Spinal Kord segmenti; elektrotların vertebraların yanına veya spinöz proseslerin arasına yerleştirilmesidir. Periferal sinir; elektrotların periferik sinir yolu boyunca yüzeyelleştiği noktalara yerleştirilmesidir. Sinir pleksusu üzerine elektrotların yerleştirilmesi gibi bölgeler üzerine elektrotlar yerleştirilebilir.
Elektrotların pozisyonu:Elektrotlar birbirine değil deriye paralel olmalıdır. Elektrotlar arasındaki mesafe elektrotların deriye olan uzaklıkları toplamından büyük olmalıdır.
TENSTEDAVİSİ NASIL YAPILIR? TENS sakral bölgeden sinirlerin geçtiği alana düşük dozda elektrik akımı uygulanarak yapılır. Tedavi için basit bir pilli cihaz( TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır.
Konvansiyonel TENS'in etkisi 30 dakikada başlamakta ve tedavi kesildikten sonra yaklaşık 2 saat içinde de kaybolmaktadır. Tedavi süresi 30 dakikadan birkaç saate kadar uzayabilmektedir. Teorik olarak 24 saat aralıksız uygulansa da yarım saatlik uygulamalar analjezi için yeterli olmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
TENS uygulamasına ilişkin izlenilecek adımları anlatan Tolu, “Uygulama genellikle ağrılı bölgenin tam üzerine ya da yakın bölgelere yapıştırılan elektrotlar ile günde 2-3 defa 20-30 dk lık seanslar halinde yapılır.
Transkütanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) cihazları yalnızca ağrı giderme amaçlı olarak sinirleri stimüle ederken, Elektriksel Kas Stimülasyonu (EMS) cihazları, kasları kuvvetlendirme ve rehabilitasyon amaçlı olarak stimüle etmek üzere tasarlanmıştır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, ems ile 5 -6 haftalık tedavi sonucunda kas kütlesinin %1, kas işlevinin ise -15 oranında arttığı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Tens ve ems, sinir ve kas sisteminin uyarılmasını sağlayan en iyi fitness ve fizik tedavi yöntemleridir.
TENS pek çok ağrı çeşidinin tedavisinde kullanılabilir, uzun süren ağrılar ile cerrahi sonrasında gelişen ağrılarda kullanıldığı gibi kaslardan yada eklemlerden kaynaklanan ağrıların tedavisinde de yararlı bir seçenek olabilmektedir.
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
Norman Shealy adlı beyin ve sinir cerrahı tarafından icat edilen tens, vücuda düşük voltajlı elektrik vererek sinirleri uyaran bir cihazdır. Türkçe açılımı “Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı” olan bu cihaz, elektrik akımını kullanarak vücudun doğal mekanizmasını uyarır ve ağrı hissini ortadan kaldırır.
Teknik Özellikleri. Bağımsız iki kanal. Direk akımlı asimetrik bifazik kare dalga. 500 ohm da maksimum oran 40 volt.
Tens, “Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation” yani “Transkutanöz elektiriksel sinir uyarımı” anlamına gelmektedir. Deri aracılığıyla elektriksel sinir uyarımı yapar. Hissedilen ağrıya karşı vücudu doğal savunma mekanizmasını uyarır.
EKG çekimi için göğüs kafesinin çeşitli yerleriyle el ve ayak bileklerine elektrot denen küçük metal plaklar yerleştirilir. Elektrotların vücuda yapıştırılacağı yerlere elektrik akımını iyi ileten bir jel sürülür.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Osteoartrit, Ankilozan Spondilit gibi hastalıklardaki romatizmal ağrılar, Migren, kraniyofasyal ağrı, TME ağrısı, brakiyal pleksus ağrısı, santral ağrı, fantom ağrısı, doku yaralanmaları, dismenore gibi durumların semptomatik tedavilerinde TENS endikasyonu vardır.
TENS sayesinde vücuda verilen elektronik uyarılar sinir sisteminde vücudun kendine ait olan ( yaratılışta mevcut bulunan ) AĞRI HAFİFLETİCİ VE AĞRI UYARILARININ BEYİNE İLETİLMESİNİ ÖNLEYİCİ aktivitelerin uyarılarak devreye girmelerini sağlayan ve ağrı bulunan bölgedeki acı miktarını en aza indiren bir terapi yöntemidir ...
Tens cihazı ne işe yarar sorusu vücudun ağrıyan bölgesindeki ağrıyı hafifletmek olarak yanıtlanabiliyor. Elektrotlar cilde yerleştirilerek ağrılı bölgeye elektrik akımları gönderiyor. Beyne iletilen akımlar sayesinde olası ağrı hafifliyor.
Tens cihazı, fibromiyalji, artrit, migren baş ağrısı, bel ağrısı ve boyun ağrısı gibi kronik ağrıları olan kişiler için önerilir. Ayrıca, spor yaralanmalarından kaynaklanan ağrılarda da kullanılabilir.
EMS cihazı hem tedavi yönteminde hem de sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde oldukça yararlı bir yöntemdir. Haftada 2 kere 20-25 dakikalık bir süre ile yapılan EMS sayesinde daha canlı, enerjik ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak mümkündür.
Buharları gidermek amacıyla Tens Pedi kullanılabilir. Tens pedi kullanımı esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tens pedi kablosu doğru şekilde yerleştirilmesi ve ağrıyanın bölgenin net olarak belirlenmesi gerekir.
Tens cihazları ile deri üzerinden verilen elektrik akımı, sinir uçlarının içinden geçmekte olan iletimin önünü keser ve bu sayede beyin ağrı sinyalini alamaz ve hastaların çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak yaşadıkları ağrılar ortadan kaybolur.
EMS ile kas gelişir mi? Günümüzde birçok fizik tedavi merkezinde medikal fitness veya ems fitness adı altında kullanılmaktadır. Dolayısıyla elektriksel kas uyarımı ile kas geliştirilebilir mi sorusunun cevabı evet olmuştur.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavilerinde elektriksel kas uyarımı, oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Elektrik uyarısı ile kası aktif hale getirmek, ağrılarını azaltmak, tedavi etmek ve hatta geliştirmek mümkündür. Bu yönüyle elektrikli kas çalıştırma aleti olarak da bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri