SASS (Syntactically Awesome Stylesheets : Yazımsal Olarak Harika Biçim Sayfaları), CSS formatına derlenebilen dinamik bir biçim şablon dilidir. İlk olarak Hampton Catlin tarafından tasarlanmış ve Natalie Weizenbaum tarafından programlanmıştır.
SASS (Harika Stil Sayfaları), değişkenler, iç içe geçmiş kurallar, satır aktarımları, kalıtım ve daha fazlasını sağlayan bir CSS uzantısıdır. Ayrıca stil sayfalarımızı daha düzenli tutulmasına ve daha hızlı oluşturulmasına olanak sağlar.
SASS (Syntactically Awesome Style Sheets), bir CSS preprocessor'üdür. CSS preprocessor'leri css'in yeteneklerini daha da genişleten kodlama yapıları olarak tanımlayabiliriz. Daha başka örnekleri olarak LESS ve Stylus'u da kabul edebiliriz. Büyük kodlarla uğraşırken bize yardımcı olurlar.
SCSS ile SASS'ın mantığı ve kullanımı aynıdır. SASS'ın aksine SCSS noktalı virgül ve köşeli parantezler ile yazılır. İlk başta CSS'e alışkın olanlar için SASS yerine SCSS tercih etmek daha mantıklı görünebilir. Ancak temiz ve kurallı kod yazımı nedeniyle SASS da tercih edilmektedir.
SASS , CSS yazmayı daha dinamik bir hale getirmek için ortaya çıkmıştır. Kısaca CSS 'e bir programlama dili havası katmaktadır. CSS' de bulunmayan pek çok özellik barındırır. (Değişken tanımlama, İç içe yapılar kullanma, Fonksiyon tanımlama,...)
İlgili 20 soru bulundu
CSS kolay öğrenilebilen bir dildir. Kullanımı da kolay, hatta zevklidir.
Dahili CSS ekleme , tek bir HTML sayfasının stilini belirlemek için kullanılır. HTML sayfamızda ki < head > etiketi içerisine < style > etiketi eklenir ve bu etiketin arasına CSS kodlarımızı yazarız. Gördüğünüz üzere , < style > etiketleri içerisine body , p ve h1 etiketlerinin stillerini tanımladık.
Üç çeşit CSS türü vardır.
CSS (Cascade Style Sheet), bir HTML dokümanının şeklini ve/veya görüntüsünü tasarlayan olgudur. Diğer bir ifadeyle CSS, HTML'i basit bir iskelet olmaktan kurtaran metin şekillendirme dilidir. Bu nedenle büyük öneme sahiptir. Çünkü bir sitedeki görselliği dolayısıyla da kullanıcı memnuniyetini sağlayan CSS'tir.
Basamaklı Stil Sayfaları anlamına gelen Cascading Style Sheets kelimelerinin kısaltması olan CSS, bir web sitesinin daha çok göze hitap eden kısımlarını düzenlemeyi sağlıyor. Renkler, ara yüz düzenlemeleri, fontlar ve bunlara bağlı birçok görsel tasarım unsurunu modifiye etmeye yarıyor.
SCSS nedir? SASS yazım şekli programlama dillerine daha yakındır. SCSS ise SASS diline CSS'te kullanılan süslü parantez ve noktalı virgül eklenmiş halidir.
Açılımı Syntactically Awesome StyleSheets yani “Mükemmel Sözdizimsel Stil Sayfaları” olan Sass, sayfalara stil verirken CSS'i bir programlama dili kullanır gibi daha esnek kullanmamıza ve uzun CSS kodlarındaki karmaşıklığı ortadan kaldırarak daha okunaklı kod yazmamıza yardımcı olan bir biçim şablon dilidir.
İmport işlemini şu şekilde yapıyoruz: ⇒ @import yazdıktan sonra tek tırnak (') içerisinde import etmek istediğimiz dosyanın ismini yazıyoruz ve noktalı virgül (;) koyarak bitiriyoruz. Ayrı dosyalarda yazmış olduğumuz tüm kodları main.scss dosyasında import ederek birleştiriyoruz.
CSS ön-derleyici, ön-işlemcinin kendi benzersiz sözdiziminden (syntax) standart CSS kodunun oluşturulmasını sağlayan bir programdır 3. İhtiyaçlar ve özellikler bağlamında tercih edilebilecek pek çok CSS ön-işlemci bulunmaktadır.
LESS daha hızlı ve kolay CSS yazabilmemizi sağlayan bir araç. İsmi genellikle SASS ve Stylus gibi benzer araçlarla birlikte anılan bu araç front-end development tarafında işleri fazlasıyla keyifli hale getiriyor. En büyük kolaylıklarından biri değişken tanımlama olarak gösterilebilir.
Web tasarımına başlarken öncelikle HTML öğrenilmeli, ardından CSS bilgisi ile desteklenmelidir. CSS tek başına bir işe yaramazken, HTML'in üzerine inşa edilerek daha görsel ve estetik bir yapı sağlar. Bu nedenle önce HTML öğrenilip, daha sonra CSS konularına geçilmelidir.
CSS, öğrenmesi kolay ama uzmanlaşması zor olan bir alandır. Harry Roberts'ın CSS Wizardry, BEM metodolojisi ve yeniden düzenleme gibi, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir CSS yazmanın temeli hakkında en iyi makaleleri içerir.
HTML, CSS ve JavaScript'i öğrenmek maksimum bir ay sürer, her gün kafa yorarsan. JQuery gerekli değil, öğrenmesen de olur başlangıçta.
HTML öğrenmeye başladığında zaten css ve javascript arkasından otomatik olarak geliyor.
Bu kodlar, web dökümanının <HEAD> ... </HEAD> bölümü içine yazılmalıdır. Eğer, CSS dosyası ile web dökümanı aynı dizinde değillerse, CSS dosyası için URL yazılmalıdır.
Cascading Style Sheets (Basamaklı Stil Şablonları ya da Basamaklı Biçim Sayfaları, bilinen kısa adıyla CSS), HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir.
HTML etiketlerinde tanımladığımız seçici isimleriyle birlikte CSS kullanarak etiketleri biçimlendiririz. HTML elemana stil vermek için, CSS seçiciler kullanılır. Seçicilerin en çok kullanılanları id veya class 'lardır. Bir diğer yöntem ise direkt olarak HTML içine CSS değerleri yazmaktır.
Html ile Css arasındaki temel fark başlangıçta sizlere bahsetmek istiyorum. Şöyle düşünelim HTML bir web sitesinin kurallarını, içinde olması gereken bilgileri ve tanımlamaları içinde barındırmaktadır. CSS ise HTML içinde belirlenmiş kuralları ve tanımlamalara uygun şekilde stil vermek için kullanılmaktadır.
Yani satır içi yazılan CSS kodu HTML sayfa içerisinde <style></style> tagleri arasında yazılan CSS kodlarından daha önceliklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri