Farklar var mıdır, varsa nelerdir ? Her iki kelime de düzensiz fiillerdir (irregular verbs). Geçmiş zamanda Say 'said' , tell ise 'told' olarak kullanılır. “Say” söylenen mesajın ne olduğuna odaklanırken, “Tell” mesajda söylenen içeriğe ve iletilmek istenen mesaja vurgu yapar.
“said” kelimesi “say” kelimesinin geçmiş zaman halidir. “Said” kelimesi “söylemek” anlamında kullanılır. Örneğin; “She said she will come home tomorrow.” (Yarın eve geleceğini söyledi.)
“ Bu cümleyi “say” ile kurmak isteseydin, mutlaka “to” kullanman gerekirdi çünkü say kelimesinin içinde “tell” kelimesinde olduğu gibi “to” anlamı yok. “He said to me that he is happy.” > “Bana mutlu olduğunu söyledi.
Told kelimesi tell fiilinin geçmiş zamanda kullanılan halidir. Yani V2 halidir. Eğer küçük kardeşin oyuncakları ile oynarken odada olan babana acıktığını söylüyorsa, sen bunu annene ingilizce söylerken tell fiilini kullanmalısın. “She told my father” ile başlayarak annene söylemen gerekir.
Birilerinin söylediklerini direkt olarak iletiyorsak say kullanmamız doğru olacaktır. Genellikle kime hitap edildiğini göstermemiş oluyoruz. "We are going through some tough times." said President. Eğer ki söyleyen kişinin kime söylediğini belirtmek istiyorsak tell kullanmamız daha uygundur.
İlgili 29 soru bulundu
söylemek {fi.}
Hac ya da umre için tavaf yapıldıktan sonra hemen ardından , Mescid-i Haram'ın doğu tarafında bulunan Safa ve Merve tepeleri arasında gidip gelinerek yapılan bir eylemdir. Safa tepesinden başlanır ve 4 kez gidilir ve 3 kez dönülür. Sa'y, bu şekilde yapılır.
Sa'ye Safâ tepesinden başlanır, Merve tepesinden başlanırsa birinci şavt geçersiz sayılır. Zira Resûl-i Ekrem, Safâ tepesine doğru yürürken Bakara sûresinin 158. âyetini okuyup burada önce Safâ'nın zikredildiğine işaretle, “Allah'ın başladığı yerden başlıyoruz” demiştir (Müslim, “Ḥac”, 147; İbn Mâce, “Menâsik”, 84).
Yedinci turda Merve tepesine gelindiğinde sa'y biter. Say bitince tıraş olunup, ihramdan çıkılır.
Say ibadetinin anlamı
Hacer'in, oğlu Hz. İsmail'e su bulmak için Safa ve Merve tepeleri arasında yedi sefer gidip gelmesini ifade eder. Hervele ise; Sefa ve Merve Tepeleri arasındaki Hz. Hacer'in yavrusunu görebilmek için koşarak geçtiği alandan, koşarak ya da hızlanarak geçmektir.
İngilizce Say kelimesi söylemek ve demek anlamlarına gelen bir fiil olarak belirtilmektedir. Say eyleminin 2.halini kullanmak için Past Simple Tense olması gerekmektedir. Say kelimesinin 2. hali Said olarak belirtilmektedir. Bu eylemin 3. hali ise ikinci hali ile aynı olan Said kelimesi olmaktadır.
Sa'y haccın rükünlerinden biridir. Bilerek veya bilmeyerek, vacip olduğunu, yapılış şeklini, nerede yapıldığını bilmediğinden sa'yi yapmazsa, bu yüzden de umre amellerini Arefe günü öğle vaktine kadar yapamazsa haccı batıldır. Sa'yi bu şekilde yapmayanın hükmü, tavafı aynı şekilde yapmayan kimsenin hükmüyle aynıdır.
Orada bu arayışın ne kadar çok yapılması gerektiğinin ifadesi olarak yedi defa koşsa da aslında nesillerinin muhtaç olduğu o kurtuluş suyu yetmiş defa, hatta yedi yüz defa koşacak, arayacak, soracaktır. Buluncaya kadar, tatmin oluncaya kadar, ciğerpareleri kurtuluncaya kadar arayışını sürdürecektir.
Hac ve umre sa'yinden sonra kılınması gereken vacip bir namaz yoktur.
Henüz tavaf yapmadan sa'y yapan ve tıraş olan kimsenin sa'yi geçerli değildir. Zira sa'yin geçerli olabilmesi için muteber bir tavaftan sonra yapılmış olması gerekir (Kâsânî, Bedâi', 2/134). Dolayısıyla bu durumdaki kişi ihramdan çıkmış olmaz; ihram yasağı işlemiş olur.
Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre ise sa'y umrenin rükünlerinden biri olduğu için kişi sa'y yapmadan tıraş olmakla ihramdan çıkmış olmaz; ihram yasağı işlemiş olur.
Hangi tavaftan sonra say olursa, o zaman tavaftan fariğ olduktan sonra Hacerü'l Esved'e tavafta olduğu gibi istilâm edilmelidir. Bu dokuzuncu istilâm, say yapanlar için müstehabdır.
Eğer bu durumda tavaf ederlerse, kendilerine bir sığır veya deve kesmek vacip olur. Âdet halinde olan bir kadın vakfe yapabilir mi? Hayız hâlinde olan bir kadın, Safa ile Merve Mescid-i Haram'ın içinde olduğu için, bu durumda tavaf edemediği gibi say da yapamaz.
Safa ile Merve arasında bir defa gitmeye şavt denir. Bir sa'y için dört defa Safa'dan Merve'ye, üç defa da Merve'den Safa'ya gitmek gerekir. Hanefî mezhebine göre sa'yin ilk dört şavtını yapmak farz, yediye tamamlamak ise vaciptir. Son üç şavtı terk eden kişinin, kalan şavtları tamamlaması lazımdır.
Safa ile Merve'nin tarihi değişimleri
Safâ ile Merve arasındaki sa'y yerinin (mes'â) uzunluğu 394,5 ve genişliği 20 metredir. Safâ'ya yakın olan tarafta iki yeşil ışık arasında 55 metrelik mesafede hervele yapılır.
Safa ile Merve arasında sa`y edebilmenin iki şartı vardır. Birincisi tavaftan sonra olması, ikincisi ondan önce ihramın bulunmasıdır. Tavaftan sonra ve ihramdan evvel yapılan sa`y caiz değildir. Hacc için Safa ile Merve arasında yapılan sa`y, Arafat vakfesinden önce olursa ihramın bulunması şarttır.
f. (told) söylemek, nakletmek, hikâye etmek, anlatmak; ifade etmek, beyan etmek, tebliğ etmek, bildirmek; saymak, birer birer saymak; emretmek; keşfetmek, ifşa etmek, yaymak; temin etmek; itiraf etmek; tesiri olmak, tesir etmek; haber vermek, haber yaymak, şikâyet etmek.
say- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *sad- “sayı saymak, takdir ve itibar etmek” biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe aynı anlama gelen sa- fiili ile eş kökenlidir. Asli anlamı "düşünmek, itibar etmek" olmalıdır.
Never say never kelime grubunun Türkçe karşılığı "asla asla deme" şeklinde çevrilir.
İbadetler Emredildiği için Yapılır
Eğer Safa ile Merve tepeleri arasında ilk koşan kadındı diye, haccın bu bölümünde kadınların koşması emredilseydi, emre itaat gereği kadınlar koşardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri