yoktur. Sarıhumma enfekte bir sivrisineğin ısırığı ile bulaşır. Afrika'nın ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde bulunur. Sarıhumma virüsü enfeksiyonu olan kişilerin çoğunda ya belirti görülmez ya da hafif hastalık olur ve tamamen iyileşirler.
Sarıhumma aşınızı yalnızca Genel Müdürlüğümüz Seyahat Sağlığı Merkezlerinde yaptırabilirsiniz. Uluslararası Aşı Sertifikası düzenleme yetkisi yalnızca Genel Müdürlüğümüz Seyahat Sağlığı Merkezlerinin yetkisindedir. Mevcut sağlık durumunuza göre seyahat etmenizde sakınca olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Aşının yapılmaması gereken durumlar:
Aşı komponentlerine karşı allerjisi olanlar. Yumurta allerjisi olanlar. Daha önce Sarıhumma aşısına bağlı ciddi alerjik reaksiyon geçiren kişilere. Timus bezi hastalıkları
Sarıhumma Afrika ve Orta ve Güney Amerika'nın tropikal bölgelerinde endemiktir. Afrika ve Latin Amerika'da 44 endemik ülkede 900 milyondan fazla nüfus risk altındadır. Afrika'da 31 ülkede tahminen 500 milyon kadar insan risk altındadır.
Sarıhumma virüsü Aedes veya Haemagogus türü sivrisinekler aracılığıyla bulaşır. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Sarıhumma insanları ve maymunları enfekte etmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Sarı humma sivrisinekleri ülkemizin güneydoğusunda bulunabiliyor, ancak kışın hava soğuduğundan yumurtalarının kışı geçirmesine imkan olmuyor. Yumurtaları kışın dayanamadığı için de bir sonraki sene sivrisineklerin yayılma alanı da kısıtlı oluyor.
Siyahilerin sarı humma için özel bir bağışıklığı yoktur. Sarı humma kime bulaşırsa onu hasta eder. Dünyada en fazla ölüm afrikada yani siyahi nüfusta olmaktadır. Her yıl yaklaşık 200.000 hastalık vakasına ve 30.000 ölüme neden oldur, ölümlerin %90'ının Afrika'da meydana gelmektedir.
1793 Philadelphia sarıhumma salgını sonucu 1 Ağustos ve 9 Kasım tarihleri arasında 5.000 veya daha fazla insanın öldüğü resmi olarak belgelenmiştir.
Sarı Humma Tedavi Yöntemleri
Sarıhumma hastalığı için geliştirilmiş bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Viral enfeksiyonlarda önerilen; dinlenme, iyi beslenme gibi önerilere uyarak, doktorunuzun yazacağı ağrı kesiciler takviye olarak alınmaktadır.
Bu koruma aşının yapıldığı kişinin hayatı boyunca devam eder; ve. Sarıhumma aşı sertifikasının geçerliliği, aşının uygulandığı tarihin 10 gün sonrasında başlayarak aşı olan kişinin hayatı boyunca sürer.
Güney Amerika'da ise Arjantin, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Fransız Guyanası, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Surinam, Trinidad Tobago, Venezuela seyahat öncesi sarıhumma aşısı yaptırılması gereken ülkeler.
Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü oluşturduğu Seyahat Bağlık Birimi ile riskli ülkelere uçacak yolcular korunabilmesi için gerekli bilgileri web sitesi aracılığı ile sunarken ücretsiz olarak aşı yapıp, hap dağıtıyor.
SARI HUMMA NEDİR? Enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan sarı humma virüsün neden olduğu ciddi bir hastalık. Afrika'nın ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde görülen sarı humma, grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açıyor.
Önerilen Aşı ve İlaçlar. Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Tanzanya seyahatiniz için de sarı humma aşısı zorunluluğu olmamakla birlikte Kenya - Tanzanya geçişlerinde 2 ülke için de aşı zorunluluğu bulunmakta ve sarı humma aşı karnesi sorulmaktadır. Güney Afrika seyahatiniz için herhangi bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır.
20. yüzyılın başları 1900'lerde, ilaçlardaki ilerlemeler hızlandı ve deneklerle araştırma işlemleri de değişti. İnsan hakları ortaya çıktı, bilim disiplinlerinde etik açılardan çeşitli tartışmalara konu oldu. Walter Reed'in iyi bilinen deneyleri sarıhumma aşısını geliştirdi ve büyük avantajlar getirdi.
Ancak tifo, aşı ile %100 önlenebilir bir hastalık olmayıp, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre aşının etkinliği aşı yapıldıktan 1,5 yıl sonra ortalama %72'dir. 3 yıl sonra ise ortalama etkinlik % 50'dir. Bu nedenle gerektiğinde 3 yıl sonra aşı tekrarlanmalıdır.
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Sarı hummaya Flaviviridae ailesinden pozitif iplikçikli tek dizili bir RNA virüsü olan arbovirus sebep olur.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sahra Altı Afrikası'nda çocuk ölümlerine sebep olan sıtma hastalığına karşı yeni geliştirilen RTS,S/AS01 aşısının yaygın kullanılmasını tavsiye ederek ilk defa bir sıtma aşısını onayladı.
Patojen partiküller yok edilir ve bölünemez, ancak patojenler bağışıklık sistemi tarafından tanınmak ve adaptif bir bağışıklık tepkisi uyandırmak için bütünlüklerinin bir kısmını korurlar. Doğru üretildiğinde aşı bulaşıcı değildir, ancak yanlış inaktivasyon sağlam ve bulaşıcı partiküllerle sonuçlanabilir.
Çiçek Hastalığı Nedir? Çiçek hastalığı virüs kökenli bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Bulaştığı kişinin vücudunun hemen her yerinde içi irin dolu kabarcıklar oluşmasına sebep olan çiçek hastalığı geçmiş yıllarda can kaybına varan önemli hasarlar verebiliyordu.
Sarıhumma virüsü enfeksiyonu olan kişilerin çoğunda ya belirti görülmez ya da hafif hastalık olur ve tamamen iyileşirler. Ancak bazı insanlarda ağır hastalık gelişir. Şiddetli sarıhumma etkilenen kişilerin %30 ilâ %60'ında ölüme neden olabilir.
Sarıhumma aşısı zayıflatılmış canlı virüs içeren canlı bir aşıdır. Tek bir enjeksiyon olarak uygulanır. Bir doz çoğu insan için ömür boyu koruma sağlar.
Zika virüsü Aedes türü sivrisinekler aracılığı ile insanlara bulaşmaktadır. Bu hastalık sıtma hastalığında olduğu gibi enfekte hasta insandan kan emen sivrisineklerle diğer insanlara bulaşabilmektedir. Hastalığın ilk evrelerinde insan kanında tespit edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri