Takipsizlik Kararının Hatalı Olduğunu Gösteren Hususlar Bunun haricinde , bir hukukçu tarafından kolaylıkla (hatta dikkat edildiğinde sizin tarafınızdan dahi) fark edilebilecek bazı başka hatalar ya da eksiklikler de olabilir. Örneğin savcılık, hiç ifade almadan dosya üzerinden takipsizlik kararı veremez.
Soruşturma evresinde basit şüphe yeterliyken, kovuşturma evresine geçebilmesi için bu şüphenin varlığı aranır. Tüm bu süreçte savcı hiç ifade almadan takipsizlik kararı vermesi mümkün değildir.
Takipsizlik kararı, bir kişinin bir suçtan dolayı kovuşturulup kovuşturulmayacağına ilişkin karardır. Bu karar, kişinin suçu işlemeye kastının bulunmaması, suçun hafif olması, suçun işlendiği sırada kişinin çok genç olması veya benzeri sebeplerle verilebilir.
Cumhuriyet savcısı, gerçekleştirdiği soruşturma sonunda yeterli şüphenin oluşması için gerekli delillerin veya kovuşturma olanağının bulunmadığına karar verebilir. Söz konusu nedenlerden dolayı, Cumhuriyet savcısı dava açılmadan dava dosyasını kapatabilir.
Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak kanıt elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması durumlarında kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.
İlgili 15 soru bulundu
Savcının ifade alma zorunluluğu yoktur. Savcı yalnızca kolluk tarafından alınan ifade üzerine veya şüpheli/sanığın ifadesini hiç almadan da iddianame düzenleyebilir. İfade ve sorgu usulü CMK. m.145-148 arasında ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
Takipsizlik kararı sicile işler mi? Takipsizlik kararı hiç bir şekilde sicile işlemez. Zira dosya soruşturma aşaması sonunda kapatılmıştır. Kişi hakkında kovuşturmaya yeter delil bulunamamış veya suçu işlemediği yönü daha ağır gelmektedir.
Örneğin savcılık, hiç ifade almadan dosya üzerinden takipsizlik kararı veremez.
Kamu davasını açmaya yeterli delil yok ise ya da dava açmak için gerekli diğer şartlar bulunmuyor ise kamu davasının açılması mümkün değildir. Bu durumda Cumhuriyet savcısının deliller değerlendirme takdir yetkisi vardır. şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi gerekir.
Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar (KYOK), diğer bir deyişle takipsizlik kararı; Cumhuriyet savcısı tarafından yürütülen soruşturma neticesinde şüpheli kişi hakkında kovuşturma olanağı veya yeterli şüphe oluşturacak delil bulunmaması nedeniyle ceza mahkemesinde kamu davası açılmasına gerek görülmemesini ifade eder ...
Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Ancak, soruşturma süresinin yapılacak işlemlerle orantılı olması gerekir.
Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar ile şüpheli hakkında, şüpheliye isnat edilen suç ile ilgili olarak iddianame düzenlenmeyeceği, mahkemeye kamu davası açılmayacağı, suçun işlendiği yönünde yeterli şüpheye ulaşılamadığı anlaşılır.
Takipsizlik kararının güvenlik soruşturmasına etkisi bu anlamda bir belirsizlik taşır ancak takipsizlik kararı kişi hakkında verilen genel olarak olumlu bir karardır. Takipsizlik kararının güvenlik soruşturmasına etkisi kesin surette şudur diyemesek de olumlu sonuç doğuracaktır.
Dosya durumu kapalı takipsizlik: Dosyanın icra dosyası veya savcılık dosyası olmasına göre değişiklik gösterir. Yukarıda bu durumları açıkladık. Takipsizlik kararı sorgulama: Savcılık takipsizlik dosyası uyap üzerinden sorgulanamaz.
Savcılık veya sulh ceza hakimliğine başvurma: Takipsizlik kararı, savcılık veya sulh ceza hakimliği tarafından verildiğinden dolayı karar hakkında bilgi edinmek için ilgili savcılık veya sulh ceza hakimliğine başvuru yapılmalıdır.
Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre savcılık tarafından iddianame yazılmasına ilişkin düzenleyici bir süre bulunmamaktadır. Bu nedenle, yasal olarak belli bir süreyle sınırlı olmamakla birlikte her soruşturmanın özelliği de dikkate alınarak iddianamenin makul bir sürede hazırlanması gerekir.
Savcı yeterince delil topladığında suçun işlendiğine dair yeterli şüphe varsa iddianame yazarak olayı mahkemeye intikal ettirir. Mahkeme iddianameyi kabul ettiği anda basit yargılama, seri muhakeme usulü veya bildiğimiz duruşmalı yargılama yöntemi ile kişiyi yargılar ceza verir ya da beraat ettirir.
Ceza Muhakemesi Kanununun 172. maddesinin 1. fıkrasına göre; “Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması hâllerinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.”
Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.
İfade Vermek Zorunlu mu ? CMK 'da yer alan kanunlara göre kişi sanık ve müşteki sıfatıyla çağrıldığını ifade için ifade verme zorunluluğuna sahip değildir. Yani sorulan sorulara hiçbir şekilde cevap vermeme hakkı bulunur. Ancak kişinin çağrıldığı ifadeye gitmemesi suçtur ve gitmekle yükümlüdür.
Dosyanın kesinleşme zamanından 5 yıl sonra adli sicil ve istatistik genel müdürlüğüne başvurarak sabıka kayıtlarınızı UYAP'tan ve E-Devlet aracılığıyla sildirebilirsiniz.
Bu gizlilik, soruşturmanın sağlıklı yürümesine ve şüphelinin haklarını korumaya yöneliktir. Henüz yargılamaya tabi tutulmamış ve hakkında hüküm verilmemiş şüpheli/sanığın “suçlu” sıfatını yüklenmesine engel olmaktır amaçlardan biri.
KYOK kararı verilen dosya takipsizlik sebebi ile kapatılır. Takipsizlik kararı kovuşturmaya yer olmadığına dair karardır. Kapanan dosya için bir işlem yapılmaz. Dosyaya itiraz edildiğinde ya da temyiz başvurusu söz konusu olduğunda koşullar sağlanmış ise dava yeniden açılabilir.
İcra dosyalarının takipsizlikten düşmesi için belirli bir süre geçmesi ve dosyanın zamanaşımına uğraması gerekmektedir. Bir icra takibi yapılan dosyada 1 yıllık süre boyunca hiçbir işlem yapılmadığı takdirde, icra dosyası takipsizlikten düşmektedir.
Suçtan zarar gören, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde, bu kararı veren Cumhuriyet savcısının yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine itiraz edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri