Hakim ve savcılar sakal bırakabilir mi? Özetle serbest. memurunun resmiyetine de aykırıdır.
Bu hükme göre, ilgili mevzuatında düzenleme yer alan polisler, hakim ve savcılar ile askeri personel sakal tıraşı zorunluluğuna tabi olmaya devam edecektir.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.
Yönetmelik iptali ile memurların sakal bırakması önünde yasal bir engel kalmamıştır. Bu kapsamda memurların sakal bırakması yasal olarak serbesttir.
Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir), temiz bakımlı ve taranmış olur. (Danıştay Onikinci Dairesinin 20/4/2022 tarihli ve E.:2021/7000; K.:2022/2247 sayılı kararı ile iptal ibare; Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.)
İlgili 42 soru bulundu
g) İnfaz ve koruma başmemurları ve memurları ile infaz ve koruma memurluğu öğrencilerinin sakal ve bıyık bırakması yasaktır. Her gün sakal ve bıyık tıraşı olunması zorunlu olup, saçlar kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilir.
Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyutunu geçemez, üstten alınamaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir.
Dairesinin iptal kararına Yönetmelik metninde yer verildi. Artık resmen kamuda erkek memurlara sakal bırakmak serbest hale geldi.
Zabıta TV's post
Bu karara yapılan karar düzeltme talebi de reddedildi. Böylece sakal kesmeyene artık ceza verilmeyecek. resmen serbest hale gelmiş oldu. Kılık Kıyafet Yönetmeliği'nin iptali istemiyle dava açtı.
Cevap: Hayır bırakamaz. Gerekçe: 7068 Sayılı Kanun Madde 8 de “Kılık ve kıyafet ile ilgili olarak mevzuatta belirlenmiş kurallara uymamak.” Aylıktan Kesme Cezası gerektiren fiiller arasında sayılmakta olup; Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği madde 5'te “Her türlü sakal ve bıyık bırakılamaz.
Hâkim ve savcı adayları için mazeret izni kaç gündür? 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesi gereğince mazeret izni her yıl için 10 gündür.
İşine yeni atanmış olan savcının almış olduğu maaş en alt limit olarak 84.000 TL'den başlamaktadır. Stajyer savcı maaşının ise 41.000 TL'den başladığını söylemek mümkündür. İşini ehli, belli bir yol kat etmiş savcıların ise ortalama olarak aldıkları maaş 199.200 TL'dir.
Savcılar, coğrafi bakımından yetkili bulundukları sınırlar (il veya ilçe sınırları) içinde işlenen suçlarda soruşturma yapmak ve dava açmakla yetkili ve görevlidirler. Cumhuriyet savcıları, yargı sınırları dışında işlenen suçlarda soruşturma yapamaz ve dava açamazlar.
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
Gün içinde ortalama olarak 8 saat çalışan bir savcının çalışma saatleri, delil toplama ve şüpheli olayları inceleme gibi durumlarda artış gösterebilir.
Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez.
Polis Saç Sakal Yönetmeliği
Polisler, hiçbir şekilde sakal ve bıyık bırakamaz. Saçlar, kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilmelidir. Favoriler kulak deliği hizasını geçmemelidir. Ancak görevin özelliğine göre ve en üst birim amirinin izni ile bu hususlar serbest bırakılabilir.
Bahse konu Yönetmelikten de anlaşılacağı üzere ceza infaz kurumunda görev yapan sivil kıyafetli personelin bıyık ve sakal bırakmasına dair bir düzenleme bulunmamaktadır.
Özel Güvenlik Görevlisinin Uyması Gereken Giyim Kuralları
Kılık, kıyafet ve görünüşe, teçhizatına ve üniformasına, gerekli özeni göstermelidir. Erkek güvenlik görevlisi, her gün göreve gelmeden önce sakal tıraşı olmalıdır. Saç kesimi şapka dışına çıkmayacak şekilde kesilmelidir.
h) Her türlü sakal ve bıyık bırakılamaz. Saçlar, kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilir. Favoriler kulak deliği hizasını geçemez. Ancak görevin özelliğine göre ve en üst birim amirinin izni ile bu hususlar serbest bırakılabilir.
bununla birlikte kadınlar ve erkekler için özelleştirilmiş bazı kurallar da bulunmakadır. bunlar kadınlar için dekolteden, transparandan, dar, mini ve yırtmaçın fazlasından kaçınmak gibi iken; erkekler için sakal, bıyık bırakılmaması, düzgün saç ve günlük sakal tıraşı olmak, kolye ve küpe takmamak gibi genellenebilir.
(3) Erkek personel, sakal, bıyık ve favori bırakamaz, her gün sakal traşı olur. Favorinin alt çizgisi, kulak iç kıvrım kıkırdağının üst sınır hizasında bulunur. Saçlar, kulak üzerine düşmeyecek, tarandığında, şapka veya bere içinden dışarı taşmayacak şekilde tıraş olunur, göze çirkin görünmeyecek şekilde taranır.
Alman Avukatlık Meslek Kuralları Tüzüğü m.20 de benzer şekilde “Avukat, mahkeme önünde meslek kıyafeti olarak cübbe giyer”29 hükmüne yer vermiştir.
Sakal bırakırken hanımlara sorulması gerekir mi? Sakal bırakma konusunda hanımın izni aile içi tatsızlık çıkmaması için alınmalıdır. Zira sakal bırakmak sünnet iken aile huzuru bu sünnetten daha önemlidir. Ancak bir kimse hanımından izin almadan sakal bırakırsa da günah işlemiş olmaz, izin alma mecburiyeti yoktur.
Törenlerde de giyilebilir. Avukatlar, mahkemelerde münhasıran vekalet görevi ifa ettikleri davalar dışında resmi kılık giyemezler. Avukatlar, mesleki ve yargısal faaliyetleri sırasında meslek kurallarının 20 nci maddesine uygun davranmak zorundadırlar." kuralı yer almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri