İş görüşmesine/Mülakata Giderken Ne Giyilmeli? Tişört ve kot pantolon: İyi bir fikir değil. Eğer işletmede çalışan birinde bir tüyo almadıysanız (örneğin kot pantolon giymek sorun değil) kesinlikle giymeyin. İşe alım uzmanı çok rahat ve neşeli biri olsa da kot pantolon giymek iyi bir fikir değil.
Erkekler: Takım elbise, genellikle beyaz aşağıya kadar düğmeli gömlek, isteğe bağlı gömleğin üzerine triko kazak, kravat(sade pastel ve desensiz), siyah çorap tercih etmelisiniz. Kravatınız kesinlikle şekilli, alacalı bulacalı bir görünümlü kravat olmamalıdır.
Uygun bir ceket ve pantolon, gömlek, kravat, koordine çorap ve ayakkabıları genellikle tercih edilir. Açık renkli gömlek ve koyu renkli bir takım elbise en iyi seçenektir. Elbiseniz rahat olmalı ve en iyi şekilde görünmeniz ve hareket etmeniz için size iyi uymalıdır.
Erkekler için takım elbise ve tercihen beyaz ya da açık renk (mavi, gri gibi) gömlek ve sade (düz veya çizgili) kravat doğru bir tercihtir. Takım elbisede lacivert, koyu gri, siyah gibi tonları tercih etmekte ve kahverengi tonlardan kaçınmakta yarar var.
Kıyafetiniz, kendinizi nasıl hissettiğiniz, nasıl göründüğünüz ve işverenler tarafından nasıl algılandığınız konusunda büyük bir etkiye sahiptir. Mülakat için giyilebilecek en iyi kıyafet, işin ciddiyetini yansıtacak şekilde temiz, düzgün ve profesyonel bir görünüm sunan klasik bir takım elbise olacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer.
Resmî bir kıyafet yönetmeliği olan bir şirkete mülakata gitseniz de siyah takım elbise, beyaz gömlek ve siyah kravat gibi çok bilinir bir kombin yapmanıza gerek yok.
Ceketin önü kapalı olmalıdır. Mülakata gidilecek mevsim kışsa pantolonun daha fazla kirlenme ihtimalinden, çok kısa ya da çok uzun olmayan bir kalem etek ya da elbise tercih edilebilir. Yazın pudra rengi gibi yumuşak tonlar da kullanılabilir.
Mutlaka tıraşlı olmalısınız.
Kirli sakal, düzeltilmemiş orta boy sakal ya da abartılı uzun, gür sakal iş görüşmelerinde kaçınılması gereken tarzlardır.
Milli Savunma Üniversitesi ( MSÜ ) Hava Harp Okulu adayları için 1. gün Evrak Kontrol, Kişilik Değerlendirme Testi, Fiziki Değerlendirme, Fiziki Yeterlilik Testi (FYT), 2. gün Psikomotor Testi, 3. gün mülakat sınavları yapılacak şekilde 3 gün sürecektir.
İş görüşmesine giderken tercih edeceğiniz kıyafetler, size dikkat çekici bir görünüm vermeli ve aynı zamanda karşınızdaki kişide profesyonel bir algı oluşturmalıdır. Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir.
Kot pantolon, tişört, mini etek, spor ayakkabı yerine daha resmi ve iş ciddiyetini yansıtan pantolon, etek, ceket, kravat, ayakkabı ve fular kullanmayı tercih edin. Giysilerinizin temiz, ütülü ve düzgün olmasına dikkat edin.
EVET: Sandalyenize hafifçe açı verin.
Mülakat sırasında İK uzmanının tam karşısında ve dümdüz oturmak rahatsız hissetmenize neden olabilir. Çünkü bu duruş açısı bilinçaltında rekabet hissi uyandırır. Sandalyenize açı verin ya da görüşmeyi yaptığınız kişinin sağ tarafında oturmaya özen gösterin.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
Cilalı ayakkabılar giyin
' Biliyoruz, mülakatı yapan kişi muhtemelen düşmanınız değil ancak, ayakkabılar dikkati çeken ilk parça. Spor ayakkabılar bir iş görüşmesi için ceza sahasında. Cilalı, temiz Oxford'lar bunun için son derece uygun.
Saçın uzunluğu yeterliyse, sade ama şık bir atkuyruğu ilk izlenim için tercih edilebilir. Saç kısaysa, kabarık olmayan sade bir fönü de tercih edebilirsiniz. Dalga dalga olan kabarık saçlar, havalı bir görüntü oluşturacağından yanlış bir seçimdir. Saçlar Toplanacaksa Dip Boyasına Dikkat!
Mülakatta elenen öğretmenler 2021 yılı için belirtilen tarihlerde itiraz edebilirler. KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır.
Eğer iş görüşmesinde hangi rengi tercih edeceğiniz konusunda emin değilseniz siyah, lacivert, krem rengi ve koyu mavi gibi nötr ve garanti renkleri tercih etmelisiniz. Gömlek konusunda ise beyaz rengi tercih edebilirsiniz.
İnsan kaynakları uzmanlarına göre kahverenginin negatif bir anlamı yok. Rahatlatıcı ve kendinizden emin olduğunuz mesajını verir; ancak siz modern düşüncelerinizin olduğunu, ileri görüşlülüğünüzü anlatmaya çalışırken görünümünüz sizin eski moda olduğunuz imajını da çizebilir.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Mülakat kıyafeti olarak bir takım elbise seçmelisiniz. Abartıya kaçmadan uygun bir ceket ve pantolon, gömlek, kravat, koordine çorap ve ayakkabı uyumu sağlayın. Açık renkli gömlek üstüne koyu renkli bir takım elbise en iyi seçenektir. Kıyafetler düzenli, temiz ve ütülenmiş olmalıdır.
MÜLAKAT ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER
Mülakat yerine kesinlikle geç veya çok erken gidilmemelidir. Çoğu şirket, mülakata giren adayların birbirini görmesini istemez. Bu nedenle mülakat zamanından 10-15 dakika kadar önce gidilmesi uygundur.
Güvenilirlik ve konforla ilişkilendirilen kahverengi, işlerin hızlı tempoyla sürdürüldüğü bir şirkette negatif bir algı yaratabilir. İnsan beyninde yarattığı “eski moda” imajı yüzünden kahverengi, yeniliklere direnç gösteren, değişime kapalı ve risk almayan kişilerle bağdaştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri