Hakim Kararı veya Yetkili Merciin Yazılı Emri Bulunmalıdır. Ancak, konutta, işyerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama, hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emri ile yapılabilir.
Hâkim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise kolluk âmirinin yazılı emriyle arama yapılabilir.
Arama kural olarak hâkim kararı ile gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile yapılabilecektir.
Yani arama kararının verilebilmesi için suçun işlendiğine dair basit bir suç şüphesinin ve aranan kişi ya da eşyanın bulunacağına dair makul şüphenin varlığı gerekir. Suç şüphesinin bulunmadığı hallerde ise adli arama yapılamaz.
Arama kural olarak hakim kararı ile gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile yapılabilecektir.
İlgili 39 soru bulundu
Yasal olarak aramanın izin vermediği hallerde yapılan aramalar, haksız arama suçu niteliğinde olacaktır. Kamu görevlisinin arama adına yetkisi olmadan ya da yetki sınırlarının aşılması halinde mümkün olacaktır. Haksız arama suçu kasten işlenebilen bir suçtur. Bu suçun taksirle işlenmesi mümkün değildir.
PVSK m.4/A ve Adli ve Önleme Arama Yönetmeliği m.27 hükümleri ile kolluğa, "umma" derecesinde makul şüphe ile arama kararı veya emri olmaksızın kişi ve araçları durdurma ve kaba üst araması yapma yetkileri tanınmıştır.
Kanuna uygun bir şekilde “adli arama kararı” alınmadan elde edilen uyuşturucu madde, ikrar bulunsa bile hukuka aykırı yöntemle elde edildiğinden hükme esas alınamayacaktır.
Haksız Arama Suçu Nedir? (TCK 120)
Haksız arama suçu; bir kimsenin üstünün veya eşyasının kamu görevlisi tarafından hukuka aykırı bir şekilde aranmasıyla vücut bulur. Haksız arama suçu, 5237 sayılı TCK'nın “Hürriyete Karşı Suçlar” bölümünde düzenlenmiş olup ancak kamu görevlisi tarafından işlenebilen özgü suçlardandır.
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).
Basit elkoyma kararı verme yetkisi hâkime aittir. Fakat gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısı ve ona ulaşılamayan hallerde kolluk emirinin yazılı emri gerekir.
Define aramak isteyen kişiler define aramak için bulundukları yerin müze müdürlüğüne izin için bir dilekçe yazmaları gerekir. Yazılan bu dilekçede olması gerekenler şunlardır: Define arama amacı belirtilmeli. Define aranacak yerin açık adresi (il, ilçe, köy, mahalle, sokak ve ev numarası) bildirilmeli.
V.
Cumhuriyet Savcılığınca, eylem suç olarak vasıflandırılıp buna karşın eylemi gerçekleştirdiği şüpheli olan kişiler tespit edilmediği durumlarda ilgili Cumhuriyet Savcısınca daimi arama kararı alınır.
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez.
Savcı, kanuna aykırı olarak gerçekleşen suçların araştırılıp değerlendirerek ihbar ve şikayetleri çeşitli kaynaklardan araştırmaktadır. Suça dair bilgi, ihbar ve konuları ayrıntılı olarak soruşturmaktadır. Savcı, hukuk temelinde suç oluştuğu ve haberi aldığı andan itibaren devlet adına soruşturma yapmaktadır.
Makul şüphe olmadan, tahminen ve rastgele adli arama kararı veya emrinin verilmesi hukuka aykırıdır. Adli aramanın ilk ve en önemli şartı olan makul şüphe olmadan arama kararı veya emrinin verilmesi, aramanın temel dayanağının olmaması dolayısıyla elde edilen delil açısından da hukuka aykırılığa yol açacaktır.
Arama kararında veya arama emrinde şunlara yer verilmelidir (m.119/1); a) Aramanın nedenini oluşturan fiil, b) Aranacak kişi, aramanın yapılacağı konut veya diğer yerin adresi veya aranacak eşya söz konusu ise bu eşyanın ne olduğu, c) Arama kararının veya arama emrinin geçerli olacağı süre açıkça yazılı olmalıdır.
Kanun maddesinde ev – konut arama kararı için hakim kararı olması gerektiği ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise Cumhuriyet savcısı izni ile arama kararı yapılabileceği belirtilmiştir.
Somut delillere dayanan kuvvetli şüphe bulunması, Başka şekilde delil elde edilmesinin mümkün olmaması, Bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerini şüphelinin kullanması Hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda Cumhuriyet savcısı tarafından karar verilmesi aranmaktadır.
Hukuka Aykırı Delil Elde Etme Yasağı
Yürürlükteki hukuk kuralları ile açıkça yasaklanmış yöntemlerle elde edilen deliller, tartışmasız biçimde hukuka aykırı olduğu gibi, açık bir yasaklama olmasa da ilgili usul kurallarına aykırı biçimde elde edilen deliller de hukuka aykırıdır.
CMK m.119/4'de düzenlenen arama kararının icrası sırasında bulundurulması öngörülen iki hazırunun da bu kapsamda ele alınmalı ve esasında kolluğun tatbik ettiği aramanın denetimini sağladığı unutulmamalıdır.
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre izinsiz define arama suçunun cezası belirtilmiştir. İzinsiz araştırma, kazı ve sondaj yapanlar, Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 74. maddesine göre izinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri