Farklar var mıdır, varsa nelerdir ? Her iki kelime de düzensiz fiillerdir (irregular verbs). Geçmiş zamanda Say 'said' , tell ise 'told' olarak kullanılır. “Say” söylenen mesajın ne olduğuna odaklanırken, “Tell” mesajda söylenen içeriğe ve iletilmek istenen mesaja vurgu yapar.
“said” kelimesi “say” kelimesinin geçmiş zaman halidir. “Said” kelimesi “söylemek” anlamında kullanılır. Örneğin; “She said she will come home tomorrow.” (Yarın eve geleceğini söyledi.)
“ Bu cümleyi “say” ile kurmak isteseydin, mutlaka “to” kullanman gerekirdi çünkü say kelimesinin içinde “tell” kelimesinde olduğu gibi “to” anlamı yok. “He said to me that he is happy.” > “Bana mutlu olduğunu söyledi.
Birilerinin söylediklerini direkt olarak iletiyorsak say kullanmamız doğru olacaktır. Genellikle kime hitap edildiğini göstermemiş oluyoruz. "We are going through some tough times." said President. Eğer ki söyleyen kişinin kime söylediğini belirtmek istiyorsak tell kullanmamız daha uygundur.
Hac ya da umre için tavaf yapıldıktan sonra hemen ardından , Mescid-i Haram'ın doğu tarafında bulunan Safa ve Merve tepeleri arasında gidip gelinerek yapılan bir eylemdir. Safa tepesinden başlanır ve 4 kez gidilir ve 3 kez dönülür. Sa'y, bu şekilde yapılır.
İlgili 16 soru bulundu
söylemek {fi.}
Sözlükte “çalışmak; yürümek, koşmak” gibi anlamlara gelen sa'y, fıkıh terimi olarak hac ve umre tavaflarından sonra Safâ tepesinden başlayarak dördü gidiş, üçü dönüş olmak üzere Safâ ile Merve tepeleri arasında toplam yedi defa gidip gelmeyi ifade eder.
Say ibadetinin anlamı
Hacer'in, oğlu Hz. İsmail'e su bulmak için Safa ve Merve tepeleri arasında yedi sefer gidip gelmesini ifade eder. Hervele ise; Sefa ve Merve Tepeleri arasındaki Hz. Hacer'in yavrusunu görebilmek için koşarak geçtiği alandan, koşarak ya da hızlanarak geçmektir.
Eğer yapılmazsa, dem vâcip olacaktır. Bir şavt terk edilirse sadaka verilmelidir. Bunun gibi iki veya üç şavt terk edilmişse, her şavta bedel olarak sadaka verilmesi vâcibtir. Dört veya daha fazla şavt terk edilmişse, o zaman dem vâcip olacaktır.
Hac ve umre sa'yinden sonra kılınması gereken vacip bir namaz yoktur.
Say esnasında dua kitaplarında hazırlanmış olan Say duaları okunabileceği gibi arzu edilen şekilde de dua edilebilir. Yedinci turda Merve tepesine gelindiğinde sa'y biter. Say bitince tıraş olunup, ihramdan çıkılır.
Eğer bu durumda tavaf ederlerse, kendilerine bir sığır veya deve kesmek vacip olur. Âdet halinde olan bir kadın vakfe yapabilir mi? Hayız hâlinde olan bir kadın, Safa ile Merve Mescid-i Haram'ın içinde olduğu için, bu durumda tavaf edemediği gibi say da yapamaz.
Safa ile Merve arasında bir defa gitmeye şavt denir. Bir sa'y için dört defa Safa'dan Merve'ye, üç defa da Merve'den Safa'ya gitmek gerekir. Hanefî mezhebine göre sa'yin ilk dört şavtını yapmak farz, yediye tamamlamak ise vaciptir. Son üç şavtı terk eden kişinin, kalan şavtları tamamlaması lazımdır.
İbadetler Emredildiği için Yapılır
Eğer Safa ile Merve tepeleri arasında ilk koşan kadındı diye, haccın bu bölümünde kadınların koşması emredilseydi, emre itaat gereği kadınlar koşardı.
Eş anlamlılar: speak, utter, come out with, state, reply, daha fazlası...
say- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *sad- “sayı saymak, takdir ve itibar etmek” biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe aynı anlama gelen sa- fiili ile eş kökenlidir. Asli anlamı "düşünmek, itibar etmek" olmalıdır.
Never say never kelime grubunun Türkçe karşılığı "asla asla deme" şeklinde çevrilir.
Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe'nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir.
Orada bu arayışın ne kadar çok yapılması gerektiğinin ifadesi olarak yedi defa koşsa da aslında nesillerinin muhtaç olduğu o kurtuluş suyu yetmiş defa, hatta yedi yüz defa koşacak, arayacak, soracaktır. Buluncaya kadar, tatmin oluncaya kadar, ciğerpareleri kurtuluncaya kadar arayışını sürdürecektir.
Henüz tavaf yapmadan sa'y yapan ve tıraş olan kimsenin sa'yi geçerli değildir. Zira sa'yin geçerli olabilmesi için muteber bir tavaftan sonra yapılmış olması gerekir (Kâsânî, Bedâi', 2/134). Dolayısıyla bu durumdaki kişi ihramdan çıkmış olmaz; ihram yasağı işlemiş olur.
Dini açıdan bakıldığı zaman hayız döneminde kıl ve tüylerin alınmaması gerekmektedir. Regl dönemi bittikten sonra gusül alındıktan sonra kıl ve tüy alınması gerekmektedir. Aynı zamanda regl döneminde kıl ve tüylerin alınması, normal bir zamanda alınmasına oranla daha fazla acılı olacaktır.
Bu sebeple dışarıdan gelen her türlü enfeksiyona karşı rahim ve rahim içi çok hassastır. Bu nedenle prezervatif mutlaka kullanılmalıdır. Bununla birlikte adet döneminde ilişkiye girmenin sonucunda kanamada bir kesilme durumu söz konusu değildir.
Henüz ziyaret veya umre tavafını yapmadan âdet gören bir kadının öncelikle yapması gereken, temizleninceye kadar Mekke'de kalıp, temizlendikten sonra tavafını yapmasıdır. Bu durumda ziyaret tavafını bayram günlerinden sonraya tehir etmesi bir ceza gerektirmez.
Safa ile Merve arasında bir defa gitmeye şavt denir. Bir sa'y için dört defa Safa'dan Merve'ye, üç defa da Merve'den Safa'ya gitmek gerekir. Hanefî mezhebine göre sa'yin ilk dört şavtını yapmak farz, yediye tamamlamak ise vaciptir.
Sefa ve Merve tepeleri arasında say yapmak hac ve umre ibadetinin olmazsa olmazlarındandır. yaklaşık üç buçuk kilometre yürüyerek yapılır. Yaklaşık 500 metre olan mesafe 4 gidiş ve 3 dönüş şeklinde 7 kez yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri