Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Savcı tahliye kararı verebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Savcı tahliye kararı verebilir mi?

Cumhuriyet Savcısının, tutukluyu serbest bırakma fıkra a hükmüne göre cezalan yetkisini düzenleyen CMK'nın 103/2, maddesinde “Soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısına adli kontrol veya tutuklamanın artık gereksiz olduğu kanısına varacak olursa, şüpheliyi re'sen serbest bırakır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Savcı tahliye edebilir mi?

CMK m.103/1'e göre; “Cumhuriyet savcısı, şüphelinin adli kontrol altına alınarak serbest bırakılmasını sulh ceza hakiminden isteyebilir. Hakkında tutuklama kararı verilmiş şüpheli ve müdafii de aynı istemde bulunabilirler”.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Soruşturma aşamasında tahliye kararını kim verir?

(1) Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında şüpheli veya sanık salıverilmesini isteyebilir. (2) Şüpheli veya sanığın tutukluluk hâlinin devamına veya salıverilmesine hâkim veya mahkemece karar verilir. Bu kararlara itiraz edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Tutukluluk kararını kim verir?

Tutuklamayı yalnızca hâkim yapabilir. Tutuklamanın gerçekleşmesi koşulların sağlanması ile mümkündür. Öncelikle sanık ya da şüpheli hakkında kuvvetli bir suç şüphesine gerek duyulur. Somut delillerle desteklenmesi gereken kuvvetli suç şüphesi ortaya çıktığında hâkim tutuklama kararı verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Savcı hangi durumlarda tutuklar?

Kuvvetli Suç Şüphesi: Tutuklama kararı verilebilmesi için ilk şart, şüpheli veya sanık hakkında “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin” bulunmasıdır. Kuvvetli suç şüphesi, şüpheli veya sanığın suçu işlediğine dair yüksek bir ihtimal bulunmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

tutukluluk halinin incelenmesi

İlgili 22 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Savcı neye karar verir?

Savcı, kanuna aykırı olarak gerçekleşen suçların araştırılıp değerlendirerek ihbar ve şikayetleri çeşitli kaynaklardan araştırmaktadır. Suça dair bilgi, ihbar ve konuları ayrıntılı olarak soruşturmaktadır. Savcı, hukuk temelinde suç oluştuğu ve haberi aldığı andan itibaren devlet adına soruşturma yapmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Savcılar basına açıklama yapabilir mi?

Yine Başsavcı yaptığı açıklamada; "Bizim talimatımızda diyor ki, "soruşturmaların hukuka uygun yürümesi, gizliliğe riayet edilecek. Biz basın açıklaması yapabiliriz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Savcı adli kontrol isterse hâkim tutuklama verebilir mi?

Adli Kontrol Tedbirine Uyulmaması ve Sonuçları (CMK md.112)

Adli kontrol şartlarını isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Tahliye talebi nereye yapılır?

CMK m.103'e göre19, Cumhuriyet savcısı, şüphelinin adli kontrol altına alınarak serbest bırakılmasını sulh ceza hakiminden isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tahliye olan bir kişi tekrar tutuklanır mı?

Adli kontrol tedbirinin gereklerini yerine getiren sanığın, hakkında hapis cezası verilse dahi bu ceza kesinleşip infaz edilene kadar tutuklanması yürürlükteki Cmk. ve Anayasa'ya göre mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Tahliye kararina kim karar verir?

Tahliye davasında yetkili mahkeme, taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesidir. Ancak tahliye davası, taşınmazın aynına ilişkin olmadığından taşınmazın bulunduğu yer, kesin yetkili mahkeme değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Tahliye kararını hangi mahkeme verir?

Kiracının tahliyesi davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Eğer taşınmaz bir iş yeri ise kıracının yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesi de yetkili mahkemedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Savcı tahliye kararına itiraz edebilir mi?

Esasen kural, kovuşturma aşamasında merciince hakkında tahliye kararı verilmiş olan tüm tutuklu sanıklar için Cumhuriyet savcısına bu karara karşı itiraz etme imkânı vermekte olup aynı konumda olan sanıklar arasında herhangi bir ayrım gözetmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Tahliye davasında avukat şart mı?

Tahliye Davaları Açılması

Bu sözleşme bitmeden dava açılması mümkün değildir. Kira sözleşmesi sona erince dava açılmaktadır. Yine burada 1 ay kadar bir sürede açılması beklenir. Tahliye davası açılması için ilk olarak sözleşmenin bitmesi ve ardından 1 ay içerisinde gerekli avukat ile davanın açılması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Savcı re'sen tutuklama kararı verebilir mı?

Savcı resen şüpheliyi serbest bırakabilir. Fakat tutuklayamaz. Sadece tutuklamaya sevk edebilir. Soruşturma aşamasında tutuklama kararı Sulh Ceza Hakimliği, kovuşturma aşamasında ceza davasının açıldığı mahkeme tarafından verilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Savcı davayı kapatabilir mi?

Cumhuriyet savcısı, gerçekleştirdiği soruşturma sonunda yeterli şüphenin oluşması için gerekli delillerin veya kovuşturma olanağının bulunmadığına karar verebilir. Söz konusu nedenlerden dolayı, Cumhuriyet savcısı dava açılmadan dava dosyasını kapatabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acasoy.com

Zorla tahliye nasıl yapılır?

Kiralayanın kiracıya karşı sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açması gerekir. Süresi içinde itiraz olunmaz veya itiraz kaldırılırsa kiralanan taşınmaz sürenin bitiminde zorla tahliye edilir ve kiralayana teslim olunur. Ancak bunun için tahliye emrinin tebliğinden itibaren on beş günlük sürenin geçmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Mahkeme tahliye kararı nasıl uygulanır?

Kiraya veren mahkemenin gerekçeli kararını aldıktan sonra icraya koyarak hemen taşınmazın tahliyesini isteyebilir. Ancak kiracı belirli bir kira bedelini depo etmek şartı ile tahliye kararını istinaf ederse istinaf mahkemesinin vereceği karara kadar tahliyenin uygulanması bekletilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mervekolman.av.tr

Tahliye süreci ne kadar sürer?

Kiracıların Mahkeme tarafından alınan kiracı tahliye kararına uyması gerekir. Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır. Bu 15 günlük süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

Bir vatandaş savcı ile görüşebilir mi?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcıların kapılarının halka daima açık olması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hakim ve savcı, tarafsızlığını, bağımsızlığını, kapıları kapatarak, kapıların arkasına saklanarak, vatandaşla, avukatla görüşmeyerek temin edemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Savcı yeterli delil bulamazsa ne olur?

Ceza Muhakemesi Kanununun 172. maddesinin 1. fıkrasına göre; “Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması hâllerinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

Nöbetçi mahkemede tahliye olur mu?

Cumhuriyet savcısı şüpheliyi mahkemeye sevk ederse nöbetçi sulh ceza hakimi dosyayı inceledikten sonra duruşma açar ve suçun mahiyetine göre kişiyi tutuklar veya serbest bırakır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erbassahin.av.tr

Savcılar yanında silah taşır mı?

MADDE 5 – (1) Hâkim ve savcılar, mülki idare amirliğinden alacakları bireysel satın alma yetki belgesiyle Başkanlığa başvurarak, Başkanlıktan verilecek EK-1'de yer alan zati silah satın alma belgesiyle doğrudan MKE'den tabanca satın alabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Savcı televizyona çıkabilir mi?

657 sayılı Kanunun 15'nci maddesinde “Devlet Memurları, kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç veremezler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Savcılar istediği yerde görev yapabilir mi?

Haklarında Hâkimler ve Savcılar Kanunu gereğince yer değiştirme cezası verilenler, mazeretlerine ve bulundukları bölgede en az hizmet süresinin dolup dolmadığına bakılmaksızın daha alt bölgeler içinde durumlarına uygun görevlere hemen atanmaktadırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yakinegitim.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT