İdare bu yönde bir izin vermemişse, adli makamlar (savcılık), memur hakkında soruşturma yapamayacaktır. 1982 Anayasası ve buna paralel olarak 4483 sayılı yasa, izin sistemini benimsemiştir.
Bölge İdare Mahkemesi şikayetçi veya savcının itirazı üzerine soruşturma izni verilmesi gerektiğine karar verirse savcı kamu görevlisi hakkında kamu davası açabilir. Kamu görevlileri hakkında iznin geçerli olmadığı hâller de söz konusudur.
Memur veya kamu görevlisinin görevi sırasında, ancak görevle ilgisi bulunmayan suçları 4483 sayılı kanundaki soruşturma usulünün kapsamı dışında bırakılmıştır. Örneğin, tapu memurunun görevi sırasında sinirlenerek bir kimseyi yaralaması halinde soruşturma izni alınmasına gerek yoktur.
Madde 7:“Yetkili merci, soruşturma izni konusundaki kararını suçun 5 inci maddenin birinci fıkrasına göre öğrenilmesinden itibaren ön inceleme dahil en geç otuz gün içinde verir. Bu süre, zorunlu hallerde onbeş günü geçmemek üzere bir defa uzatılabilir.
Soruşturma izni verilmesi halinde, hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisi yetkili merciin işbu kararının tebliğinden itibaren 10 gün içinde Danıştay İkinci Dairesi'ne veya Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edebilir. Burada başvurulması gereken makam, kanunun yollaması ile belirlenir.
İlgili 24 soru bulundu
Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Ancak, soruşturma süresinin yapılacak işlemlerle orantılı olması gerekir.
e- Bakanlar Kurulu kararıyla veya Bakanlığın merkez ve bağlı kuruluşlarında ortak kararla atanan memurlar ve diğer kamu görevlileri; büyükşehir, il, ilçe ve alt kademe belediye başkanları ve belediye meclisi üyeleri ile il genel meclisi üyeleri hakkında Bakan, Soruşturma izni vermeye yetkili mercilerdir.
Memurluktan çıkarma cezası için yapılan soruşturma dosyası, memurun bağlı olduğu kurumun yüksek disiplin kuruluna sunulduğu tarihten itibaren en geç altı ay içinde bu kurul tarafından karara bağlanmalıdır.
İfade yazılı veya yüz yüze görüşme tutanağa bağlanarak alınabilir. İfade, savunma değildir. Savunma, soruşturmacı teklifiyle birlikte raporunu verdikten sonra, ceza vermeye yetkili amir veya disiplin kurulu tarafından alınacaktır.
Buna göre, memuriyeti sırasında kasten işlenen işlenen bir suç nedeniyle bir yıl veya daha fazla süreli hapis cezası alan veyahut hapis cezası süresine bakılmaksızın affa uğramış olsalar dahi 48. maddedeki sayılan suçlardan biri nedeniyle mahkûm olan memur memuriyetini kaybeder.
Disiplin soruşturması sonucunda alınan karar, hakkında soruşturma açılan memura yazılı olarak tebliğ edilir. 657 Sayılı DMK m.135 uyarınca, disiplin amirleri tarafından verilen; uyarı, aylık kesme, kınama cezalarına karşı disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı ise yüksek disiplin kuruluna ...
Devam eden ceza davası memuriyete engel değildir; ancak yargılama sonucu kasten işlenen suçtan dolayı 1 yıl ve daha fazla ceza alan kişinin memuriyetle ilişiği kesilir.
Soruşturma izni verildikten sonra soruşturma veya kovuşturma aşamasında suçun hukuki niteliğinin değişmesi, yeniden izin alınmasını gerektirmez. Soruşturma izni, şikâyet, ihbar veya iddia konusu olaylar ile bunlara bağlı olarak ileride soruşturma sırasında ortaya çıkabilecek tüm konuları kapsamak üzere verilir.
CMK m. 161/1'e göre, “Cumhuriyet savcısı, doğrudan doğruya veya emrindeki adli kolluk görevlileri aracılığı ile her türlü araştırmayı yapabilir; yukarıdaki maddede2 yazılı sonuçlara varmak için bütün kamu görevlilerinden her türlü bilgiyi isteyebilir.
Dosya içeriğini görebilmek için dosyanızın bulunduğu savcılığa dilekçe ile başvurmak gerekecektir. Dosyanın bulunduğu Cumhuriyet Savcısı talebinizi yerinde görürse ilgili soruşturma dosyasına UYAP üzerinden ulaşılabilir hale gelecek ancak ilgili savcı talebinizi yerinde görmez ise dosya içeriğine ulaşılamayacaktır.
Çıkarma cezası gerektiren suçlarda öğrendiği tarihten itibaren (6) ay içinde, başka bir ceza gerektiren suçlarda ise öğrendiği tarihten itibaren (1) ay içinde, soruşturmayı açar.
Madde 3 – Devlet Memurları amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet hakkına sahiptirler.
Yönetmeliğin 29. maddesinde ise “muhakkik” olarak adlandırılan bu kişilerin çalışma usulü düzenlenmiştir. Yönetmeliğin “Savunma” başlıklı m.30/1 uyarınca; “Memura savunma hakkı tanınmadan disiplin cezası verilemez. Savunma, soruşturma sürecinin son aşamasında disiplin amiri tarafından istenir”.
Disiplin amirince yargısal veya idari diğer birimlerden soruşturmacı görevlendirilmesi Danıştay Başkanının onayı ile yapılır. Danıştay Başkanı da gerekli gördüğü hallerde Danıştay'da görevli tüm memurlar hakkında soruşturma açabilir.
(3) Hakkında disiplin soruşturması yapılan personel, ikinci fıkra gereğince kendisinden savunma istenmesinden itibaren soruşturma evrakını inceleme hakkına sahiptir.
Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
Disiplin soruşturması, disiplin amiri tarafından bir soruşturmacı (muhakkik) görevlendirilmesi ile başlar. Soruşturmacının soruşturmasını yürüttüğü memura eşit veya daha üst bir görevde bulunması zorunludur. Soruşturmacı; Disiplin amirinin disiplin cezası verme yetkisi dışında bütün yetkilerine sahiptir.
TÜRK CEZA KANUNUNDA MEMUR SUÇLARI: ZİMMET, İRTİKAP VE RÜŞVET. Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının Üçüncü Babının birinci, ikinci ve üçüncü fasıllarında; devlet idaresi aleyhinde işlenen suçlardan basit ve nitelikli zimmet ile devlet alım ve satımlarında menfaat sağlama, irtikap ve rüşvet suçları düzenlenmiştir.
Ancak Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri, Bakan yardımcıları ve valiler için yetkili ve görevli mahkeme Yargıtayın ilgili ceza dairesi, kaymakamlar için ise il ağır ceza mahkemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri