anlamını ifade eder.
Lotus çiçeği anlamı; arınma, yeniden doğma, ruhun temizlenmesi olarak bilinir. Bununla birlikte lotus çiçeğinin renk çeşitleri farklı durumları simgeler. Biyolojik açıdan bakıldığında çamurlu ve bataklık bölgelerde yetişip çiçek açan lotus çiçeği simgesel olarak zorlu koşullardan sıyrılmayı temsil eder.
Sardunya Çiçeği Özellikleri
Beyaz, kırmızı, pembe gibi renklerinin yanı sıra kokusu da oldukça ayırt edilebilir bir güzelliktedir. Ülkemizde en çok bulunan sardunya çeşitleri sakız, ıtır ve ceylan sardunyadır. Renkleri ise kırmızı, pembe, beyaz ve bunların karışımlarındadırlar.
Pembe, sarı beyaz ve kırmızı tonlarında çiçekleri vardır. Eşeysiz üreyebilir ve ekilen küçük bir parçadan büyüyebilir (Vejetatif üreme). Genel, sakız sardunyası, ceylan ve ıtır gibi türleri vardır. Sıcağı sever ve çok çiçek açması için bol güneş görmelidir.
Afrika sardunyası botanik bilimindeki adıyla Pelargonium Sidoides, eski zamanlardan bu yana sağlığa olan önemli katkıları ile bilinen bitkilerden bir tanesidir. Afrika Sardunyası, bağışıklık sistemini ve solunum sistemini desteklemek gibi oldukça önemli faydaları olan bir bitkidir (1, 2).
Sardunya balkon veya bahçe çiçeğidir. Salon çiçeği olarak evde yetiştirmede pek tercih edilmez. Çünkü açık havada olmak ve büyümek ister.
Turnagagasıgiller familyasına ait bir bitki olan sardunya, balkonlarda en çok yetiştirilen çiçeklerden biridir. Anavatanı Güney Afrika olsa da, farklı iklim koşullarına uyum sağlayabildiği için yetiştirilme alanı oldukça geniştir.
Bu bitki iç mekânda güneş alan bir yere konumlandırılmalıdır. Yeterli ışık alırsa ve doğru sulama yapılırsa evlerde de yetiştirilebilir. Ancak asıl ihtiyacı olan havadır. Bunun dışında balkon, bahçe gibi dış mekânlarımızda da sağlıklı gelişim gösterecektir.
Sardunya bitkisini doğrudan tohum kullanarak çoğaltabilirsiniz. Uygun bir toprak ve saksının bulunduğu durumlarda tercih edilen bu yöntem, 15 santimetrelik bir derinliğe tohumun ekilmesi ile gerçekleştirilir. 2 ya da 3 bardak can suyu verildikten sonra, geriye yalnızca sabretmek kalır.
Suda köklendirme yöntemi
Ana gövdeden kol vermiş bir dalı kesip 1 bardak su içinde bekletin. Sardunya dalı 1-2 hafta içinde suda köklenir.
Sardunyalar için en uygun toprak türü gübre ve kil oranı yüksek topraklardır. Ayrıca sardunyalar fazla geniş ve derin saksılarda gelişemezler, sardunya için seçilecek olan saksı en fala sardunya gövdesinin yarısı kadar olmalıdır. Bitki büyüdükçe saksısını değiştirmekte bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri