Gerilim dönüştürücü (transformatör veya güç kaynağı), doğrultucu, voltaj regülatörü ve gerekirse şarj sürecini izlemek için cihaz, gösterge araçları (kadran veya LED ampermetre / voltmetre) içerir. Şarj cihazlarının özellikleri pil tipine, çalışma voltajına ve nominal kapasiteye bağlıdır.
Şebekeden gelen 220 voltu düşüren ise şarj aletlerinde bulunan transformatördür. Bu aparat yeni nesil televizyonların içerisine, bilgisayarların kasasının girişine gibi cihazların farklı bölümlerinde de bulunabiliyor.
Sahte USB girişinde bulunan işaret daha kalın yani daha belirgin olur. Priz girişi başların sonunda bulunan plastik kısımlar sahtesinde bulunmaz. Sahte şarj aletinde usb giriş yerinin üst kısmında çentik var ve kenarlıklar daha yüksek olur.
Telefonunuz özellikle hızlı şarjı veya süper hızlı şarjı destekliyorsa telefonunuzun şarj sırasında ısınması normaldir. Hızlı şarjlarda normal şarja göre akım ve gerilim daha yüksektir. Telefonunuzu kablosuz şarj ediyorsanız kablosuz veri iletimi sırasında oluşan enerji kaybı nedeniyle telefonunuz ısı üretebilir.
Genellikle yüksek akım, kısa devre, sürekli elektrik kesintileri veya şasi sebebiyle bozulmalara uğrarlar. Kullanıcı hatasından, aşırı ısınma durumundan, sert darbeler aldığından dolayı da adaptörlerin bozulduğu gözlemlenir.
İlgili 19 soru bulundu
Nemli bir ortamda şarj aletini bulundurmak ya da telefonu bu ortamda şarj etmek de oksitlenmeden başlayarak pek çok sorunu beraberinde getiriyor. Elbette şarj aletlerinin bozulması da kaçınılmaz oluyor. Hangi markanın hangi ürün modeli olursa olsun, şarj aletlerini nemden kesinlikle uzak tutmalısınız.
Adaptör Işığı Yanıp Sönüyor: Kısa devre sebebi ile ışık yanıp sönebilir. Bu durum arızalanan parçalar olduğuna işaret etmektedir. Adaptör sigortayı artırıyor: Sigortayı attıran adaptör kesinlikle prize takılmamalıdır. Bu ciddi bir sorundur ve adaptörün hemen tamir edilmesi gerekir.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Kalitesiz ya da uyumsuz şarj cihazları yavaş şarj sorunlarına neden olabilir. Ardından, telefonunuzun şarj portunu ve kablosunu temizlemeyi deneyebilirsiniz, çünkü kirli veya tozlu bağlantılar telefonunuzu şarja taktığınızda ''Yavaş şarj oluyor'' uyarısı verebilir.
Android ya da iOS farketmeksizin, tüm elektronik cihazlara ait şarj aletlerinde ısınma meydana geliyor. Temel olarak düşünüldüğü zaman onlarca voltluk bir elektrik hattına bağlanan ve buradan aldığı enerjiyi elektronik cihaza aktaran bir aletin ısınması son derece normal.
Çakma şarj kablosu telefona zarar verir mi sorusunun cevabı kesinlikle evet şeklinde olmalıdır. Orijinal olmayan şarj cihazlarının kullanılması telefona ciddi ve geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Bu yüzden şarj cihazı yenilemesine giderken tamamen orijinal olan kabloların ve adaptörlerin kullanılması önemlidir.
Şarj Cihazı Çeşitleri. Araç şarj cihazları, kablosuz şarj cihazları, çoklu şarj cihazları ve ev şarj adaptörü olmak üzere şarj aleti çeşitleri bulunur.
Şarj cihazımızın amper değeri şarj hızımızı direkt olarak etkiler. Amper değerimiz ne kadar yüksek ise o kadar çabuk şarj olur demektir. 5V değere sahip şarj aletlerinde 2.5A değeri çoğunlukla en yüksek değerdir.
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz. Ancak prize takılı olarak bırakılan bir şarj cihazı dahi kendine bağlı bir telefon olsun ya da olmasın elektrik kullanmaya devam eder.
Powerbank adıyla da bilinen taşınabilir şarj aleti, elektronik cihazların ihtiyacı olan gücün karşılanmasını sağlayan küçük çaplı bir cihazdır. Yaşamı kolaylaştıran powerbank taşınabilir şarj aleti batarya görevi üstlenir.
Çinli bir bilim adamı olan Wen Chin Yang insanların isteğini tam olarak gerçekleştirmemiş olsa da çok daha küçük ve çok daha uzun bir şarj süresi sağlayan bilim adamı bu icadını 2000 yılında gerçekleştirmiştir.
Pil araştırmacıları ve mühendisleri, “Hızlı şarj batarya ömrünü kısaltır mı?” sorusuna, “Bataryanın veya şarj aletinin elektronik aksamında herhangi bir sorun olmadığı sürece, yüksek amperli şarj aleti kullanmanın telefona ya da bataryaya herhangi bir zararı olmaz.” şeklinde yanıt veriyor.
Güç oranı, telefonun bataryasının kapasitesiyle orantılı bir sürede dolar. Bunun yanı sıra USB kablo kalitesi ve adaptör orijinalliği gibi konular da şarj süresini doğrudan etkiler. Hızlı şarj teknolojisine sahip yeni nesil akıllı cep telefonlarında ise aktarılan watt oranı yükselir.
Şarja takıldığında tamamen bitmiş bir cep telefonu, kullandığınız şarj aletinin orijinalliğine ve kapasitesine göre değişecektir. Buna karşın ortalama olarak bir cep telefonu en fazla 16 saat içerisinde tam dolu bataryaya sahip olacaktır.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur. Telefonlarını en fazla 3 saat şarjda tutmaları gerekir.
- Piliniz tamamen tükenmeden şarja takmanız pil ömrünü kısaltmaktadır. Doğru kullanım; telefon uyarı verdiğinde şarja takılmalı ve tam dolmadan çıkarılmamalıdır. Ayda bir defa tamamen pil boşaltılıp tam şarj edilmelidir. - Güvenli batarya optimizasyonu uygulamalarını kullanın.
FİŞE TAKILI CİHAZLAR KAPALIYKEN NEDEN ELEKTRİK HARCAR? Evinizde fişe takılı ve kapalı bekleyen elektronik ürünler, küçük mutfak aletleri, televizyon gibi eğlence araçları sizin kapalı sandığınız hallerde hatırı sayılır miktarda elektrik tüketiyor.
Adaptörden gelen yüksek amper ve watt değeri, kablo içerisinde rahatlıkla geçemediğinden dolayı kabloda ısınmalara yol açıyor. Özellikle şarj kablolarının uçlarında aşırı ısınmalar olabiliyor. Bu aşamada kablo yüksek ısılarda bırakıldığında yanma problemi ortaya çıkıyor.
Adaptörler; cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar veya harici sabit sürücüler gibi birçok yaygın elektronik cihaza güç sağlamak veya bunları şarj etmek için kullanılır. Bir adaptör, bir elektrik prizinden gelen gücü bir elektronik aygıtın çalışması için gereken güç veya voltaj türüne değiştirir.
Prizler şalterden kapatıldığında enerji direkt durdurulur. Fakat bu durumun tam tersi olarak prizde takılı şarj aletinin ucunda cihaz olsun olmasın fark etmeksizin şalter açıksa elektrik harcanmaya devam eder. Bu durum şarj cihazının ömrünü de kısaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri