Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Savcı temyiz edebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Savcı temyiz edebilir mi?

Ceza davasında, mahkeme tarafından verilen kararın temyiz edilebilmesi için, öncelikle davanın tarafı olan sanık, müdafi, katılan veya savcının, karara karşı temyiz başvurusunda bulunma hakkı vardır. Temyiz başvurusu için belirli bir süre vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Savcı istinaf ederse ne olur?

İstinaf başvurusunda bulunan Cumhuriyet savcısı veya ilgililer, ret kararının kendilerine tebliğinden itibaren yedi gün içinde bölge adliye mahkemesinden bu hususta bir karar vermesini isteyebilirler. Bu takdirde dosya bölge adliye mahkemesine gönderilir. Ancak, bu nedenle hükmün infazı ertelenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bayar.av.tr

Temyiz kim yapar?

Temyiz, İstinaf Mahkemesi tarafından verilen nihai kararların hukuka uygunluğunun denetlendiği bir kanun yoludur (HMK m.361). Temyiz başvurusu üzerine hukuki denetim, bir yüksek mahkeme olan Yargıtay tarafından yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Temyiz kararını kim verir?

Esasen temyiz, üst mahkemede açılan yeni bir tür davadır. Taraflar, temyiz başvurusu ile istinaf mahkemesi kararının değiştirilmesini veya bozulmasını talep ederler. İstinaf ceza dairelerinin kararlarının temyiz incelemesi bir üst mahkeme tarafından, yani bir temyiz mahkemesi olan Yargıtay tarafından yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Savcının kararı istinaf etmesi ne demek?

İstinaf, ilk derece mahkemesinin ceza davası ile ilgili verdiği son kararın, üst dereceli bir mahkeme olan istinaf mahkemesi tarafından hem maddi vakıa yönünden hem de hukuka aykırılık yönünden yeniden incelenmesini sağlayan bir kanun yoludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ceza Davalarında Temyiz (Yargıtay Aşaması)

İlgili 31 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Savcı istinaf etmek zorunda mı?

Savcı, istinaf başvurusu yaparken gerekçe göstermek zorundadır. İstinaf yoluna başvuran diğer süjeler, avukatlar da dahil olmak üzere istinaf dilekçelerinde gerekçe göstermek zorunda değildir (CMK 273/5). Ancak, gerekçe gösterilmesi, etkin bir istinaf başvurusu yapılmasını sağlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Savcı istinafa gitmek zorunda mı?

Cumhuriyet Savcısı, objektif davranma yükümlülüğünde olan bir yargı organıdır. Bu nedenle, ilk derece mahkemesi sonkararında/hükmünde hukuka aykırı bir durum gördüğünde, sanığın lehine ya da aleyhine olup olmadığını gözetmeksizin istinaf yasa yoluna başvuracaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: openaccess.mef.edu.tr

Kimler temyiz edebilir?

Sanık: Mahkeme tarafından verilen karardan etkilenen ve cezai yaptırıma tabi tutulan kişi, temyiz başvurusu yapabilir. Müdafi (savunma avukatı): Sanığın temyiz hakkını kullanarak, kararın üst mahkeme tarafından yeniden incelenmesini talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Hangi davalar temyize gider?

Hangi Davalar Temyize Gider? Yargıtay'ın bozma kararı ile birlikte, dosya kendisine gönderilmiş olan bölge adliye mahkemesi (istinaf mahkemesi) ya da ilk derece mahkemesi direnme kararı vermesi halinde, direnme kararlarına karşı olarak doğrudan temyiz yolu tercih edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Temyiz kaç günde gelir?

Mahkeme, temyiz dilekçesini inceleyerek gerekli evrakları toplar ve dosyayı temyiz incelemesi yapmak üzere ilgili Yargıtay Dairelerine gönderir. Yargıtay Daireleri, dosyayı inceleyerek karar verir. Bu inceleme süreci, yaklaşık 6-12 ay arasında değişmektedir. Yargıtay, verilen kararı onaylayabilir veya bozabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: illeez.av.tr

Hangi davalar temyiz edilemez?

İlk derece mahkemeleri arasındaki görev, yetki tayini kararları kesindir, temyiz edilemez. Çekişmesiz yargı işleri için verilen kararlar kesindir, temyiz edilemez. Soybağı davaları hariç nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalarda temyiz yolu kapalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiraporlari.com

Hangi suçlar temyiz edilir?

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 286. maddesinin 3. fıkrasında temyiz edilemeyecek kararlar kapsamında olmasına rağmen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararları adına temyiz başvurusunda bulunulacağı belirtilmiştir:
  • Hakaret.
  • Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit.
  • Suç işlemeye tahrik.
  • Suçu ve suçluyu övme.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Hakaret suçu temyize gider mi?

Hakaret Suçunda Temyiz Hakkı

Suçun tabi olduğu kanuni yaptırım sınırları uyarınca hakarete ilişkin karalar kural olarak temyize tabi olmamaktadır. Buna karşılık 7188 s. Kanun ile değişik CMK m. 286/3-a hükmü uyarınca TCK m. 125/3 ile düzenlenen nitelikli hakaret suçları temyize tabi hale getirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karakaya.av.tr

Savcı ceza isterse ne olur?

Savcı mütalaasının beraat yönünde olması halinde, sanık ya da müdafii mütalaaya itiraz etmeyecektir. Savcının mütalaasında sanığın cezalandırılmasını istemesi halinde verilen süre içerisinde mütalaaya karşı mahkemeye verilecek bir dilekçeyle esas hakkında yazılı savunma yapılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

4 yıl ceza Yargıtay a gider mi?

Şimdi 5 yıl ve altı ceza verilen kişiler temyiz yerine cezaevine gidiyor. 5 yılın üstünde ceza verilen arkadaşlarımız Yargıtay'da temyize gidebiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Hangi davalar istinaf edilemez?

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 272. maddesinin 3. fıkrasına göre; 3000 TL dahil adli para cezasına “mahkumiyet hükümleri” aleyhine istinaf kanun yoluna başvurulamaz. Üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlardan “beraat hükümleri” kesindir. Bu hükümler aleyhine istinaf yoluna başvurulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Kesin karara karşı ne yapılabilir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilebilecek olağanüstü kanun yolu ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunlar şu şekildedir: Kanun yararına temyiz, Yargılamanın iadesi (yenilenmesi) dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kesin karar temyiz edilir mi?

HMK m. 366 atfıyla (istinaf kanun yoluna ilişkin) HMK m. 343-349 ve 352'inci maddeler, temyiz kanun yoluna da kıyas yoluyla uygulanır. Buna göre, kesin karara karşı temyiz yoluna başvurulması ve temyiz talebinin reddedilmesi halinde de temyiz talebinin reddi kararına karşı temyiz başvurusunda bulunulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdem-erdem.av.tr

Temyiz ne karar verir?

Yargıtay, temyiz incelemesi sonucunda üç şekilde karar verir: Onama kararı, Bozma kararı, Düzelterek onama kararı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kaç yıl ceza temyiz edilir?

Kural olarak temyiz incelemesi dosya üzerinden yapılmaktadır. Ancak, 10 yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümlere dair Yargıtay ilgili ceza dairesi tarafından uygun görülmesi halinde duruşma yapılmak suretiyle de temyiz incelemesi yapılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzozdemir.av.tr

Temyizde bozulan dava ne olur?

Yargıtay'ın temyiz incelemesi sonunda kararı bozulan alt derece mahkemesi, bozma kararına uymak zorunda değildir. Bozma kararının aksine kararın doğru olduğu görüşünde ise, bozma kararına uymak yerine kendi kararında direnebilir. Direnme kararı veren mahkeme daha önce vermiş olduğu kararı değiştiremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karayildizhukuk.com

Temyiz dilekçesi kime verilir?

Madde 365 - (1) Temyiz dilekçesi, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya Yargıtay' ın bozması üzerine hüküm veren ilk derece mahkemesine yahut temyiz edenin bulunduğu yer bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya ilk derece mahkemesine verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmirbarosu.org.tr

Istinaf mahkemesinin üstü var mı?

Hukuken, ilk kararı veren yerel mahkemeler “ilk derece” mahkemesi, istinaf mahkemesi “ikinci derece” mahkemesi, hukuki denetim yapan Yargıtay ise “hukuki derece” mahkemesi olarak görevlendirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf kaç ay sürer?

Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Istinaf mahkemesi kararı onarsa ne olur?

İstinaf başvurusunun dosya üzerinden esastan reddi halinde istinaf isteminde bulunan kişi, koşulları varsa ceza davası için Yargıtay'a temyiz başvurusu yapabilir. Ancak, istinaf mahkemesinin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan ise, yerel mahkeme kararı Bölge Adliye Mahkemesinin kararı ile kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr
Önceki makale
Zamanaşımı neden kesilir?
Sonraki makale
4 port ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT