Buna göre; bir konuda uzmanlaşmak için en az 10.000 saat üzerinde çalışılması gerekmektedir. Gladwell, öğrenmenin aşamaları her insan için değişiklik gösterse de başarıya ulaşmış kişilerin, öncesinde mutlaka en az 10 bin saatlerini kendi kişisel gelişim programları için harcamış olduklarını söylüyor.
10.000 saat kuralını daha önceden duymamış olanlar ve merak edenler için tanımlamak gerekirse Malcolm Gladwell'in de yer verdiği gibi “Bir işte uzman olmak için harcanması gereken zaman dilimi” diyebiliriz.
10.000 saat kuralı tarih oluyor
Malcolm Gladwell, 2008 yılında yayımlanan Outliers (Çizginin Dışındakiler) adlı kitabında, insanların yaptıkları işte ustalaşmak için o işe adamaları gereken “sihirli süreyi” 10.000 saat olarak belirtiyor.
Malcolm Gladwell temel olarak bir konuda uzman olabilmek için toplamda 10 bin saat o konu üzerinde çalışılması gerektiğini söylüyor. Yani Gladwell'e göre bir konu için yıllarınızı ve önemli bir vaktinizi harcamadan başarıya ulaşmanız mümkün değil.
Bir işte veya konuda uzmanlaşmak ya da başarıya ulaşmak için 10.000 Saat çalışmak isteyen kişiler 10 Bin Saat'in kaç ay yaptığını da öğrenmeyi ister. Yine 24 saat üzerinden yapılan bir hesaplama ile 417 gün yani kısacası 10.000 saatin yaklaşık 13,7 yani 14 aya denk geldiğini söylemek mümkündür.
İlgili 44 soru bulundu
24 saat kuralı olarak adlandırılan bu kurala göre beğendiğiniz şeyi almadan önce onu gerçekten almalı mısınız diye 24 saat düşünmeniz gerekli. Bu 24 saat boyunca kendinizi ihtiyacınız olduğuna ikna ederseniz ürünü almalı, olmadığına ikna ederseniz de satın almamalısınız.
100 Saat Kuralı: Herhangi bir beceri üzerinde yılda 100 saat çalışırsanız, (bu, günlük sadece 18 dakika demek) bu beceride dünyanın %95'inden daha iyi olabilirsiniz.
Kişisel gelişime katkı sağlamayı amaçlayan 10.000 saat kuralı deneyi gibi birçok deneyin hayal kırıklığı ile sonuçlandığı gözlemlendi. Çünkü amaç, başarıya giden yolda gelişiminize katkı sağlamaktı. Yani yapılan araştırmalar 10.000 saat kuralının hatalı olduğunu ispatladı.
Deneyimlerimize göre, etkili bir işe alım süreci en az bir ay sürer ve genellikle altı aya kadar uzar; bu aynı zamanda deneme süresinin sona erdiği ve insanların tam kapasiteyle çalışmasının beklendiği zamandır.
(Specialisation) Ülkelerin, bireylerin, şirketlerin veya kurumların üretime yönelik çabalarını, yeteneklerini ve bilgilerini çok sayıda alanda değil, sınırlı bir alanda yoğunlaştırarak verimliliklerini artırmayı amaçlamasıdır.
yaptığım doğru orantıya göre yaklaşık 417 gün çalışmak anlamına geliyor.
Çalışma süreleri haftanın çalışılan günlerine farklı dağıtıldığında dahi günlük çalışma süresi hiçbir şekilde 11 saati geçemez. Denkleştirme dönemi içinde haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olmalıdır.
Haftanın iş günlerinden birinde kısmen çalışılan işyerlerinde, bu süre haftalık çalışma süresinden düşüldükten sonra, çalışılan sürenin çalışılan gün sayısına bölünmesi suretiyle günlük çalışma süreleri belirlenir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Şimdi kaç saat ders çalışmalı sorusuna gelirsek, günde 4-5 saat yapılacak çalışma hedeflerimize ulaşmada yeterli olacaktır.
Öğrenilen konunun düzenli aralıklarla tekrar edilmesi, bilginin hafızada kalıcılığını artırır. Bir konuyu öğrendikten iki gün, bir hafta ve, bir ay sonra tekrar etmek gibi düzenli aralıklarla tekrar yöntemini uygulamak faydalı olmaktadır. Yapılan tekrarların sayısı arttıkça, bilginin kalıcılığı da artmaktadır.
Altın Bir Kural: 5-Saat Kuralı
Michael Simmons, Inc.com'daki yazısında Franklin'in başarısının anahtarını oluşturan basit formülü özetliyor : Haftanın her günü birer saat boş zamandan haftada toplam 5 saatlik planlı bir öğrenim. İşte size başarının altın kuralı: 5-saat kuralı.
3) 50,000 ve 100.000 saat ne kadar uzun bir süre? Günde 8 saat çalıştırılırsa 34,2 yıl demektir. 4) Power faktör nedir?
Elon Musk ve Mark Zuckerberg gibi günümüzün en önde gelen isimlerinin de kullandığı bu teknik, ünlü yazar Josh Kaufman'a göre, bir konu hakkında temelinizi sağlam atmanızın sadece 20 saatte gerçekleşebileceğini iddia ediyor. Bu 20 saatlik süreci, 45 dakikalık çalışma seanslarına ayırmanız ve günlere yaymanız gerekiyor.
Gözlemlerime göre; herhangi bir konuda iyi olmak için aşağı yukarı 1.000 saatlik bir çabaya ihtiyacınız var. Bu da, günde 8 saatten 4 aylık bir süreye denk geliyor. Bir konuya tutkuyla bağlı olursanız ve her gün tam zamanlı mesai ayırırsanız, 4 ay sonra o konuda iyi hale gelirsiniz.
Atomik olarak hesaplanan ve GMT'den daha hassas olan UTC kullanılmaya başlanmadan önce dünyadaki saat ayarlamaları Greenwich'ten geçen meridyene göre yapılmaktaydı. Her boylam derecesi arası 4 dakikadır. Bu nedenle 15 derecelik her meridyen dilimi bir saate eşittir.
Kuralın çalışma sistemi şu şekildedir; gelirin %50'si sabit giderler denilen ihtiyaçlara, %30'u bilinçli bir şekilde oluşturulan istekler listesine, %20'si hedef konulan birikimler için tasarrufa ayrılmaktadır. Örneğin aylık gelir 5000 TL ise bunun %50 kısmı yani 2500 TL'si sabit giderler için harcanacaktır.
Gelirinizin %50'sini ihtiyaçlara ve %30'unu isteklerinize ayırdıktan sonra geriye kalan %20'yi birikim yapabilmek için elinizde tutmanız gerekiyor. Bunun için en doğru hamlelerden biri, kendinize bir birikim hesabı açmak ve bu hesaba düzenli olarak yatırdığınız paranın varlığını unutmaya çalışmak.
Hedeflerinize Ulaşmanın Basit Yolu: 5 Dakika Kuralı
Bir oturuşta 1 saat okumak ya da bir haftada bir kitabı bitirmek gibi mesela. Bunun yerine kendinize sadece 5 dakika kitap okuma hedefi koyun. Böylelikle başlamanız çok daha kolay olacak ve hatta zaman geçtikçe o 5 dakika siz farkında olmadan uzayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri