Saklanmaya değer bulunduysa ve aile de onay verdiyse kök hücreler saklanır. Burada üzerinde durulması gereken bir başka konu da onay formlarında kök hücrelerin ihtiyacı olan herhangi bir kişinin kullanımına açık olduğunun belirtilmesi. Yani aile bunu kabul ederse, kordon kanı 5-10 yıl saklanabilir.
Göbek kordonu kök hücreleri ne kadar süre ile saklanır? Özel bir yöntemle izolasyonu gerçekles¸tirilen göbek kordonu kök hücreleri kalite kontrol testleri tamamlandıktan sonra, ailenin aksi bir beyanı olmadıgˆı sürece -196°C sıvı azot tanklarında yıllar boyunca saklanır.
Kordon kanı bugünkü veriler ışığında 15 yıla kadar sağlıklı olarak saklanabilmektedir. Ancak mevcut yöntemlerle toplanan kordon kanları içerisindeki kök hücre miktarı 40 kg üzerindeki hastalar için yeterli olamamaktadır.
Bugün kordon kanı ileride kullanılmak üzere toplanıp saklanabilmektedir. Kordon kanı kök hücrelerinin diğer hücrelere göre bazı üstünlükleri vardır: Kordon kanı, cerrahi müdahale gerektirmeyen değerli bir kök hücre kaynağıdır. Kordon kanı kök hücreleri daha genç ve güçlüdür.
Doğum anında yeni doğan bebeğin göbek kordonunda önemli hücresel veriler taşıyan kök hücreleri de içerisinde bulunduran kordon kanı bulunur. Kordon kanı ileride çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere alınabilir, saklanabilir ve korunabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Göbek Bağının Gömülmesi
Böyle bir sözün dinde aslı yoktur. İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Gömüldüğü yerin hiç bir önemi yok.
İdrar veya dışkı ile kirlenmiş ya da yapışkan hale gelmiş göbek bağının kaynatılmış, ılık ve temiz su ile temizlenmesi, emici bir bez ya da kağıt havlu ile ıslaklığının alınması, ardından da havalandırılarak kurumasının sağlanması gerekiyor.
İslâmiyet böyle mânâsız ve mantıksız ifadeleri kabul etmez. Bu anlayış da diğer batıl inançlardan İslâma sokulmak istenmiş olabilir. İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Bu nedenle göbek bağını ayak altı olmayan bir yere gömmenizi tavsiye ederiz.
Toplumumuzda dünyaya gelen bebeğin göbek bağının, mübarek topraklara gömülmesi şeklinde bir gelenek oluşmuştur. Bu uygulamayla murad edilen, dünyaya gelen bebeğin ileride dindar bir kişi olmasıdır ve bu da özenilen üst kimliğin, dindar-alim bir insan modeli olması ile alakalıdır.
Bebek doğduğunda plasenta hala annenin rahminde, bebek dışarıdadır. 45 saniye içinde atar damarlar kasılarak kapanır. Bebeğin kalbinin plasentaya kan pompalaması yaklaşık 45 saniye sonra durur. Açık kalan tek damar toplardamardır ve akımın yönü (bebek plasentadan çok yukarda tutulmadıkça) bebeğe doğrudur.
Durmuş Burgucu, “Ülkemizde ise 2000'li yılların başından itibaren Sağlık Bakanlığı denetiminde faaliyet gösteren 7 tane banka var. Akdeniz Üniversitesi Teknokent bünyesinde yer alan Babylife Kordon Kanı Bankası, Antalya'nın tek kordon kanı bankasıdır.
Bu özel kan, kök hücre nakli gerektiren kişiler için önem taşır. Doğumsal tüm sorunlarda, doğumsal metabolik hastalığı olanlarda, edinsel veya doğumsal kalıtsal kan hastalığı olanlarda, bağışıklık sisteminin doğumsal hastalıklarında ve kök hücre nakillerinde kordon kanı kullanılır.
Göbek kordonunu kesmek için en az 30 saniye beklenmeli
Bebekler doğduktan sonra, plasenta ve göbek kordonu büzüşmeye başlayarak yeni doğana kan pompalar. Kan basıncı dengelendiğinde, kordondaki atımlar durmakta ve bebeğe kan aktarımı sona ermektedir.
İslâmiyet böyle mânâsız ve mantıksız ifadeleri kabul etmez. Bu anlayış da diğer batıl inançlardan İslâma sokulmak istenmiş olabilir. İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Bu nedenle göbek bağını ayak altı olmayan bir yere gömmenizi tavsiye ederiz.
Asla göbeğe yapışmayan, göğüs bölgesine ve kollara oturan, ama karnı sarmadan rahatça aşağı doğru inen kesimde giysiler tercih edilmelidir. Mide ve göbek en iyi göğüs altından bollaşan elbiselerle gizlenir. Bunun yanında elbise ve bluzlarda drapeler olursa, bu da o bölgeyi gizlemeye yardımcı olur.
Bebeğin doğumun ardından göbek bağına ihtiyacı kalmaz ve kordon hâlindeki uzun göbek bağı göbeğin birkaç cm yukarısından, yaklaşık 2 ya da 3 cm, klemplenerek kısaltılır. Böylelikle doğumdan sonra anne ve bebek birbirinden ayrılmış olur.
Anne karnından ayrılan bebeğin bireyselliğe geçişinin simgesi olan göbek bağı, doğal olarak bu önemi yansıtacak birçok inanışı da beraberinde getirmiştir. Menemen'de bu inanış ve uygulamaların temelinde olan bebeğin göbek bağını, loğusalık süresinin bitiminde anne istediği yere gömer.
GÖBEK BAĞI AÇIK KALMALI
Bebeğin banyosu göbek bağı düşene kadar geciktirilebilir. Göbek kordonunun ıslanması, göbeğin düşmesini geciktirip enfeksiyonu kolaylaştırabilir. Bu nedenle göbek bağı düşmeden önce bebeğe banyo yaptırılması önerilmez.
Göbek bağı direkt olarak annenin kalp damar (dolaşım) sistemine bağlı değildir, plasentaya bağlıdır. Plasenta anne ile bebeğin kanının birbirine karıştırmadan besin vb maddelerin transferini sağlar. Yeni doğanda göbek bağı yaklaşık 50 cm uzunluğunda ve 2 cm çapındadır.
Yenidoğan bir bebeğin göbek kordonu genelde doğumdan sonra 2 hafta içinde düşer. Bu süre zarfında nazikçe göbek kordonu bakımı yapmak gerekir. Hamilelik esnasında, göbek kordonu gelişen bebeğiniz için besin ve oksijen taşır. Doğumdan sonra uzun göbek kordonuna ihtiyaç kalmaz ve göbek kordonu klemplenerek kesilir.
Göbek bağının olduğu bölgenin açıkta kalması için göbek bağı oyuntulu yenidoğan bezlerinden kullanabilir ya da bezini göbeğinin altından bağlayabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyesini aldıktan sonra göbek bağı düşmeden de bebeğinizi yıkayabilirsiniz. Ancak göbek bağının düştüğü gün banyo yaptırmamanızda fayda vardır.
Göbek kordonunun bebek ile plasenta arasında uzanan, ortasından kan damarları geçen hortuma benzer bir yapı olduğunu dile getirenuzmanlar; 'Kordon, bebeğin anne karnındaki gelişimi süresince yaşamı için her türlü ihtiyacını karşılayan destek hattıdır.
Göbeğin düşmesine kadar geçecek olan 2-3 hafta içinde, bebeğe banyo yaptırırken süngerle yumuşak bir şekilde ovalayarak; göbek düştükten sonra ise küvet içinde banyo yaptırılabilir. Banyo sonrasında göbek bağı temiz bir bez yardımıyla hemen kurulanmalıdır.
Beşinci gebelik haftası
Plasenta ve göbek kordonu gelişir.
Göbek düştüğünde, bu damarların içlerinde oluşan pıhtı ile tıkanmış olması gerekir. Eğer pıhtılaşma yeterli olmazsa göbekten sızıntı şeklinde kanama olur. Kanda pıhtılaşmayı sağlayan etmenlerden biri K vitaminidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri