Satıştan İade Muhasebe Kaydı Nedir? İşletmeler yapılan ticaretin ardından satılmış ürün veya hizmetlerin iadesini talep edebilir veya böyle bir taleple karşılaşabilirler. Bu duruma satıştan iade denilmektedir.
Yapılan alışverişten sonra alınan malın iade edilmesi halinde düzenlenen belgeye iade faturası adı verilir. İade faturası sayesinde tüketiciler malı kabul etmediğini beyan edebiliyor.
Katma Değer Vergisi'nin içinde barındırdığı indirim mekanizması ve mahsubun, satış yapılan son tüketicinin dışında kalan kişilerin üzerinde verginin kalmamasını KDV iadesi sağlar. KDV'nin yüklendiği taraf, hizmet ya da malı satın alan son tüketicidir.
Bir firmadan başka bir firmaya ya da bir kişiye ürün satışı yaptığınızda, müşterinizin ürünleri geri iade etmesi durumunda toptan satış iade faturası oluşturulması gerekir. Toptan satış iade faturaları da, toptan satış faturaları gibi KDV Hariç olacak şekilde kesilmelidir.
Bu hesap gelir tablosunda yer alır (-), bilançoda yer almaz. 610 Satıştan İadeler Hesabının İşleyişi: Malın kısmen yada tamamen iade edilmesi durumunda bu hesabın borcuna karşılık, ilgili hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda 690 Dönem Karı veya Zararı Hesabına devredilerek kapatılır.
İlgili 35 soru bulundu
Satıştan iade muhasebe kaydı tablosunda gösterilmesi gereken hesaplar; 610 Satıştan İadeler Hesabı, 191 İndirilecek KDV Hesabı, 120 Alıcılar Hesabı şeklindedir. 610 Satıştan İadeler Hesabı, satılan ürünlerin iade edilen bölümlerindeki fatura tutarlarının izlenebildiği hesaptır.
Burada dikkat edilmesi gereken husus, satılan malların maliyeti hesabına giren satışa konu olan mal iade edildikten sonra 153- Ticari Mallar hesabına giriş kaydının yapılması gerekmektedir.
İade faturası satıcı tarafından kesilebileceği gibi alıcı tarafından da kesilebilir. Satıcı tarafından kesilen iade faturasına satıştan iade faturası denilirken alıcı tarafından kesilen iade faturasına alıştan iade faturası denir.
İade faturasının amacı alıcının bir kısım veya tüm malları satıcıya iade ettiğini ispatlamak olduğundan, burada fatura tanzim eden ile adına fatura tanzim edilen yer değiştirmektedir. Bu sebeple de, iade faturası, ancak, bir malın alıcısı tarafından satıcısına hitaben düzenlenebilecek bir belgedir.
Satış iade irsaliyesi: müşteri tarafından satın alınan bir ürünün, satıcıya iadesi halinde düzenlenen bir irsaliyedir. Satılan ürünün iadesi gerçekleşecekse satış iade irsaliyesinin bilgilerinin girileceği ekrandır.
Satıştan iade muhasebe kaydı nasıl yapılır: Satıştan iade, işletmelerin satmış olduğu ürünlerin herhangi bir nedenle alıcılar tarafından işletmeye iade edilmesi demektir. Bu iade işlemi muhasebe kayıtlarına intikal ettirilirken KDV hariç tutarlar “610.Satıştan İadeler” hesabının borcuna kaydedilir.
Oranı kategorisine girerse ve bunun için, kanunun yürürlük tarihinden önce yapılan teslimler için, kanunun yürürlük tarihinden itibaren gerçekleşecek olan, “iade”, “fiyat farkı”, “vade farkı”, “kur farkı” işlemlerinde uygulanması gereken KDV. Oranı %8 olacaktır.
KDV İadesini Kimler Alabilir? KDV iadesi talebinde bulunabilecek kişiler, Türkiye'de KDV mükellefi olan işletmelerdir. Bu kapsamda ticari faaliyetlerini gerçekleştiren şirketler, işletmeler, dernekler ve vakıflar KDV iadesi için başvurabilirler.
Örneğin; Bakanlar Kurulu Kararı yürürlük tarihi olan 25.11.2016 tarihinden önce % 18 KDV ile satışı yapılan bir malın KDV Oranı % 8'e düştükten sonra iade edilmesi durumunda satışı yani işlemin tabi olduğu KDV Oranı % 18 olduğundan iade faturasında KDV %18 olarak düzenlenecektir. Saygılarımızla.
Sıkça Sorulan Sorular. İade Faturasında KDV Olur mu? Alıcıların yaptığı iade işlemlerinde düzenlenen faturalarda, satın alım sırasında düzenlenen fatura üzerinde bulunan mal bedeli ve ona tabi olan KDV oranı yer almalıdır.
İade faturasındaki mal bedelinin satın alma yapılırken kesilen faturadaki mal fiyatıyla aynı olması gerekir. Yani ürün hangi fiyattan alındı ise aynı fiyattan iade edilir.
Faturanın görünür bir yerinde “İade Faturasıdır” ibaresi bulunması gerekiyor. İade faturasının ayrı bir koçanı bulunmuyor. İade faturasının, Maliye Bakanlığı onaylı veya noter tasdikli olması gerekiyor. İade faturası, satın almayı yapan alıcı tarafından satıcıya kesiliyor.
İade faturasını alıcı düzenlemektedir. Alıcı, satın aldığı ürünün hepsini ya da bir kısmını herhangi bir sebepten dolayı iade etmesi durumunda iade faturası keser. Ürünü kabul etmediğini belirten müşteri, böylelikle işlemini muhasebeleştirmiş olur.
İade Fatura Açıklamasına Ne Yazılır? Açıklamaya hangi tarihli faturaya iade oluşturulduğu mutlaka yazılmalıdır. Örneğin; “28.04.2024 tarihli ANK20230000000012 numaralı faturaya istinaden iade fatura düzenlenmiştir” gibi.
Fiyat farkı faturası satış faturası şeklinde oluşturularak gönderilmelidir.
Peki, iade faturasına iade kesilir mi? Çoğu fatura tipi gibi iade faturaları da reddedilebilir. Reddedilmediği ve üzerinden zaman geçtiği takdirde ise iade faturasının iadesi yapılabilmekte.
Sistem üzerinde iade yapabilmek için kesilen faturanın ret edilmesi yapılmalıdır. Düzenleme talep edilebilmekte veya tamamen iptal edilebilmektedir.
Geri ödemeniz, ödeme yaptığınız bankaya iade talebiniz onaylandıktan 1 iş günü içerisinde yapılır. Geri ödemenizin kartınıza veya hesabınıza yansıması bankanızın belirlediği süreye göre değişiklik gösterebilir. Bu süre kredi kartları için en geç 2, banka kartları için ise 8 iş günüdür.
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince alıcı, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, satın aldığı ürünü teslim tarihten itibaren 14 (ondört) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
İade işlemleri, kredi kartları ile yapılan ödemelerde 1-3 iş günü içerisinde, debit (bankamatik) kartlar ile yapılan ödemelerde ise 7-14 iş günü içerisinde kart hesabına yansımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri