Şarj edilebilir piller için hiçbir marka paket veya pil üzerine üretim ve son kullanma tarihi anlamında bir kod oluşturmaz. Bunun nedeni, şarj edilebilir pillerin ortalama raf ömürlerinin (veya ideal şartlarda, hiç kullanmadan, saklama ömürlerinin) 6 ile 7 sene civarında olmalarıdır.
Ortalama bir şarj edilebilir NiMH pil, 500 kez şarj edilebilir. En iyi koşullar sağlandığında 1.000 şarja kadar dayanabilir. Bir yılda 52 hafta olduğu düşünüldüğünde, her hafta şarj edilen pilin 10 yıla kadar dayanabileceği anlamına gelir. Bazı durumlarda pillerin ömrü beklenenden çok daha kısa olabilir.
Pillerin Su ile Teması
Sıvılar pillerin bünyesindeki koruma devresini bozar ve şarj işleminin anormal düzeydeki akım ve gerilim seviyelerinde gerçekleşmesine yol açar. Sonuçta pillerde aşırı ısınma, patlama veya yanma ortaya çıkabilir.
Pilleri, kuru bir yerde, normal oda sıcaklığında saklayın. Duracell pilleri buzdolabına koymayın; bu daha uzun dayanmalarını sağlamaz; ayrıca, pilli cihazları çok sıcak yerlere koymaktan kaçının.
Bu pratik yöntem için için ihtiyacınız olan tek şey tam dolu bir pil. Bunu ve test edilecek pili alın ve yaklaşık 15 ila 20 santimetre yükseklikten masa gibi sert bir yüzeye dikey olarak bırakın. Tamamen boş bir pil çarpmadan sonra tekrar yukarı fırlar. Hâlâ dolu olan pil ise neredeyse hiç zıplamıyor ve hemen düşüyor.
İlgili 18 soru bulundu
Eğer telefon darbe almamış ve su ile temas etmemiş ise; aynı zamanda telefonun ışığı yamıyor ve bildirimler gelmiyor ise bataryanın bozulmuş olmasından şüphelenilmelidir. Bataryanın değiştirilmesinden başka seçenek bulunmamaktadır.
Tam şarj kapasitesini geri yüklemek için pili ifade eder, dolu, şarj cihazını sürekli olarak ölçmek için, genellikle yaklaşık 14.5 voltta, en yüksek 14.9 volt'u geçmez. Şarj cihazının bağlantısını 24 saat kestikten sonra, genellikle yaklaşık 13 volt ile 13,5 volt arasında. Bir hafta sonra yaklaşık 12,8 ila 12,9 volt.
Lityum esaslı primer pillerin saklama ömürlerini "ideal şartlar altında" 10 sene diye söyleyebiliriz. Daha sonrasında Alkalin esaslı Piller gelmektedir. Alkalin esaslı piller de son senelerdeki iyileştirmeler ile birlikte, silindirik boylar özelinde 10 sene civarı saklama ömrüne sahiptir.
Hızlı şarj cihazları bir NiMH pili tam olarak 0.5 ile 2 saat arasında şarj eder. Yavaş şarj da ise pilin tam olarak şarj olması 12 saatten daha uzun sürebilir. Ancak sonuç şarj oranına ve nominal kapasiteye bağlıdır.
Ancak kullanılmamış pil bir şeye bağlı değilse, tamamen boşalması ve depolamadan sonra yeniden şarj edilmesi durumunda dört yıl iyi durumunu koruyacaktır. Lityum-iyon pillerin kendiliğinden deşarj oranı düşük olduğundan, dört yıllık pillerden iyi olması mümkündür.
Pillerinizi ve pille çalışan cihazlarınızı serin ve rutubetsiz yerlerde muhafaza ederek pillerinizin raf ömrünü uzatabilirsiniz. Şarj edilmeyen pillerin üzerinde ay ve yıl olarak son kullanma tarihi, şarj edilebilir pillerin üzerinde ise üretim tarihi bulunmaktadır.
Şarj işlemlerinin her zaman oda sıcaklığında yapılmasına dikkat edilmelidir. Yüksek veya düşük sıcaklıklarda şarj veriminin çok düşeceği unutulmamalıdır.
Bazen pil kısa devreden önce patlar, çünkü aşırı şarj işleminde elektrolit ve diğer malzemeler gazı kırarak pil kabuğunun veya basınç valfinin şişmesine neden olarak oksijenin negatif yüzeyde biriken lityum atomları ile reaksiyona girmesine neden olur ve sonra patlamak.
Lityum iyon pillerde hafıza etkisinin olmayışı, uzun ömürlü olması, hızlı şarj ve yüksek deşarj kapasitesine sahip olması lityum iyon pillerin tüketicilerce ilk sırada tercih edilmesini sağlar.
Duracell Şarj Edilebilir AA 2500mAh piller, kullanılmadığında 12 aya kadar dolu şarjlı kalır. Duracell Şarj Edilebilir AA 2500mAh piller önceden şarj edilmiştir, kullanıma hazırdır. Tüm NiMH şarj cihazlarıyla çalışır. Duracell Şarj Edilebilir AA 2500mAh pillerin 5 yıl dayanma garantisi mevcuttur.
Android'de pil sağlığı nasıl kontrol edilir? Ne yazık ki, Android'de pilinizin ne kadar tükendiğini gösteren belirli bir pil sağlığı menüsü yok. Her şeyin normal olduğundan emin olmak ve pil/telefon sıcaklığını kontrol etmek için Ayarlar > Pil > Pil bölümüne gidebilirsiniz.
Normalde o pillerin 270mA ile 14 saat şarj edilmesi gerekir. Fakat elinizdeki şarj aleti 200mA akım verebildiğinden bu süre 17-18 saat olacaktır.
Normal piller 1,5 volt olmalarına karşın 1,2 volt olan şarjlı pillerin verebileceği akımı veremezler. Bu 1,5-1,2 gerilim farkı pillerin kimyasal yapısından kaynaklanıyor.
Pilleri ilk kez şarj ettiğinizde veya piller uzun bir zaman kullanılmadan saklandığında, pillerin tam kapasiteye erişmesi genellikle arka arkaya 3 kez şarj edilip deşarj edildikten sonra gerçekleşir.
Pil ömrünün kısalmasına sebep olan en önemli etken sıcaklıktır. Pil bünyesindeki gerilim ve sıcaklık farklılıkları kimyasal reaksiyonları etkileyen en önemli faktörlerdir. Sıcaklık arttıkça kimyasal reaksiyonların hızı da artar.
Aslında bataryaların kullanım ömründen kasıt, performanslarını koruyabildikleri dönemdir. Her markanın ürettiği bataryaların kullanım süresi değişebilir. Ancak genel olarak bu sürenin yaklaşık 2 yıl olduğunu söyleyebiliriz. Bataryanın ne zaman değiştirilmesi gerektiği sorusunun yanıtı performansını kaybettiği zamandır.
Şarjlı pil/piller, genellikle AC (Alternatif akım) güç kaynağı kullanılarak veya USB kablosu ile şarj edilebilir. Öncelikle şarjlı pilin şarj cihazına takılması gerekir ve daha sonra şarj cihazının prize takılması veya USB bağlantısının yapılması gerekir.
Ürün 8 saat şarj ettikten sonra otomatik olarak akımı kesiyor ve pilin gereğinden uzun süre şarjda beklemesine engel oluyor. Güzel bir özellik olsa da tek başına yetersiz. Bu şarj aleti ile 800 mah gibi düşük kapasiteli bir pil ortalama 3-4 saat bir sürede tam şarj olabilir.
Sürekli olarak biten pilleri yenisiyle değiştirmek istemiyorsanız satın alacağınız ürünün şarj edilebilir olması gerekir. Bunun için 1.5 volt şarjlı pilleri tercih edebilir ve ihtiyaçlarınıza cevap bulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri