Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
ŞARJ CİHAZINI TAKILI BIRAKMAK GÜVENLİ Mİ? Telefonunuzu şarj etmiyorken telefonunuzun şarj kablosunu ve güç adaptörlerini takılı bırakmak genellikle güvenlidir. Bunun ana nedeni, güç kablolarından çok az elektrik geçecek veya hiç elektrik olmayacak olmasıdır.
ABD Enerji Bakanlığı'nın sağladığı bilgiye göre cep telefonu şarj cihazları, telefon bağlantısı kesildikten sonra prize takılı bırakıldığında 0,26 watt enerji tüketmeye devam ediyor. Telefon şarj edilirken ise bu rakam 2,24 watt oluyor.
Sorunuzun cevabı evet elektrik harcamaya devam eder. İçinde transformatör olan her cihaz ister kullanılsın ister kullanılmasın prizde kaldığı müddetçe elektrik tüketmeye devam eder.
Sürekli veya duruma göre yalnızca kullanıldığında prize takılan adaptörler zaman zaman bozulabilir. Genellikle yüksek akım, kısa devre, sürekli elektrik kesintileri veya şasi sebebiyle bozulmalara uğrarlar.
İlgili 23 soru bulundu
Prizler şalterden kapatıldığında enerji direkt durdurulur. Fakat bu durumun tam tersi olarak prizde takılı şarj aletinin ucunda cihaz olsun olmasın fark etmeksizin şalter açıksa elektrik harcanmaya devam eder. Bu durum şarj cihazının ömrünü de kısaltır.
En iyi koşullar sağlandığında 1.000 şarja kadar dayanabilir. Bir yılda 52 hafta olduğu düşünüldüğünde, her hafta şarj edilen pilin 10 yıla kadar dayanabileceği anlamına gelir. Bazı durumlarda pillerin ömrü beklenenden çok daha kısa olabilir.
Yüksek sıcaklıklara çıkan kablo uçları aniden yanmayabilir. Ancak, bazı kalitesiz kablolarda ani yanmalar görülebilir. Şarj kablolarının yanmasının önüne geçmek için farklı markaların ürünlerini kullanmamak gerekiyor. Kullanıyorsak bile hem cihazımıza hem de adaptörümüz ile uyumlu olması gerekiyor.
Evet, bir şarj cihazı üzerinden öldürücü seviyede elektrik akımına kapılmak mümkün. Peki nasıl? Her insanın içinde bulunduğu şartlara göre vücut dirençleri farklıdır. Çoğu zaman vücut direncimizin karşı koyduğu, bizim için güvenli aralıkta olan değerlere sahiptirler.
Düzgün bağlanmamış olan veya toprak hattı bulunmayan elektrik prizleri de elektrik yangınlarına sebebiyet verebilmektedir. Elektrik panosu yangınlarında gazlı söndürücüler kullanılmaktadır.
Eğer “Prizde şarj aleti bırakmak elektrik harcar mı?” ya da “Prize takılı şarj cihazı elektrik tüketiyor mu?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız hemen verelim. Evet elektrik harcar.
Bir lehim telinin ucunu havya gib bir şeyle eritip içeride kalan kısma sabitleyeceksiniz, soğuduktan sonra da çekin gelir zaten. Bir kürdanın ucuna çok az japon yapıştırıcısı dökün, dikkatlice sadece çıkarmak istediğiniz parçaya dokundurup 15-20 saniye kıpırdatmadan bekleyin. Kuruduğundan emin olduktan sonra çekin.
Prizlerin kullanma amacı ve güçleri belirtilecek, kullanma amacı belli olmayan priz güçleri bir fazlı priz için en az 300 watt, üç fazlı priz için en az 600 watt kabul edilecektir. Priz linyelerine en çok yedi priz bağlanabilecek, ancak priz güçleri toplamı 2000 VA.'yı geçemeyecektir.
Yangınların önlenmesi için mutfaklarda kullanılan ev aletlerini uzun süre fişte tutmamaları gerektiğini belirten Açar, aşırı elektrik yüklemesi ve kabloların ısınmasının yangınlara davetiye çıkardığını söyledi.
Oldukça hassas olan bu ürünler, yanlış kullanımda kişilere zarar verebilmektedir. Prizde şarj aleti bırakmak yangın sebebi bile olabilir. Bu noktada eğer bir bataryalı cihazı sürekli prizde kullanırsanız yangın gibi büyük risklerle yüz yüze olabilirsiniz.
Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Büyük ihtimal sıkıntı çıkmamıştır.
Şarj aletlerinin bozan bir diğer unsur da aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortamda bulundurmaktır. Aslında bu noktada yapacak pek bir şey yok gibi görünse de basit hususlara dikkat ederek şarj aletini koruyabilirsiniz. Örneğin kalorifere yakın bir yerde şarj aletini bulundurmayın. Güneşe koymayın.
Televizyon kapalıyken fişe takılı ne kadar elektrik harcar
Bir televizyon kapalıykende fişe takılı olduğu için elektrik tüketmeye devam eder. Bir yıl içinde çalışmadığı zamanlarda tükettiği elektrik miktarı da 7.7 KW civarında olur.
Android ya da iOS farketmeksizin, tüm elektronik cihazlara ait şarj aletlerinde ısınma meydana geliyor. Temel olarak düşünüldüğü zaman onlarca voltluk bir elektrik hattına bağlanan ve buradan aldığı enerjiyi elektronik cihaza aktaran bir aletin ısınması son derece normal.
Eğer şarj aleti orjinalse bir sıkıntı olmaz. O şarj aletleri bağlandıkları cihazla iletişim kurarak o cihazın destekleyeceği kadar akım veriyorlar. Orjinal şarj aletlerinde cihazın desteklediği maksimum akımdan fazla akım verme durumu pek görülmez çünkü üreticiler bunun için önlem alıyorlar.
Nadir olarak zararı olmaz.
Telefon Yüzde Kaçta Şarj Edilmeli? Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız. Son olarak büyük bir alışkanlık olan gece yatarken telefonu şarjda bırakmak oldukça zararlıdır. Bu alışkanlık nedeniyle telefonunuz %100 dolacak ve batarya performansınız zamanla düşecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri