Gökbilimciler, halkalı gezegen Satürn'ün yörüngesinde dönen 62 yeni doğal uydu keşfetti. Bu keşiften önce, Satürn'ün Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan 83 uydusu vardı. Yeni atılım, gezegenin uydu sayısını 145'e çıkarıyor.
Satürn, halkalarında gömülü olmayan ve yörüngeleri doğrulanmış 145 uyduya sahiptir (bunlardan sadece 13'ünün çapı 50 kilometreden fazladır) ve ayrıca milyonlarca gömülü küçük uydu ve daha küçük sayısız halka taneciklerini içeren yoğun halkaları vardır.
Hem Cassini'nin hem de Huygens'in Dünya'ya gönderdiği bilgiler sayesinde Satürn ve uyduları hakkında pek çok şey öğrenildi. Satürn'ün bilinen 62 doğal uydusu var. Bu uyduların en küçüklerinden biri Pan.
Satürn'ün 53 tane uydusu vardır. 29 tane de hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacımızın olduğu uydusu vardır.
Gökbilimciler, Jüpiter'in etrafında 12 yeni uydu keşfetti. Böylece Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeninin çevresindeki uyduların sayısı 92'ye yükseldi. Bu sayı, güneş sistemindeki diğer tüm gezegenlerden daha fazla. Daha önce ilk sırada 83 teyit edilmiş uydusuyla Satürn bulunuyordu.
İlgili 42 soru bulundu
Güneş Sistemi içinde en fazla uyduya sahip gezegen olan Jüpiter'in böylelikle toplam uydu sayısı 79'a yükseldi. Dünya'nın bir gezegeni bulunurken, Mars 2, Neptün 14 ve Uranüs de 27 uyduya sahip.
Jüpiter'in bilinen 95 doğal uydusu vardır (2023 itibarıyla).
Satürn (eski Türkçede Sekentir(tiz), Arapçada Zühal), Güneş Sistemi'nin Güneş'e yakınlık sırasına göre 6. gezegenidir.
Bu şekilde Satürn'ün uydu sayısı 82'ye yükselerek, 79 uyduya sahip Jüpiter'i geride bıraktı.
Ganymede, Jüpiter'in doğal uydularından biridir. Jüpiter'in ve aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en büyük uydusudur.
Büyük gaz devleri, Dünya'nın yörüngesinde dönen ayın boyutlarıyla ölçülebilecek büyüklükte altı adet ay da dahil olmak üzere geniş bir doğal uydular sistemine sahiptir. İç gezegenler olan Merkür ve Venüs'ün hiç doğal uydusu yoktur; Dünya'nın bir büyük ayı (Ay) vardır; ve Mars iki küçük aya sahiptir, Phobos ve Deimos.
Neptün'ün bilinen 14 uydusu vardır. Bunların içinde açık farkla en büyüğü; William Lassell tarafından, Neptün'ün keşfinden sadece 17 gün sonra gözlenen, Neptün etrafında dönen toplam kütlenin %99.5'ini oluşturan, ve ayrıca küresel şekle sahip olabilecek kadar kütleye sahip tek gök cismi olan, Triton'dur.
Titan, Satürn'ün en büyük uydusu ve yoğun bir atmosferi olduğu bilinen tek doğal uydudur. Dünya dışında, yüzeyinde kararlı sıvı bulundurduğu kanıtlanan 2. gök cismi olan Titan'daki büyük su kütleleri gibi görünen okyanusların, metan gazının sıvı hali olduğu görülmüştür. 2012 yılında elde edilen doğal renkli fotoğrafı.
Satürn, astrolojide disiplin, sorumluluk ve sınırlar gezegeni olarak bilinir. Olgunlaşma, büyüme ve kişisel gelişimle ilgili zorlukları ve engelleri temsil eder.
Satürn'ün Uyduları
Satürn'ün 29'u geçici olmak üzere toplam 82 uydusu vardır. Bunların içinde en önemli olanlarından biri Titan'dır. Titan, Satürn'ün en büyük ve Güneş Sisteminin en büyük ikinci uydusudur. Titan, yüzeyinde her türlü sıvının toplandığı Dünya dışında bilinen tek uydudur.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur.
Mars Gezegeni Hakkında Genel Bilgiler
1- Mars'ın diğer adı Kızıl Gezegen… Peki neden rengi kızıla çalıyor? Mars'taki kayaları meydana getiren mineraller demir elementini içeriyor. Bu mineraller biraz su ve yeterli sıcaklık ile paslanıyor.
Jüpiter veya Erendiz (Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır.
Roma Mitolojisinde Altınçağ Tanrısı olarak da bilinir. Diğer tanrılar (krallar) gibi gökyüzünde değil yeryüzünde yaşar. Yunan mitolojisindeki karşılığı Kronos'tur. Zamanı kontrol eder, disiplin ve ahlak kurallarını belirler, tarım ve hasat konusunda ise semboldür.
Satürn, Dünya'dan 1.2 milyar kilometre uzaktadır bu da 8 yıllık bir yolculuk demektir.
NASA arşivine göre keşfettiğimiz çapı en büyük gezegen 2014 yılında keşfedilen HD 100546 b gezegenidir. Bu gezegenin yarıçapı yaklaşık olarak Jüpiter'in yarıçapının 6.9 katı olduğu tahmin ediliyor. Bu büyüklükte bir gezegenin nasıl yıldız olamayışı ise hala açıklanamamış durumda.
Jüpiter, Güneş Sistemi'ndeki beşinci gezegen olarak bilinir ve astrolojide iyimserlik, genişleme, büyüme ve bollukla ilişkilendirilir. Jüpiter, astrolojik haritalarda kişinin ruhsal gelişimi, dünya görüşü, inançları ve kişisel büyüme potansiyelini temsil eder.
Güneş Sistemi dört karasal gezegen barındırır. Bunlar: Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'tır. Etkin bir hidrosfer taşıdığı bilinen tek gezegen, bir karasal gezegen olan Dünya'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri