İlçemiz Nüfus Müdürlüğüne bağlı; 61 Köy, 7 Mahalle idari birimi bulunmaktadır.
1878-1918 ve 1918-1921 tarihleri arasında, Rusya-Ermeni-İngiliz-Gürcistan idaresinde kalan Artvin-Borçka ve Şavşat kazaları 7 Mart 1921'den itibaren 4 ay kadar Ardahan kazasına bağlanmıştır.
Şavşat gezilecek yerler içerisinde bulunan Şavşat kalesi ilk olarak gezilmeye başlanması gereken noktalardan biridir. Ardından yaylalar arasından en belirgin ve keyifli unsurları bulunan Arsiyan yaylası, Papart yaylası ve Tibet kilisesi son derece keyifli tarihi noktalar arasında bulunmaktadır.
Yüzölçümü 1.317 kilometrekare olan İlçenin 2000 genel nüfusu 25.624, İlçe Merkez Nüfusu 7.325 Köylerin Toplam Nüfusu 18.299 iken bu veriler 2008 yılı itibariyle; merkez nüfusu 6.942, köyler nüfusu 11.298'e, toplam nüfus 18.240'a gerilemiştir.
Şavşat ilçesi 27 Şubat 1921 tarihinde Ardahan Sancağına bağlı olmak üzere ilçe haline getirilmiş, 7 Temmuz 1921 tarihinde ise Artvin İline bağlanmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Şavşat (Gürcüce: შავშეთი; okunuşu: "şavşeti"; Osmanlıca: شوشاد /Şavşad ya da شاوشت / Şavşet), Karadeniz Bölgesi'nin doğu ucunda, Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezidir.
Patates: longur (Trabzon). Sarımsak: zakota (Rize). Diğer: göverti (Artvin).
Artvin iline bağlı olan ve nüfus açısından en kalabalık ilçesi Artvin Merkez ilçesidir. Merkez ilçesinin ardından en kalabalık ilçesi Hopa ilçesi gelir. Ayrıca en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Artvin Murgul İlçesidir.
Artvin Kıpçak Türkleri Köken olarak Ahıska Türkleriyle Aynı Köktendir,Kıpçak Türk'üdür. Türk Soyunun Kıpçak Boyuna mensuptur ve Ana yurdu Ahıska'dır.Bugünkü halk kültüründen de anlaşılıyorki Ahıska Türk'leriyle Posof, Ardahan, Artvin, Ardanuç, Şavşat, Yusufeli, Tortum, Uzundere, Narman ve Oltu halkı aynı köktendir.
Şavşat'ın nüfusu, Gürcüler ve Ermeniler olmak üzere iki ulustan oluşmaktadır.
Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Türkler ve Lazlar oluşturur. Millî parklarıyla ünlüdür. Şavşat ilçesinde bulunan Karagöl Sahara Millî Parkı içerisinde bulunan Şavşat-Karagöl ve Borçka-Karagöl turistik yerlerden bazılarıdır.
Tarih kaynaklarına göre Şavşat civarında M.Ö.900-650 yılları arasında Urartu ve Kimer kabileleri yaşamışlardır. Bölge daha sonraları sırasıyla Saka Türklerinin, Romalıların ve Sasanilerin elinde kalmıştır.
Artvin adı, Arta'ya Gürcücede kelimeye bir şeyi taşıyan anlamı veren “-ovani” sonekinin eklenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Arta-ovani zaman içinde Arta-vani, Art-vani ve Art-vin'e dönüşmüştür. Artavani “Arta'yı barındıran yer” anlamına gelir.
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı Döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin'in bu ismini nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir. İlk adları Çoruh Irmağı ile ilişkin olduğu anlaşılmaktadır.
25 Ağustos 2016 tarihinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun Şavşat'tan Artvin'e giden konvoyuna Ardanuç mevkiinde roketle bir terör saldırısı yapıldı.
Artvin ilinin ilçeleri şunlardır: Artvin (il merkezi) Ardanuç
Artvin balı, dut pekmezi, tereyağı, kuzine zeytini, laz böreği, lahana ezmesi, kuymak gibi birçok lezzetli yiyecek ürünleri ile meşhur olmuştur.
Artvin, sanayi olanakları az, tarım arazisi sınırlı bir il olduğundan, halkın temel geçim kaynağı hayvancılığa dayalı olan bir ildir. Küçük baş, büyük baş ve kümes hayvancılığı yöre halkının başlıca geçim kaynağı olmuştur. Yörede, çobanlık müessesesi de, usta-çırak ilişkisine dayalı olarak yapılmaktadır.
Meyve üretiminde ilk sırayı 155.733 ton üretimle çay almış, bunu sırasıyla 5.022 ton fındık, 2.180 ton elma, 2.128 ton ceviz ve 1.868 ton ile armut meyvesi olmuştur. 2016 yılında sebze üretimi kapsamında ise 9 bin 450 dekar alanda 9.477 ton sebze üretilmiştir.” dedi.
Adrese Dayalı sistemde yapılan nüfus sayımında Artvin ve Artvin dışında yaşayan toplam Artvinli sayısı 559 bin 084. Türkiye içinde yaşayan ve Artvinli olduğu nüfus kayıtlarında belli olan sayı bu.
Artvin ili 400 35' ile 410 32' kuzey enlemleri ve 410 07' ile 420 00' doğu boylamları arasında yer alan, 7 367 km2 yüzölçümünde, Karadeniz Bölgesinin bir ilidir. İl alanı Türkiye yüzölçümünün (783.577 km2) % 0.9'u kadardır. Doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize, Kuzeyinde Gürcistan ile komşudur.
Güneybatı lehçelerinde Acara lehçesi ile birlikte üç lehçe bulunur ve bunlardan Guria lehçesi Acara'nın kuzeyindeki Guria'da konuşulurken İmerhev lehçesi yalnızca Türkiye'de Artvin iline bağlı Meydancık, Şavşat (İmerhev) beldesinde konuşulur.
kartol Patetes demektir, Rusca kartofel/kartoşka kelimesinden ortaya çıkmıştır. Çoğunlukla Erzurum, Bayburt ve çevre illerde kullanılmaktadır.
ciya, “solucan” anlamı ile Kars'ın Posof ilçesinde tespit edilmiştir. Kelimenin çiya biçimi Ardahan'da, ciyakela biçimi ise Artvin'in Şavşat ilçesinde aynı anlam ile kaydedilmiştir (DS: 990). co: Seslenme ünlemi: “Hele bize de bir bakın co!” Çoç ol-: Islanmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri