Helyum ve hidrojen gazlarından meydana gelen Satürn, basit bir teleskopla bile gözlemlenen dev bir gezegendir. Dünya'nın yaklaşık 760 katı büyüklüğe sahiptir. Bu nedenle dev olarak nitelendirilir. Kütlesi Dünya'nın 95 katı kadardır.
Kütlesi, her ne kadar Jüpiter'e kıyasla düşük olsa da (yaklaşık 3'te 1'i), Dünya'nınkinden 300 kat daha büyüktür. Gözlemler yardımıyla, gezegenin büyüklüğü de kolaylıkla bulunabilir. Gezegenin ekvatoryal yarıçapı, Dünya'nınkinin yaklaşık 9.5 katıdır (60.000 km).
Dünyaya oldukça uzak olan Güneşin yeryüzündeki yaşamın varlığı için gerekli olan ışınları 8.44 saniyede yeryüzüne ulaşır. Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Büyüklük açısından Jüpiter'den sonra ikinci sırada gelir. Adını Yunan mitolojisindeki Kronos'tan alır.
Satürn, Dünya'dan 1.2 milyar kilometre uzaktadır bu da 8 yıllık bir yolculuk demektir.
İlgili 15 soru bulundu
Jüpiter veya Erendiz (Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devi sınıfına girmektedir.
Satürn tıpkı Jüpiter gibi bir gaz devidir ve çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşur. Yoğun bir atmosferi vardır.Satürn halkaları ile meşhurdur. Bu gezegen aralarında boşluklar olan 7 tane halkaya sahiptir.Satürn'de 1 gün, 10.7 saat sürer. 1 Satürn yılı, 29 Dünya yılına eşittir.
Ganymede, Jüpiter'in doğal uydularından biridir. Jüpiter'in ve aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en büyük uydusudur.
Satürn, astrolojide disiplin, sorumluluk ve sınırlar gezegeni olarak bilinir. Olgunlaşma, büyüme ve kişisel gelişimle ilgili zorlukları ve engelleri temsil eder.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur.
Gözlemlenebilir evrendeki en büyük astronomik cisim Stephenson 2-18'tir. Güneş'in 2.140 (~170) katı tahmini yarıçapı ile, bilinen en büyük yıldızdır. Bulutsu, süpernova kalıntıları dışındaki astronomik cisimler kendi etrafında dönerken kütleçekim sayesinde düşmezler.
Jüpiter gezegeninin Dünya'ya göre büyüklüğü ise 11 kat daha geniştir. Dünya'dan çıplak gözle de görülebilen bu gezegen güneş sistemindeki en parlak 4. gezegendir. Güneş, Ay ve Venüs gezegeninden sonra en fazla parlaklığa sahip olan gezegen olarak bilinir.
Yüzeyi. Dünya'nın yüzölçümü 509.200.000 km²dir. Bunun %70'i 360.600.000 km² ile denizleri, %30'u 148.600.000 km² ile karaları oluşturur.
İç Gezegenler (Karasal): Güneş sistemindeki ilk dört gezegendir. Yüzeyleri metal karışımına sahip sert kayalardan oluşmuştur. Karasal gezegenlerin en büyüğü Dünya'dır.
Berkan Alptekin. Ganymede, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan gaz devi Jüpiter'in en büyük uydusu ve ayrıca Güneş Sistemi'nin de bilinen en büyük uydusudur. Uydu, 1610 Yılında Galileo Galilei tarafından Jüpiter'in diğer 3 büyük uydusu ile birlikte keşfedilmiştir.
Dört uydunun en küçüğü olan Europa, Dünya'nın uydusu Ay'ın boyutundayken, Ganymede güneş sistemindeki en büyük doğal uydudur.
Bu keşiften önce, Satürn'ün Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan 83 uydusu vardı. Yeni atılım, gezegenin uydu sayısını 145'e çıkarıyor. Böylece Satürn, "Uydu Kralı" unvanını Jüpiter'den alıyor ve aynı zamanda evrende 100'den fazla uydunun yörüngesinde döndüğü bilinen ilk gezegen haline geliyor.
Satürn, halkalarında gömülü olmayan ve yörüngeleri doğrulanmış 145 uyduya sahiptir (bunlardan sadece 13'ünün çapı 50 kilometreden fazladır) ve ayrıca milyonlarca gömülü küçük uydu ve daha küçük sayısız halka taneciklerini içeren yoğun halkaları vardır.
Sistemdeki ikinci büyük gezegen olan Satürn aynı zamanda en fotojenik gezegenidir. O, gece gökyüzünde çıplak gözle görülebilen son gezegendir. Tarih öncesi dönemden beri bilinir. Gezegen adını Roma mitolojisindeki tarım ve bereket tanrısından alır.
Güneş sistemindeki sekiz gezegen içinde Güneş'in etrafında en hızlı hareket eden gezegen Merkür'dür. Ortalama olarak saniyede 47 kilometre hızla Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanır.
Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, Güneş'e yakınlıkta 5. sırada yer alır. Çıplak gözle görülebilir. En güçlü manyetik alana ve en büyük manyetosfere sahip gezegendir.
NASA arşivine göre keşfettiğimiz çapı en büyük gezegen 2014 yılında keşfedilen HD 100546 b gezegenidir. Bu gezegenin yarıçapı yaklaşık olarak Jüpiter'in yarıçapının 6.9 katı olduğu tahmin ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri