Cumhuriyet savcısının CMK m.103/2'ye göre re'sen adli kontrolü veya tutuklamayı kaldırma yetkisi vardır.
Yakalanmış iken kolluk görevlisinin elinden kaçan şüpheli veya sanık ya da tutukevi veya ceza infaz kurumundan kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında Cumhuriyet savcıları ve kolluk kuvvetleri de yakalama emri düzenleyebilirler.
Kuvvetli Suç Şüphesi: Tutuklama kararı verilebilmesi için ilk şart, şüpheli veya sanık hakkında “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin” bulunmasıdır. Kuvvetli suç şüphesi, şüpheli veya sanığın suçu işlediğine dair yüksek bir ihtimal bulunmasıdır.
Tutuklamayı yalnızca hâkim yapabilir. Tutuklamanın gerçekleşmesi koşulların sağlanması ile mümkündür. Öncelikle sanık ya da şüpheli hakkında kuvvetli bir suç şüphesine gerek duyulur. Somut delillerle desteklenmesi gereken kuvvetli suç şüphesi ortaya çıktığında hâkim tutuklama kararı verir.
Savcılık sadece talep etme makamıdır tutuklanmaya sadece hakimler karar verebilirler savcıların böyle bir karar verme yetkileri olmadığı için sizi nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk ederek sizin hakkınızda bir tedbir (tutuklama veya adli kontrol) kararı verilmesini isterler.
İlgili 41 soru bulundu
savcı soruşturmanın kralıdır, hakim ise kovuşturmanın. savcı yeterli şüpheye bakar, hakim tutuklamada kuvvetli şüpheye, kararda ise kesinliğe. savcı ifade alır, hakim ise sorguya çeker.
Kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında yakalama emri re'sen veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim veya mahkeme tarafından düzenlenir (CMK m.98/3). Kaçak hakkında tutuklamaya ilişkin genel hükümler gereğince, sulh ceza hâkimi veya mahkeme tarafından yokluğunda tutuklama kararı verilebilir (CMK m.248/5).
Kaçaklar hakkındaki gıyabi tutuklama usulü de yalnızca kovuşturma evresiyle sınırlıdır. CMK'nın 101. maddesine göre, Cumhuriyet Savcısı'nın tutuklama istemi hakkında sulh ceza hakiminin vereceği, ret veya kabul kararlarına karşı itiraz yasa yoluna başvurulabilir.
CMK da aranan tutuklama nedenleri; şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olguların bulunması ve delilleri yok etmeye, gizlemeye, değiştirmeye, tanık veya mağdur üzerinde baskı yapmaya yönelik davranışlarda bulunmasıdır.
5326 sayılı Kanun'un 23. maddesinin ilk fıkrasında, Cumhuriyet savcısının kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde bir kabahat dolayısıyla idari yaptırım kararı vermeye yetkili olduğu ifade edilmiştir.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcıların kapılarının halka daima açık olması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hakim ve savcı, tarafsızlığını, bağımsızlığını, kapıları kapatarak, kapıların arkasına saklanarak, vatandaşla, avukatla görüşmeyerek temin edemez.
Ceza Muhakemesi Kanununun 172. maddesinin 1. fıkrasına göre; “Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması hâllerinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.”
Savcılık kurumunun yapısı ve özellikleri
Savcılık kurumu idari bir yapıya sahip olması nedeniyle düzenlemesinde hiyerarşi bulunmaktadır. Astlar kurum içinde üstten emir alırlar. Ancak bu bağlılık mutlak bir itaat anlamına gelmemektedir.
Görevinin diğer kısmını oluşturan suçun işlen- mesinden sonra başlayan adli görevi sırasında ise Cumhuriyet savcısı- nın emir ve talimatlarını yerine getirmekle görevlidir. Askeri kimliğe sahip, önleyici ve adli kolluk görevi ifa eden jan- darma, genel kolluğun en büyük ikinci kuvvetidir.
SORUŞTURMA EVRESİNDE: Tutuklama kararını Cumhuriyet savcısının istemi üzerine Sulh Ceza Hakimi verir. Tutukluluğu ise Savcı kendi kararıyla kaldırabilir. KOVUŞTURMA EVRESİNDE: Tutuklama kararını ya cumhuriyet savcısının istemiyle ya da resen (doğrudan, istek ve taleple bağlı olmaksızın) Mahkeme vermektedir.
Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.
Kolluk görevlileri, suç işlendikleri şüphesiyle yakaladıkları kişileri veya uyguladıkları tedbirleri derhal Cumhuriyet savcısına bildirmek zorundadır. Kolluk, Cumhuriyet savcısından talimat almadan ifade alma veya diğer karakol işlemlerini yapamaz.
Adli Kontrol Tedbirine Uyulmaması ve Sonuçları (CMK md.112)
Adli kontrol şartlarını isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir.
Sorunun cevabı basit. Evet. CMK dediğimiz Ceza muhakemesi kanunu ve PVSK dediğimiz polis Vazife Selahiyetleri Kanunu – YAKALAMA – hükümlerini düzenliyor. CMK 90ıncı maddesi her vatandaşa polis, jandarma yetkileri veriyor.
Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır.
Tutuklama kararı sadece bir hakim tarafından verilebilir.
Bu karar, soruşturma aşamasında sulh ceza hakimliği, kovuşturma aşamasında ise davanın görüldüğü mahkeme hakimi tarafından tutuklama kararı verilir. Tutuklama esas olarak bir ceza olarak nitelendirilmemeli, bir koruma tedbiridir.
kanun en üsttür.bir hakim savciya emir veremez,bir savci da hakime,hakim bir suc varsa savcilga suc duyurusnda bulunabilir.is mahkemeye duserse kanun ne diyorsa hakim o cezayi vermek zorun da kafasina gore hukum veremez verirse yargitaydan ceza bozulur.savci polisin adli amiridir,idari amiri degildir.savci kanuna ...
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez.
“Bir hâkimin üstü ya da konutu- suçüstü durumunda ve ağır ceza halleri dışında- aranamaz ancak 'yoklama' yapılabilir. Yoklama, kişinin hissetmeyeceği şekilde elin dış yüzeyi ve hafif bir baskı ile, 'üzerinde yabancı bir cisim var mı yok mu' şeklinde bakılmasıdır. 'Arama' ise daha farklı- kapsamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri