Sayı korunumu (parçaların sıralanışı değişse bile sayıları aynı kalır) /5-7 yaş. Sıvı korunumu (kabın şekli değişse bile sıvı miktarı aynı kalır) /6-7 yaş. Madde korunumu (maddenin şekli değiştirilse bile miktarı aynı kalır) /7-8 yaş.
İşlem Öncesi Dönem (2-7 yaş) Somur İşlemler Dönemi (7-11 yaş) Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve üzeri)
“Burnu havada, küçük görmek” gibi deyimleri kelime anlamlarıyla algılarlar (Özdemir ve diğerleri, 2012). 7 yaşından itibaren korunum kavramı kazanılır. Nesneler farklı gruplara ayrılırken nesnelerin arasındaki bağlantılarını da göz önünde bulundurmaya başlarlar (Yüksel, 2015).
İşlem Öncesi Dönem (2-7 Yaş): Bu dönem kendi içerisinde Sembolik Dönem (2-4 Yaş) ve Sezgisel Dönem (4-7 Yaş) olmak üzere ikiye ayrılır. Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş) Soyut İşlemler Dönemi (12 Yaş ve üstü)
18-24 aylar arasında nesne devamlılığı gelişir.
İlgili 16 soru bulundu
İkincisi 11-12 yaşlarından itibaren gelişen "soyut işlemler" dönemidir. Bu işlemler varsayımlar üzerinde akıl yürütme yeteneğine da- yanan "önermeler mantığı'na temel oluştururlar. Piaget zekâ gelişiminin her dönemine özgü bir benmerkezcilik biçiminin bulunduğunu kabul eder.
Animizm, özellikle Afrika ülkelerinde (Kenya, Kongo, Benin, Botsvana, Madagaskar, Gine-Bissau vs.) yaygın olarak benimsenmektedir. Ayrıca O Du halkı animisttir. Jean Piaget bu türden bir düşünceye “Sembolik İşlemler Dönemi” adını verirken, 3-4 yaşındaki tüm çocuklarda var olan bir dönem olduğunu ileri sürer.
“Ayni” ve “farklı” kavramlarını bilir. 2-3 vücut parçası belli insan figürleri çizebilir. Makas kullanabilir. Büyük harf, küçük harf kuralına uymaya çalışır.
Okul öncesi dönemde üç türlü sınıflama yeteneği vardır, 2-3 yaş döneminde tek özniteliği sınıflama, 4 yaş döneminde dışarıda bırakıcı sınıflama, 5-6 yaş döneminde sistematik sınıflama olarak sıralanabilir.
Jean Piaget tarafından 1926 yılında ortaya atılan benmerkezci (egosantrik) dönem, 2-6 yaş arasındaki çocukların düşünce ve dil kullanımında benmerkezci tutum sergilediği bir dönemdir.
Gelişim dönemlerindeki yaşlar, değişik kaynaklara göre farklılık göstermektedir. Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
İkinci Çocukluk-İlkokul Dönemi (7-11 yaş)
Bu yıllar çocuğun aile ortamından çıkıp, dış dünya ile daha iç içe olduğu bir dönemdir. Okul yılları olarak adlandırılan bu dönemde fiziksel, motor, bilişsel ve sosyal becerilerin artması, çocukların daha da bağımsız olmalarını sağlar.
Sayı ve madde korunumu ilk kazanılan korunum türleri olurken, ağırlık ve hacim korunumları en son kazanılan korunum türleridir. Korunum ilkesine bağlı olarak çocuklar, telafi (ödünleme) ve ayniyet (özdeşlik) gibi iki önemli bilişsel beceriler kazanırlar.
Bebekler dünyaya geldiklerinde beyin gelişimi henüz tamamlanmamıştır. Beyin gelişiminin çok büyük bir kısmı ilk 6 yılda tamamlanır. Hayatları boyunca edindikleri tüm davranış biçimlerinin %70 ini 0-6 yaş döneminde kazanırlar. Bu sebepten bu yaş aralığı çok önemlidir.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Bir yaş itibari ile çocuklar rakamları ve sayı saymayı öğrenebilirler. Ancak beş yaşına gelene kadar sayıların gerçek anlamlarını fark etmeyebilirler.
“On”a kadar sayabilir, “0”dan “9”a kadar olan yazılı rakamları tanıyabilir ve “dört”e kadar olan sayıları kullanarak toplama ve çıkarma yapabilirler. Dört yaşındaki çocuklar daire, kare, üçgen ve dörtgenin varyasyonlarını bilirler.
4-5 yaş çocuğunun konuşmasının düzgün, net ve akıcı olması beklenir. Bu yaştaki bir çocuk, olan bitenleri anlatabilir, insanları ayrıntılı olarak tarif edebilir ve yerinde sorular sorabilir. Nesnelerin ne işe yaradığını anlatabilir, uzun ve karmaşık cümleler kurabilir. Sohbetleri ve filmleri rahatlıkla takip edebilir.
Sezgisel Dönem (4-7 Yaş): Bu aşamada çocuk giderek daha karmaşık durumları deneyerek düşünmeye başlar. Çocukta hala tek boyutlu düşünce yapısı hakimdir. Nesnelerin çoklu sınıflandırılmasını yapamazlar.
5. ve 6. aydan itibaren bebek kendini ve diğer insanları ve nesneleri birbirinden ayırt etmeyi öğrenir. * Refleksif davranışlardan amaçlı davranışlara geçer. Taklit ve deneme – yanılma öğrenmesi. Bu dönemde yer alan önemli özelliklerinden biri de “ses bulaşması”dır.
Esasında bu rahatsızlık kapalı ortamlarda kalanların yoğun bir şekilde endişe duyduğu bir bozukluktur. Bunun en başındaki belirtileri arasında sizin de az çok tahmin edeceğiniz üzere asansör ya da dar odalarda kalınca gergin veya sinirli olmak gelmektedir.
Duygusal zeka doğuştan değildir, deneyimlerle öğrenilir. Bebeğiniz temel duygular (öfke, mutluluk, üzüntü, iğrenme, şaşkınlık, korku) ile doğar ve kıskançlık, utanma, sevgi, suçluluk gibi sosyal ve karmaşık duyguları 2 yaşından itibaren öğrenmeye başlar.
Gelişimini en geç tamamlayan organdır beynimiz. 20'li yaşların sonu, 30'lu yaşların başına kadar bir seviyede beyin gelişimi devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri