Satış anlayışı, “tüketicilerin çok gerekli olmayan şeyleri satın almaya karşı direndikleri, çeşitli satış geliştirme araçlarıyla daha fazla satın almaya ikna edilebilecekleri ve müşteri çekmek ve tutmak için satış yönlü güçlü bir örgüt kurulması gerektiği” düşüncelerine dayanır.
Satış anlayışı: fabrika ile başlar, mevcut mamüllere odaklanır; yoğun kişisel satış ve diğer tutundurma çabaları ile karlı satışlara ulaşmaya çalışır.
Satışa yönelik pazarlama düşüncesini benimseyen işletmeler, ürünlerin satın alındığı değil, satıldığı kanısındadırlar. Bir işletme için en zor iş, üretilen ürünleri satmaktır. Bu durumda her türlü tutundurma faaliyeti yapılarak müşteriler satın almaya özendirilir.
Ürün anlayışı, tüketicilerin en kaliteli, performanslı ve yenilikçi özellikleri sunan ürünleri tercih edeceğini varsaymaktadır. Bu anlayış altında, pazarlama stratejileri, ürünün sürekli geliştirilmesine odaklanmaktadır. Temel olarak, iyi mal kendisini satar düşüncesi benimsenmiştir.
Pazarlama, ürünlerin veya hizmetlerin müşteriye ulaşana kadar geçen sürede yapılan faaliyetlere denir. Pazarlama; reklam, halkla ilişkiler, marka yönetimi, viral ve doğrudan posta gibi yöntemleri içerir. Satış ise bir ürünü para veya başka bir şey karşılığında değiştirmek için yapılan faaliyetlerdir.
İlgili 40 soru bulundu
Satış, belirli bir zaman diliminde satılan mal veya hizmet sayısı ile ilgili faaliyetlerdir. Bir züccaciye satıcısının tezgahı. Satıcı veya mal ve hizmetlerin sağlayıcısı, bir devralma, tahsis, talep veya satış noktasında alıcıyla doğrudan bir etkileşime yanıt olarak bir satışı tamamlar.
Satış, üretilen ya da zaten var olan mal veya hizmetin mülkiyetinin, belirli bir bedel karşılığı kişi veya kurumlara devredilmesidir. Satıcıyla alıcı arasında yer alan ve malın alıcıya verilmesi, karşılığında da bedeli- nin alınması yoluyla gerçekleştirilen işlem olarak da tanımlanır.
Satış anlayışı, “tüketicilerin çok gerekli olmayan şeyleri satın almaya karşı direndikleri, çeşitli satış geliştirme araçlarıyla daha fazla satın almaya ikna edilebilecekleri ve müşteri çekmek ve tutmak için satış yönlü güçlü bir örgüt kurulması gerektiği” düşüncelerine dayanır.
Bu pazarlama anlayışı “Ne üretirsem onu satarım.” temel düşüncesiyle hareket eder. Bu anlayışta tüm ürün üreticileri arz talebi yaratır görüşünü temele alarak ürünlerini geliştirir. Bu anlayış ile mühendislik ve üretim alanında yer alan yönetici kadrolar pek çok işletmede aktif bir rolde bulunmuştur.
Pazarlama, 1850'den günümüze bir takım aşamalar geçirmiştir. Bu aşamalar, klasik ayrıma göre, ürün, satış, pazarlama ve müşteri-odaklı yaklaşım aşamaları olduğu bilinmektedir.
Satış anlayışı: fabrika ile başlar, mevcut mamüllere odaklanır; yoğun kişisel satış ve diğer tutundurma çabaları ile karlı satışlara ulaşmaya çalışır. Tüketicilere önem vermeksizin kısa süreli satışları gerçekleştirme yolunda müşteri kazanmaya çaba harcar.
Satış anlayışı işletme içinden dışarıya doğru bir perspektif üzerine kuruludur. Satış faaliyetlerini müşterinin ayağına değil fabrika ile başlar mevcut ürünler üzerinde odaklanır ve satışlardan kar sağlaması için basınçlı satış programları uygulanır.
Pazarlamacı ürün üretim sürecinden başlayarak, ar-ge, pazar analizi, müşteri portföyü, reklam, fiyatlandırma vb. tüm süreci ele alıp yönetirken, satıcı bu süreçler sonunda ürünü tüketiciye sunmak ve ikna etmek için hedef koyduğu satışı gerçekleştirip ücretini alma çabası içine girer.
“ Ne üretirsen üret, verimli üret; mutlaka satılır ve kar ortaya çıkar” mantığı bu dönemin ürünüdür (İslamoğlu, 2002; 10).
Pazarlama stratejisi, kuruluşun mevcut kaynaklara odaklanmasını ve satışları artırmak ve rakipler üzerinde kaldıraç elde etmek için bunları mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlayan sistematik planlama sürecine verilen isimdir.
Pazarlama, tüm kümenin kendisi, satış ise onun bir alt bileşenidir. Pazarlama, satışın satma çabalarını destekler; Satış ise, ,sahada dolaşır, müşteri ile temas eder; bildirimlerini pazarlama birimine daha iyi, daha doğru bir ürün / hizmet üretimi için geri iletir. Satış yemek servisi ise, pazarlama mutfak işidir.
1.Üretime yönelik pazarlama anlayışı: 18. yy' dan 1920' lere kadar yaşanan bu evrede üretici az, tüketici çok olduğundan dolayı ve “ne üretirsem onu satarım” ve “ürün kendi kendini satar” düşüncesi hakimdir.
“ne üretirsem onu satarım (SATILIR)” anlayışı hakimdir.
Modern pazarlama yaklaşımı; “İşletmelerin amaçlarına ulaşabilmeleri için hedef pazarındaki tüketicilerin arzu ve isteklerini belirlemek ve bu isteklerinin tatmin edilmesini sağlamak amacıyla işletmenin bütün birimlerinin eş güdüm içerisinde çalışmasını içeren bir işletme felsefesidir” şeklinde tanımlanmaktadır.
McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Günümüz pazarlama anlayışı, duygusal pazarlamanın önemini de kabul etmektedir. Bu yaklaşımda amaç, müşterilerin ürün ve hizmetlere olan duygusal bağını güçlendirecek stratejiler geliştirerek onların sadakatini kazanmak ve markanın değerini artırmaktır.
Modern pazarlama anlayışı, müşteri odaklı yaklaşımı sayesinde, hedef kitlenin istek ve ihtiyaçlarını daha iyi tespit ederek, onlara uygun hizmet ve ürün sunumu sağlar. Bu sayede, potansiyel müşteriler, sadık hedef kitleler haline gelir ve firma için daha uzun süreli işbirlikleri sağlanabilir.
Özellikle satış stratejileri, satış teknikleri, müşteri ilişkileri yönetimi, satış performansı ölçümü ve analizi, satış ekibi yönetimi ve eğitimi gibi konulara odaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri