Aynı şekilde sarı ve mor renkler de zıt renkler olarak ifade edilir.
Kontrast renkler yan yana geldikleri zaman en yüksek zıtlık etkisini yaparlar. Kırmızı -yeşil, sarı-mor, mavi-turuncu kontrast renklerin aralarında bütünleyici, tamamlayıcı özellikleri vardır.
Birbirinin zıttı ve tamamlayıcısı olan tonlara kontrast renk denir. Renk çemberinde her tonun bir karşılığı bulunur. Bu karşılık, rengin tam zıttını gösterir. Sarı ve yeşil, mavi ve turuncu, kontrast renkler olarak bilinir.
❖Zıt Renkler
Kırmızı ve Yeşil (Mavi + Sarı), Mavi ve Turuncu (Sarı + Kırmızı), Sarı ve Mor ( Kırmızı + Mavi), kontrast renklerdir.
Renk çemberinde birbirinin karşısına gelen renkler birbirinin zıt rengi oluyor. Örneğin kırmızının renk çemberinde karşısına gelen renk yeşil. Yeşil ve kırmızı birbirine zıttır ve bu iki rengin pek çok kombinasyonda mükemmel bir hava yarattığını görebilirsin.
İlgili 30 soru bulundu
Lacivert ve kırmızı-turuncu renkleri, mükemmel yüksek kontrast oluşturur.
Kıyafetlerinizde mor rengi kullanmak istiyorsanız zıt rengi olan sarı ile kombinlediğinizde ortaya etkileyici sonuçlar çıkacaktır...
Turuncu rengi additif renk sintezine göre kırmızı ve sarı arasında, dalgaboyuya göre 585-620 nanometre civarında olan bir renktir. Karşıt rengi mavidir.
Ana renkler dediğimiz kırmızı, sarı, mavi kendi aralarında eşit ölçülerde karıştırıldığında, yardımcı renkler olan turuncu, yeşil, moru meydana getirdiğini gördük. Bu üç ana renk yine kendi aralarında bu kez de değişik ölçülerde karıştırılırsa güneş ışığında bulunan altı rengin sayısız dereceleri bulunur.
Zıt renkler ise, mor ve sarı gibi bir renk tekerleğinde birbirinin karşısında bulunan herhangi iki renk olarak tanımlanabilir. En çok kullanılan zıt renkler ise, siyah ve beyazdır.
KOMŞU RENKLER:2 ana renk birbirine karıştırdığımızda çıkan renkle komşu olurlar. Sarı-mavi-yeşil, sarı-kırmızı-turuncu, mavi-kırmızı-mor komşu renkler.
Beyaz renkte de soğuk renklerin karakteri olduğundan bu da aynı gruba dahil olmaktadır. Soğuk renkler, insanın üzerinde hoş serin, dinlendirici ve tazelik verici etkileriyle göze çarparlar.
Sarı, mutluluk, güneş, aydınlık ve yaratıcılık rengidir. Sarı giydiğin zaman, büyüleyici, dinamik ve dikkat çekmek istediğini gösterirsin. Bundan olsa gerek fosforlu kalemler ve bloknot rengi olarak çoğu zaman sarı tercih edilir. Moraliniz bozuksa veya enerjinizin olmadığını hissediyorsanız, sarı giymeyi deneyin.
Renklerin birbiri ile karıştırılarak farklı renkleri elde etmek herkesin bildiği bir konu olmaktadır. Fakat sarı rengi ortaya çıkarmak istiyor isek renklerin oranları çok önemli olmaktadır. Sarı renk elde etmek isteyen kişiler belirli oranda kırmızı ve yeşil rengi karıştırabilirler.
Sıcak renkler arasında bulunan sarı renk dikkat çeken ve güneşi simgeleyen bir renktir.
Ana renklerin karıştırılmasıyla elde ettiğimiz renkler olan camgöbeği (cyan), eflatun (magenta) ve sarı, ara renkler olarak adlandırılır.
Mavi ve sarının karışımı ile yeşil rengi elde edilmektedir.
Dünyada kabul gören 3 ana renk vardır. Bunları sarı, kırmızı ve mavi olarak sıralamak mümkündür. Diğer tüm renkler, bu ana renklerin karşımı ve nötr renklerin desteği ile oluşur. Yeşil, turuncu, mor gibi renkler ara renk olarak ifade edilir.
Bu renkler; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mordur. Birincil gökkuşağında renklerin sıralaması da bu şekildedir. Ancak nadir görülen ikincil gökkuşağında renklerin sıralaması tam tersi şeklindedir. Küçük gökkuşaklarında ise sadece kırmızı ve yeşil bulunmaktadır.
Kırmızılar, sarılar, turuncular ve bej/krem renkleri sıcak renkler grubundayken maviler, yeşiller ve griler soğuk renkler grubundadır.
Mor rengin oluşumunda kırmızı ve mavi renklerine ihtiyaç duyulur. Kırmızı ve mavi renkleri karıştırılarak mor rengi elde edilmektedir. Renklerin karışımıyla ortaya çıktığı için mor bir ara renk olarak kabul edilmektedir. Ara renkler ikincil renkler olarak da kabul edilmektedir.
Aynı miktardaki mor ve sarı karışımından kırmızı, mor ve turkuaz karışımından mavi, turkuaz ve sarı renkten yeşil rengi elde edebiliriz. İkincil renklerin her biri iki renk karışımından oluşmaktadır. Karıştırılan ikincil renklerde aynı renk bulunuyorsa (ortak renk) o renk görünür.
Nötr Renkler Nedir? Tasarım uzmanlarıyla yapılan bir röportaja göre, nötr renkler, kelimenin tam anlamıyla renksiz tonlar anlamına gelir. "Bej, fildişi, boz kahverengi, siyah, gri ve beyazın tonları gibi nötrler renksiz görünüyor, ancak birçok uygulamada bu tonların genellikle alt tonları var."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri