Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.
Kelimeleri hecelerine ayırırken satır sonunda veya satır başında tek harf bırakılmaz.
6. Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir, fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur.
Birleşik kelimelerin yazımında çoğu insan birçok yanlış yazım kullanmaktadır. Kelimeyi yanlış yazmak hecelemesinde de sıkıntılar doğurmaktadır. TDK'ye göre hanımeli kelimesinin doğru kullanımı "hanımeli" şeklinde birleşik olarak yazılır.
Cevap: O – kul şeklinde hecelenir.
İlgili 31 soru bulundu
Kesme işareti satır sonuna geldiğinde yalnız kesme işareti kullanılır; ayrıca çizgi kullanılmaz.
Örneğin AİLE sözcüğü satır sonuna sığmıyorsa, satır sonuna A–, bir alttaki satırın başina İLE yazılmaz. Ya satır sonuna Aİ– ve bir alttaki satıra LE yazılır ya da bir alt satıra geçilip sözcük bölünmeden AİLE yazılır.
Hecelenebilen sözcükler satır sonuna sığmadında bölünebilirler. Kürk, traktör ve plaj kelimeleri bir hecedirler bölünemezler. Bu nedenle arı kelimesi satır sonuna sığmadığında bölünebilir.
Okul = ''O - kul'' Görüldüğü üzere bu kelime içerisinde iki tane sesli harf vardır ve aynı şekilde iki hece bulunur.
Oyuncak kelimesinde 3 adet sesli harf bulunur ve bunlar o,u ve a dır. Oyuncak kelimesini satır sonuna sığmadığında ayırmak için oyun-cak diye ayırmamız gerekir. Hir bir zaman o-yun-cak diye ayırmamalıyız. Çünkü satır sonuna sığmayan bir kelime hecelenirken tek bir harf yukarıda kalmamalıdır.
Satır sonunda virgül kullanılabilir. Ama cümle sonunda kullanılamaz.
Ahmet'in ifadesi eğer satır sonuna geldiyse ve bu kelimenin hepsini yazacak yerimiz kalmadı ise o zaman ilk önce hecelerine ayırırız. Ah + me + t'in şeklinde ayrılır.
Kelimelerin doğru telaffuz edilmesi ve yazım yanlışı yapılmaması için doğru heceleme şeklini bilmek gerekir. Hanımeli kelimesinin doğru heceleme şeklin ise '' ha - nı - me - li '' şeklinde olmaktadır. Aynı harf sayısı ile 4 heceden oluşan hanımeli kelime grubu doğru şekilde Ha - nı - me - li olarak hecelenmektedir.
Cumhuriyet kelimesi, Cum-hu-ri-yet şeklinde hecelerine ayrılır.
Cevap: Özel isimler satır sonunda hecelerine göre ayrılır. Örnekler verelim; Çanakkale şöyle ayrılır; ÇA - NAK -
Mutlaka TDK sözlüğünden kontrol edilmesi gereken birleşik kelimeler heceleme şekliyle en az 2 heceden oluşarak kelimenin uzunluğuna göre değişir. Buna göre TDK yazım kurallarına göre kırkayak "kır-ka-yak" şeklinde hecelenir.
Çok sık kullanılan aile kelimesi nasıl hecelenir sorusuna cevap aramak isteyen kişiler, bu konuda araştırma yapmıştır. Aile kelimenin doğru hecelenişi a-i-le şeklindedir.
Semizotunu en temiz şekilde ayıklamak için öncelikle köklerini koparmalısınız. Köklerini ayırmak için bıçak kullanabilirsiniz. Bıçakla köklerini kestiğiniz semizotunu soğuk sudan geçirerek diğer adıma doğru ilerleyebilirsiniz. Eğer köklerini temizlemezseniz, semizotu böbreklerinize zarar verebilir.
Üzüm sözcügü satır sonuna sığmadığında ü,züm şeklinde ayrılabilir - Eodev.com.
Tüm bu durumlara ışığında TDK yazım kurallarına göre Trabzon "trab-zon" şeklinde hecelenir.
Üç heceden oluşan uçurtma kelimesi, u-çurt-ma şeklinde hecelerine bölünmüştür.
"Kardan adam" kelimesi "kar-dan-a-dam" şeklinde hecelerine ayrılır.
Cevap E - Mİ - NÖ - NÜ olacaktır.
Cevap: Huzurevinde kelimesi satır sonuna sığmadığında C şıkkındaki gibi (huzur-evinde) yazılmaz. Çünkü satır sonuna sığmayan kelimeleri ayırmanın da Türkçemizde belli başlı kuralları vardır. Bir sözcük satır sonuna sığmadığında ilk olarak o sözcüğü hecelerine ayırmamız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri