Bu tür alışveriş şekilleri sarf akdinin şartlarından biri olan her iki bedelin peşin olması kuralını ihlal ettiğinden dinen caiz değildir. Ancak her iki bedelin kapıda peşin olarak teslim edilmesiyle gerçekleştirilecek olan altın veya gümüş alım-satımı caizdir.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Döviz alım satımı, altın ve gümüş alışverişi gibidir.
Altın ve gümüşün satışı caiz olduğu gibi bu da caizdir.
Malların cinsleri değişirse (iki bedelde) peşin olmak şartıyla istediğiniz gibi satın.” Buna göre altın, gümüş veya dövizin veresiye veya taksitle alınıp satılması caiz değildir.
Bayanların da altın veya gümüş eşya kullanmaları caiz değildir, tahrimen mekruhtur. Bayanlar altın ve gümüş takı takabilirler, yani bilezik, küpe, kolye, yüzük takabilirler; fakat altın veya gümüş eşya kullanamazlar.
İlgili 17 soru bulundu
2. Erkekler için gümüş yüzük takmak caizdir. Ancak yukarıda zikredilen hadise göre erkeğin takması caiz olan gümüş yüzük en fazla bir miskal yani 4,009 gr. olmalıdır.
Diğer parmaklara da takılsa günah olmaz. Erkekler sadece gümüş yüzük takabilir. Ağırlığı da 4.8 gramdan fazla olmamalıdır. İki yüzük takılırsa bu ağırlığı geçmemelidir.
Değerli kardeşimiz, Kadınların gümüş takı kullanmalarında bir mahsur yoktur.
Altın ve gümüşten yapılmış eşyalar edinmek, bunları yeme, içme, tahâret ve temizlik işlerinde kullanmak da ümmetin hem erkeklerine hem kadınlarına haram kılınmıştır. Kadınlara helâl kılınmış olan altın kullanımı, üzerinde taşınabilir cinsten süs ve zînet eşyaları ve takılarla sınırlandırılmıştır.
Ancak her bankanın altın hesabı olmasına rağmen, gümüş hesabı seçenekleri ülkemizde çoğu bankada bulunmaz. Gümüş hesabı açmak için Türkiye'de başvurulacak bankalar; Kuveyt Türk, DenizBank ve Türkiye Finans FX bankalarıdır. Bu bankalardan herhangi birine başvurarak güvenle gümüş hesabı açılabilir.
- Katılım bankalarına veya faiz bankalarına göre bunun hükmü değişir mi? Değerli kardeşimiz, Herhangi bir faizli işlem yapmadan ve bedeller peşin olarak ödenmek üzere, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak ya da kâr etmek amacıyla döviz ve altını alıp-satmak caizdir.
Banka para yatıran kişiye, yatırdığı paraya karşılık gelen miktarı altın olarak ya hemen teslim eder yahut onun adına açılan hesaba kaydeder. Kişi istediği zaman gidip altını ya bizzat ya da TL veya başka para birimine bozdurarak alır. Bu şekildeki bir işlemde fıkhen sakınca yoktur.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
“Fiyatları tayin eden Allah'tır” fetvası veren Diyanet, “Bankaların vadesiz mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmü nedir” sorusuna “Zorunluluk olmadıkça paranın vadesiz bir hesapta tutulması dinen uygun değildir” yanıtını verdi.
Yasalara uygun olarak yapılıyorsa bir sakıncası yoktur.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Gümüş, insan vücudunun çalışması için hiçbir gerekliliği ve işlevi bulunmayan bir metaldir. Gümüş, kendi başına saf halde iken toksik (zehirli) olmayışından ötürü çağlar boyunca bilimsel hiçbir geçerliliği olmayan iddiaların kalbinde yer almıştır. Ancak gümüş tuzları insan için toksik özelliktedir.
Gümüş takılar hipoalerjenik olarak tanımladığımız gruba dahildir. Vücutta diğer kalitesiz metaller gibi alerjik durumlara yol açmazlar. Kızarıklık, kaşıntı gibi sorunların oluşmasını gümüş takılar sayesinde önleyebiliriz. Ayrıca egzama, sedefi gerilettiği gözlemlenmiştir.
Şâfiîler'e göre demir ve kurşundan yapılmış yüzüğü takmak mubahtır; gümüş yüzük takmak ise erkekler için sünnet, kadınlar için mubahtır (Hatîb eş-Şirbînî, I, 461, 579).
Bu tür alışveriş şekilleri sarf akdinin şartlarından biri olan her iki bedelin peşin olması kuralını ihlal ettiğinden dinen caiz değildir. Ancak her iki bedelin kapıda peşin olarak teslim edilmesiyle gerçekleştirilecek olan altın veya gümüş alım-satımı caizdir.
Erkeklerin altın ve gümüş takı ve zinet eşyaları takmalarının hükmü nedir? Cevap: Kadınların altın ve gümüşten yapılmış ziynet (süs) eşyaları edinmeleri ve bunları takınmaları helaldir. Ancak alimlerimiz, gümüş yüzüğü bu hükümden istisna ederek erkeğin gümüş yüzük edinmesinin mubah olduğu hususunda ittifak etmişlerdir.
Yalınız süs maksadı ile evlerde altın ve gümüş kaplar, tabla ve benzeri şeyler bulundurmak caizdir. Fakat altın ve gümüş kaplardan yemek yenmesi, su içilmesi, yağlanılması ve koku sürünülmesi hem erkeklere hem de kadınlara mekruhtur. Gümüş veya altın çatal-kaşıkla yemek yenmesi de böyledir.
Gümüş Gr güncel satış fiyatı anlık olarak 19,97 TL, Gümüş Gr alış fiyatı ise 19,94 TL üzerinden işlem görmektedir. Gümüş Gr fiyat bilgileri en son 27 Eylül 2023 04:13'de güncellenmiştir. Bu veriler doğrultusunda 1 Gümüş Gr fiyatı 19,97 TL'ye karşılık gelmektedir.
Minimum işlem limiti 0.01 gramdır. Depolanan gümüşler 1000/1000 saflıkta muhafaza edilir. Gümüş Hesabı'nızdaki bakiyeniz ile gümüş havale yapabilirsiniz veya alım satım talimatı vererek her ay düzenli olarak gümüş alabilirsiniz.
Gümüş yüzük takmak, erkek ve kadın için mübah ise de, altın yüzük takmak erkek için haram, kadın için helaldır. Peygamber (sav) buyuruyor: Altın ve ipek ümmetimin kadınlarına helal, erkeklerine haram kılınmıştır”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri