Satranç oynuyorduk kardeşimle ve bana ard arda 3 kez şah çekti ama mat edemedi. 3 kez ard arda şah çekip mat edilmezse oyun berabere bitermiş.
Oyunculardan birinin rakip şahı sürekli tehdit edebildiği ama mat edemediği konumlara sürekli şah denir. Sürekli şah olduğunda genelde oyuncular teklif üzerine beraberede anlaşırlar. Normalde zaten üç kez konum tekararı oluşacağı için de konum beraberliktir.
3-Şah akıllarda tek bir görev olan basit bir satranç türevi: Rakip şahına mümkün olduğu kadar fazla sayıda şah çekin! Normal kurallar geçerli, ama toplamda 3 kez şah çekerek (ya da şah çekilerek) de kazanabilirsiniz (ya da kaybedebilirsiniz!).
tek fil kalınca da konum berabere. Bazen tek fil ve tek at ile oluşabilecek özel mat oluşturabilme durumlarında oyun devam edebilir. olduğunu düşünüyorsa hamlesini yaptıktan sonra berabere teklif edebilir. Rakip de kabul ederse oyun berabere biter.
18 hamle içinde onu mat edemezsen pat olur. 18 hamle içinde onu mat edemezsen pat olur. 16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur.
İlgili 30 soru bulundu
Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.
Şah, bitişiğindeki 8 kareden herhangi birine gidebilir. İlgili karede rakip taşlardan biri varsa bu taşı alabilir. Kendi taşlarından biri varsa, ya da kare rakip taşlardan birinin tehdidi altında ise (rakip şah dahil) gidemez.
Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter. Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR.
5) Taraflardan biri sürekli şah çekiyor ve rakip kurtulamıyorsa oyun berabere biter. Aslında bu kural 3 kez konum tekrarının da uygulanmasıdır. Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Şah; her yöne, bir kare gidebilir. Her iki şah, hiçbir zaman yan yana duramaz. Rok, satrançta; iki taşın, şah ve kalenin hareket edebilmesine izin verilen bir tek hamle çeşididir. Rok olabilmesi için, her iki taşın da; daha önce hareket etmemiş olmaları gerekir.
Görmezlerse de hamle geri alınır çünkü şah yemek yoktur. Dolayısıyla "şah" demeden mat olur ve öyle olmak zorundadır!
Satrançta kale 5 puan, at 3 puan, fil 3 puan, vezir 9 puan, piyon 1 puan, şahın puanı ise sonsuzdur.
Blitz (Yıldırım): Taraflara genelde en çok 5 dakikanın verildiği hızlı oyun tarzı. Boğmaca matı: Şah'ın kendi taşlarıyla sıkıştırılması sonucunda At'la yapılan mat. Caissa ("Kaisa"): Mitolojide satranç ilahesi.
Pat, satrançta bir oyuncunun oyun sırası geldiği halde kurallara uygun hiçbir hamle yapamadığı ancak karşı taraf şah çekmediği için oyunu da kaybetmediği durumdur. Pat durumunda oyun beraberlikle sonuçlanır.
Satrançta 3 hatalı hamle yapılırsa oyun biter.
-Teorik olarak bir satranç oyununda en fazla 5870 hamle oynanabilir.
Şah, tehdit altındaysa rakip oyuncu ''Şah'' demek zorundadır. Şah hangi yöne giderse gitsin mat ediliyorsa oyuncu ''şah mat'' der ve oyun biter.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Eğer, yapılmış olan son hamle, oyunu sona erdirmiyorsa, saate basmadıkça hamlesini tamamlamış sayılmaz (bkz. Madde 5.1.a, 5.2.a, 5.2.b, 5.2.c ve 9.6). Oyuncunun tahta üzerinde hamle yapmasıyla, saate basması arasında geçen süre oyuncuya verilen sürenin bir parçası sayılır.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Vezir, satrançta at hariç tüm taşların hareket kabiliyetine sahip olan bir taştır. Vezir, düz, çapraz, ileri, geri, sağa ve sola dilediği kadar ilerleyebilen bir taştır. Söz konusu taş bu hareketi yaparken önünde başka taş olmamalıdır. Hareket alanı üzerinde rakibin taşı varsa vezir bu taşı alabilir.
Filin hareket alanı sağ öne çapraz, sol öne çapraz, sağ geriye çapraz ve sol geriye çapraz şeklindedir. Fil, önünde bir taş olmadığı sürece istediği kadar hareket edebilir.
Şah tehdidinden kurtulmak için ROK ATILAMAZ. Daha önceden şah çekilmiş, ama Şahınız kıpırdamamışsa rok atabilirsiniz. Rakip taşla kontrol edilen yere gelecek şekilde rok atamazsınız. Bu konumda eğer Beyaz VEZİR KANADINA rok atarsa Şah, Filin tehdidi altında kalmış olur.
Şahların karşı karşıya gelmesi pozisyonudur. Şahları oynamak zorunlu olduğunda oyunculardan biri şahını rakip şahın tam karşısına getirip, onu geri çekilmeğe zorunlu kılarsa bu avantajı elde eden oyuncu oppozisyonu kazanmış olur. Oppozisyonu kazanmak için bazen BEKLEME hamlesi gerekebilir.
Çoban matı, satrançta bir mat çeşididir. Beyazın şu hamlelerinden sonra oluşur: 1.e4 2.Vh5 3.Fc4 4.Vxf7#. Vezir ve filin f7 karesine birleşik atağına siyahın önlem almaması sonucunda ortaya çıkar. Çoban matı denemesi iyi cevap verilmesi halinde kötüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri