-Sarımsak antiseptik özelliğinden dolayı ezilerek aftlı bölgeye sürüldüğünde tedavi edici olacaktır. Aşırı soğuk ve sıcak gıdaları tüketmekten kaçının.
Tuzlu su ile yapacağınız gargara ve karbonatın üstüne limon sıkarak macun kıvamına gelene kadar karıştırdıktan sonra yaranın üstüne sürüp, 1 dakika kadar bekledikten sonra yıkayarak dil üstünde oluşan yaraları geçirmeyi deneyebilirsiniz.
Tuz: Dil yüzeyinde oluşan yaraların tedavisi için doğal bir ağrı kesici olan tuzu kullanabilirsiniz. Tuz, ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olurken enfeksiyon oluşumunu da önler. 1 çay kaşığı tuzla, 1 fincan ılık su iyice karıştırdıktan sonra ağzınızı bu karışımla günde 3 ya da 4 kez yıkayın.
Dil yarası için İbrahim Saraçoğlu'ndan kür
İbrahim Saraçoğlu dilde kapanmayan yaralar için propolis öneriyor. Çay bardağının yarısına kadar su koyup üzerine 15 damla propolis damlatın. Bu karışımdan 1 yudum alıp ağzınızda 7-8 saniye beklettikten sonra yutun. Akşam da karabaş otu çayı için.
İlgili 40 soru bulundu
Vitamin ve Mineral Eksikleri
B12 vitamini, demir ve folat eksikliğinde dil pürüzsüz ve ağrılı olabilir. B12 eksikliğinde dil rengi parlak kırmızıya döner. Çinko eksikliğinde ise ağızda yanma hissedilebilir. Vitamin ve mineral eksiklikleri, dilde yara oluşumuna yol açabilir.
Dildeki yaraya iyi gelen bitkiler arasında meyan kökü, elma sirkesi, aloe vera temeldir. Bunların yaraya sürülmesi ya da gargara yapılmasıyla yara kısa süre içinde geçecektir.
Elma sirkesi birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Oluşan bakterileri giderme de ve önlemede başarılı olan elma sirkesi, ağız içi yaralarının iyileşmesinde de oldukça etkilidir. Ancak sirke ağzınızdaki yaraya temas ettiğinde yakabilir. Bu durumda acı çekebilirsiniz.
Ciddi ağrı ve rahatsızlık hissine neden olan dil yaralarında ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu kapsamda, klorheksidin ve tetrasiklin içerikli ağız yıkama solüsyonları, topikal uygulanan anti-inflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler hastaya verilebilir.
Kişiler düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya özen göstermelidirler. Kortikosteroid ilaçların tedavide kullanıldığı ve başarılı sonuçlar sağladığı bilinmektedir. Şiddetli olmayan dil iltihabı durumunda doktor tarafından yalnızca ağız çalkalama sularının kullanımı da tavsiye edilebilmektedir.
Tedavi amacıyla hem ağrıyı giderici hem iyileşmeyi hızlandırıcı ilaçlar verilir, bunun yanı sıra ağız hijyeninin sağlanabilmesi için antiseptik gargara ve spreyler önerilebilir. Yara iyileşmesinin bozulmaması açısından hastalarımızın sigara içmemeleri oldukça önemlidir.
Dil yanması daha çok vitamin eksiklikleri nedeni ile ortaya çıkmaktadır. B12 vitamini eksikliği kansızlığı tetikleyen bir durum yaratır. Bunun yanında dil de yanmalara da neden olmaktadır. Hayvansal gıdalarda bulunan B12 ekonomik nedenlerle tüketemeyen kişilerde dil yanması fazla görülür.
Ağız yaraları genellikle 1-2 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda 10 güne kadar uzayabilen lezyonlar görülebilir. Eğer bu süre zarfında ağız yaraları geçmiyorsa veya sık sık tekrarlayan ağız yaraları mevcutsa altta yatan diğer sebepler araştırılmalıdır.
Genellikle dil yaraları birkaç gün ila birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşirler. Ancak bazı yaralar daha uzun sürebilir ve iyileşme süresi kişinin bağışıklık sistemi ve vücut yapısına da bağlı olabilir.
Pamukçuk kendini genel olarak dil beyazlaması şeklinde gösterse de bu hastalıkta lezyonlar yanak içlerine, damağa, diş etlerine ve bademciklere yayılabilir. Başta kanser ve AIDS gibi hastalıklar olmak üzere pamukçuğun daha şiddetli seyretmesine neden olan durumlarda lezyonlar yemek borusuna kadar ilerleyebilir.
Bu kürler de dil yaralarının geçmesinde etkili ve kullanılan yöntemlerdir. Sigara, alkol, sık kahve ve çay içmekten kaçınılmalıdır. Bunlar, dil yaralarının iyileşme sürecini olumsuz etkilerler. Hatta yeni dil yaralarına da neden olabilirler.
Geçmeyen ağız yarası halk arasında aft veya stres sonrası çıkan yaralar olarak bilinir. 21 gün - 1 ayı geçen yaralar olursa durum farklı olabiliyor. 21 günü geçen ağız yaraları devam ediyorsa vücutta oluşan bir kanserin habercisi olabilir, hekime danışmak gerekmektedir.
Karbonat: Antibakteriyel özelliği ve yaralar üzerindeki iyileştirici etkisi nedeniyle karbonat, ağız yaralarının iyileştirilmesi için sıklıkla tercih edilen evde bakım yöntemlerinden bir tanesidir. 1 çay kaşığı kadar karbonatı az miktarda su ile karıştırarak hazırladığınız bu su ile gargara yapabilirsiniz.
Adaçayı; diş hekimliğinde ağrı, iltihaplanma, kötü nefes kokusu, antibakteriyel ve yara iyileştirici özellikleriyle kullanılan en popüler bitkilerden biridir. Çayının gargara yapılarak, ağız yaraları ve boğaz ağrıları için kullanılması önerilir.
Ne zaman doktor muayenesi gereklidir? Ağız içi veya dil yüzeyinde üç haftadan uzun süredir bulunan yara, kabarıklık, çukurlaşma veya renk değişikliği şeklindeki oluşumlarda bir kulak burun boğaz hekimine başvurmakta fayda vardır.
Beyaz Dilin Tedavisi
Doğru bir ağız bakım rutini: Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve her gün diş ipi kullanın. Dilinizin üzerindeki beyaz tabakayı temizlemek için nazikçe bir dil kazıyıcı kullanın. Ekstra ferah bir nefes için rutininize bir ağız gargarası da ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri