3- Görsel/ Uzamsal Zeka : ayrıca satranç gibi farklı derinlik ve açılardan görmeyi gerektiren beceriler bu zeka türünün kapsamı içindedir.
Matematiksel zeka türü için;
Satranç vb. Strateji oyunlarını sever. Matematik dersini sever ve başarılıdır.
Sayısal zekaya sahip olan kişiler varsayımlara göre hareket etmezler. Rakamları etkin kullanabilme, sonuçları tahmin edebilme becerisi ya da olayların sonuçlarını iyi ve mantıksal bir sonuca bağlama yeteneği de sayısal zekaya örneklerdir.
Bu kurama göre 8 farklı zeka türü bulunmaktadır. Çoklu Zeka Kuramına göre zeka türleri şunlardır: Sözel/Dilsel Zeka, Mantıksal/Matematiksel Zeka, Kinestetik Zeka, İçsel Zeka, Doğacı Zeka, Müziksel/Ritmik Zeka, Görsel/Uzaysal Zeka, Sosyal Zeka.
İlgili 15 soru bulundu
Sözel-Dilsel zeka alanı baskın olanların soyut ve simgesel düşünme becerisi yüksektir. Kavram oluşturma, dilbilgisi, şiir, hikaye yazma ve anlatma konularında beceriklidirler.
2+2+2+2+3 (Analitik zeka)
Bu zeka tipine sahip birey klasik IQ testlerinde oldukça başarılı olur. Matematik işlemlerini kolaylıkla yapar ya da yeni kuramları çabuk kavrarlar. Mantıksal örüntüleri ne kadar karmaşık olursa olsun çözmenin yolunu bulur.
Müziksel Zekâ: Müziğin temel bileşenlerine(melodi, ritim, tempo, gürlük, armoni, müzik formları gibi) duyarlık, çalgı çalma, şarkı söyleme ve bestecilik yeteneği.
WISC-R Zekâ testi ülkemizde uygulanan zekâ testleri arasında geçerlilik ve güvenirliliği en yüksek olan testlerden biridir. Güvenirliliğinin yüksek olması ve çok tercih edilmesinin sebepleri değişik yetenekleri ölçebilir olmasından ve puanlama ve yorum esaslarının belirgin olmasından kaynaklanır.
Parlak zeka; genel gelişimi akranlarından biraz daha önde olması anlamına gelir. Öğrenme becerisi ve ezberi, akranlarına göre daha iyidir. Ancak çocuğunuz farklı bir tablo da çiziyor olabilir. Size bu konuda BİLSEM ya da MENSA'yı takip etmenizi ve oradan bilgi almanızı öneririm.
Sözel – Dilsel Zeka: Dili etkili bir biçimde kullanma, kelimelerle ve seslerle düşünme, dildeki kompleks anlamları kavrayabilme, insanları ikna edebilme, dildeki farklı yapıları fark edebilme, yeni yapılar oluşturabilme, farklı dilsel kalıplarla ilgilenme becerisidir.
Mantıksal matematiksel zeka
Rakamlardan ve karmaşık hesaplardan hoşlanırlar. Matematik ve sayısal dersleri severler. Zihinden işlemleri kolaylıkla yapabilirler.
Zihinsel aktiviteyi artıran ve hafızayı güçlendiren satranç, çocuklara öğretilebilecek en yararlı oyunlar arasında gösteriliyor. Çocuk gelişimine olumlu katkılarda bulunduğu bilimsel olarak ispatlanan bu zekâ oyunu, 4-6 yaş ve üzerindeki tüm çocuklara tavsiye ediliyor.
Yapılan birçok bilimsel araştırma sonucunda satrancın zekâ gelişimine ve aşağıda belirtilen konularda fayda sağladığı ispatlanmıştır: Odaklanma ve konsantrasyonu artırır. Görselleştirme ve canlandırma yeteneklerini geliştirir. İleriyi düşünme, sabırlı olma ve düşünceli olmayı sağlar.
Satranç başarısında diğer bir unsur da yetenektir. Yetenek tek başına fazla bir şey ifade etmez. Emile ZOLA'nın deyişiyle “Yetenek yoksa sanatçı olunmaz, ama çalışmadıkça yetenek de işe yaramaz. ” Satrançta da yetenek önemlidir. Ancak çalışmadıkça sadece yetenekle başarı elde etmek olanaksızdır.
Araştırma klasik müzik, film müzikleri, ambient müzik, smooth jazz ve big band gibi insan sesi içermeyen müzik türlerinden hoşlanan kişilerin daha yüksek IQ'ya sahip olduğunu ortaya koymuştu.
Salt tepkisel, yapay zekanın en basit formudur. Bu çeşitte, tasarlanan yapay zeka ürünü, etrafındakileri algılar ve gördüklerine göre davranışlar sergiler. Bu tip yapay zekalar, hareketlerini tepkisel olarak gerçekleştirirler.
Gardener'ın çoklu zekâ kuramının bir parçası olan bedensel/kinestetik zekâ boyutu hareketlerle, jest ve mimiklerle kendini ifade etme, beyin ve vücut koordinasyonunu etkili bir biçimde kullanabilme becerisidir (Vural, 2005).
Analitik zeka, yani çözüm odaklı zekadır ve sonuç çıkarmak, muhakeme etmek, karar vermek için veri toplama ve analiz etme yeteneğidir. Bu tür zeka genellikle mühendislik, araştırma, tıp, finans-muhasebe, yönetici ve liderlik vb. birçok alanda gerekli olduğu gibi yaşamda da hayatımızı kolaylaştırır.
Yakın tarihlerde Howard Gardner sekiz adet zeka tipi belirlemiş ve dokuzuncu zeka tipi olan yeni bir zeka tipi üzerine de çalışmalar yürütmektedir. Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka.
Görsel Zekâ Nedir? Görsel zekâ; görülenlerin basit bir şekilde hafızada yer alabilmesi, görerek öğrenebilme ve öğrenilenler kapsamında bir sonuca varabilmenin mümkün olduğu zekâ türüdür. Görsel zekaya sahip ve bu alanda gelişim göstermiş bireylerin en iyi akılda tutma ve düşünce yolları; görmektir.
Psikoterapist veya Danışman: İçsel zekaya sahip kişiler, insanların duygusal ve psikolojik sorunlarını anlama ve yardım etme konusunda doğal bir yeteneğe sahiptirler. Psikoterapist veya danışman olarak çalışmak, bu yetenekleri kullanmalarına olanak sağlar.
Mantıksal/Matematiksel Zekâ
Bilim adamları, mühendisler, muhasebeciler, satış uzmanları, istatistikçiler, bilgisayar programcıları ve ekonomistler mantıksal/matematiksel zekânın baskın olduğu meslek gruplarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri