SARFINAZAR ETMEK KELİMESİNİN ANLAMI Hesaba katmamak, saymamak anlamına gelir. Vazgeçmek anlamına gelir. Bu kelime genellikle sarfı nazar etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sarfınazar etmek şeklinde olmalıdır.
Sarfınazar, Arapça dilinden Türkçeye geçmiştir ve Arapça kökenli bir kelimedir. Sarfınazar kelime anlamı olarak dikkate almama, saymama, vazgeçme anlamlarına kullanılmaktadır.
Sarfınazar kelimesi Türk dil kurumuna göre saymama ve dikkate almama anlamlarında kullanılan bir kelime olma özelliğine sahiptir. Sarfınazar kelimesi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Hesaba katmama ve vazgeçme gibi anlamlara sahip olduğunu da söylemek mümkündür.
Sarf sözcüğü bir ürünü satın almak ya da bir hizmetten faydalanmak için para harcamak demektir. Kelime mecazen bitirmek, noktalamak, tüketmek anlamına da gelir.
sarfınazar - Nişanyan Sözlük. Arapça ṣarf-a'n-naẓar صرف النظر “göz ardı etme” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 37 soru bulundu
1. Vazgeçme, hesâba katmama. 2. (-den) Hesâba katılmasa da, sayılmasa da: “O semt, uzaklığından sarfınazar güzel de değil.” ѻ Sarfınazar etmek: Vazgeçmek, hesâba katmamak: Bunun üzerine pâdişah kadıların katillerinden sarfınazar eder (Fâik Reşat).
Şikemperver bir sıfattır. Anlamı; boğazına düşkün, yemek yemekten zevk alan, yemek yemeyi seven kişiler şeklindedir. Şikemperver kelimesi etimolojik açıdan incelendiğinde ise şikem kelimesi karın anlamına gelirken, perver kelimesi de besleyen anlamına gelir.
SARF ETMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Tüketmek, harcamak demektir. Ayrıca kullanmak anlamına gelir. Bu kelime genellikle sarf etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Sözlükte “savmak, çevirmek, harcamak, değiştirmek, nakletmek, altın parayla gümüş parayı değiştirmek, bir para diğerine üstün olmak” gibi anlamlara gelen sarf kelimesi fıkıhta paranın para ile değişimini konu edinen akdi ifade eder. Sarf işini meslek edinen kişiye sayrafî veya sarrâf denir.
Sarf kelimesinin ilk anlamı harcamak, ikinci anlamı ise kullanmaktır. Bu kelime Osmanlı döneminde şekil bilgisi anlamında kullanılmıştır. Nahiv ise bir şeyi takip etmek ve doğru bir şekilde yapmaya çalışmak demektir. Bu kelime dil bilgisinde cümle bilgisi anlamına gelir.
Hesaba almamak (veya katmamak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: önem vermemek.
Sehven kelimesi Arapça kökenli olup "yanlışlıkla" anlamına gelen bir sözcüktür. Bu kelime Arapça'da sahw "dikkatsizlikle yapılan hata" anlamına gelir. Hatalı işlemleri, yanlış kullanılan bir kelimeyi, yanlışlıkla yapılan her türlü durumu düzeltmek adına "sehven" kelimesi kullanılır.
Mehil izni vermek kelimesinin anlamı süre tanımak belli bir süre izin vermek anlamına gelmektedir. Mehil izni ortalama 15 gün olarak verilmiştir. Mehil izni genellikle atanma yani taşınma gereken durumlarda ve evlilik gibi durumlarda verilmektedir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bilahare kelimesi, 'Sonra, daha sonra, sonraları ve sonradan' anlamlarına sahiptir. Bu kelime grupları aynı zamanda bilahare sözcüğü için eş anlamlı şekilde de değerlendirilmektedir.
İhtiyatlı olmak genel sözcük anlamı bakımından önlem almak şeklinde yorumlanmaktadır. Kişiler durumlara karşı ihtiyatlı olarak gerekli önlemleri almaktadır. İhtiyatlı kişi de öngörülü kişi şeklinde açıklanmaktadır.
(') Her halde, ne olursa olsun, ne yapıp yapıp, mutlaka.
sarf arapça dilbilgisinin fiil bölümüdür. nahiv ise isim bölümünden bahseder. osmanlı medreselerinde önce sarf, sonra nahiv okutulması bir gelenekti.
Sözlükte “çevirmek, döndürmek” anlamındaki sarf kelimesi terim olarak biri amelî, diğeri nazarî olmak üzere iki şekilde kullanılır. Amelî sarf, asıl kabul edilen kelimeyi (masdar veya mâzi) lafız veya anlamla ilgili bir maksat için değişik fiil ve isim vezinlerine dönüştürmektir (tasrif).
Sarf ilmi Arap dili veya nahv olarak tabir edilen Arap grameri içinde ele alınmış bir ilimdir. Kelimede meydana gelen değişiklikleri temel alan bu ilim, ilk dönemden itibaren ilgi görmüştür. Zira Arap dili kelimenin yapısında meydana gelen değişikle diğer dillerden farklılık arz etmektedir.
Sarraf, mesleği kâğıt veya madeni paraları birbiriyle değiştirmek, tahvil alışverişi yapmak olan kimse. Sarraflar, altın ve gümüş gibi değerli madenlerin bir ticaret eşyası olarak kullanılmaya başlandığı zamanlarda ortaya çıktı.
TDK'ya göre sarf etmek kelimesinin doğru yazılışı "sarf etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Ödünç işlemlerinde ve alışverişte karşılığı bulunmayan hakiki veya hükmî fazlalık. Satış (bey') akdine konu olan mal anlamında fıkıh terimi.
FEVKALBEŞER KELİMESİNİN ANLAMI
İnsanüstü ve üstün nitelikli kimse anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle fevkal beşer şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı fevkalbeşer şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre namütenahi kelimesinin sözlük anlamı ölümsüzdür. Namütenahi Neye Denir? Sonsuza kadar sürüp gidecek olan şeylere namünetahi denir.
[1] Zor beğenen. [2] Bir şeyi yapmamak için bahaneler uyduran.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri