3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümleri çerçevesinde sayacın doğru tüketim kaydettiğinin tespiti halinde sayaç sökme-takma ile 3516 sayılı Kanun çerçevesinde oluşan bedeller talep sahibi tarafından karşılanır.
İlk kez yapılacak doğalgaz bağlantı bedeli ev sahibi tarafından ödenir. Doğalgaz güvence bedelini kiracı mı öder? Dağıtım firmalarına ödenen güvence bedeli evin içerisinde oturan kiracı tarafından ödenir.
Sayaç değişimi veya sökme takma işlemlerinde dağıtım şirketi tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez. Yalnızca, tüketicinin ölçüm değerlerinde hata olduğunu kontrolünü talep etmesi durumunda sayacın sökülmesi takılması gerekirse, tüketiciye sayaç sökme-takma bedeli yansıyabilir.
Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Su sayacının arızalanması, okunamaması ,patlaması veya 10 yıllık periyodik muayene süresinin dolmasından dolayı sayaç değişim ücreti olarak 40,00 TL alınır.
İlgili 39 soru bulundu
3. Sayacımın değişimi halinde ücret öder miyim? 10 yıllık damga süresini dolduran sayaçların damga ayar işlemleri için sökülerek yerine geçici ya da yeni sayaç takılması durumunda herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçiş için aboneden sayaç veya sayaç değişim bedeli talep edilmemektedir. Elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçiş yapmanızla ödeme şekliniz değişecek ve sözleşmeniz yenilenerek sonradan ödemeli doğal gaz kullanımı yapacağınız için Güvence Bedeli talep edilmektedir.
Madde 1: Demirbaş eşya belirli bir miada tabi olmaksızın uzun zaman muhafaza edilen ve kullanılabilen, taşınabilir eşyadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: a) İşletme aletleri, b) Teknik ve laboratuar aletleri, c) Mefruşat ve büro malzemeleri, d) Kitaplar, e) Nakil vasıtaları, f) Sayaçlar.
Yeni su aboneliği alma işlemi için öncelikle ilgili bildirimi yapmak için yaşadığın şehirdeki belediyeye bağlı olan Su ve Kanalizasyon İdarelerine başvurman gerekiyor. İlgili hizmet dairesine fiziksel olarak başvuruda bulunmak ve zaman ayırmak istememen durumunda ise alternatif olarak E-Devlet başvurusu öne çıkıyor.
Önceki açıklamalarımızda belirttiğimiz gibi; eski su sayaçlarının değiştirilmesi, teknolojik ve yasal bir zorunluluk değildir. Su tüketim faturalarında da belirtildiği üzere su sayaçlarının mülkiyeti aboneye aittir.
Tarife kapsamında, su sayaçlarının ayar ve parça değişimi gerektirmeyen tamir ücreti, anma debisine göre 48 lira ve 67 lira olacak. Elektrik sayaçları ayar ücretleri, tek fazlı sayaçlar için 37 lira, üç fazlı sayaçlar için 48 lira olarak uygulanacak.
Abone tesisatlarına takılı olan mevcut su sayaçları; çalışmama, patlak olma, periyodik muayene yapılmama (10 yılda bir muayene edilip damgalanmama), standart dışı olma, yüksek tüketime itiraz edilme gibi nedenlere bağlı olarak İdare tarafından değiştirilmektedir.
Fırat Tutşi, “ 3516 sayılı ölçüler ve ayarlar kanununa göre 10 yıl da ömrünü tamamlamış su sayaçlarının değiştirilmesi gerekiyor.
Sayaç arızasından dolayı dağıtım şirketi tarafından tüketiciye geri ödeme yapılması gereken durumlarda ise sayacın fazla ölçüm yaptığı sürenin tümü dikkate alınarak tüketiciye alacak tahakkuk ettirilecek.
3516 sayılı Ölçü ve Ayarlar Kanunu'nun 9. Maddesi ve Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğinin 9. maddesinin b bölümünde, ”Elektrik,su,havagazı,doğalgaz sayaçları ile akım ve gerilim transformatörlerinin muayeneleri on yılda bir yapılır” şeklinde ifade edilmektedir.
Doğalgaz abonelik ücreti her yıl ilgili dağıtıcı kurum tarafından güncellenir. 2023 yılı için bu ücret 0-200 m2 aralığı evler için 2.135 TL olarak belirlenmiştir. Eğer abone olunacak ev, 200 m2'den büyük ise her 100 m2 için abone sahibinden ek olarak 1.857 TL talep edilir.
Sayaç Değiştirme İşlemi
Yüksek tüketimli aboneler ile idareler, sayaçların arıza yapma ihtimaline karşı yedek sayaç bulundurur.” hükmü gereğince aboneye sayaç temin etmek KASKİ Genel Müdürlüğüne ait olup abonelerin sayaçlarıyla ilgili temin ya da herhangi bir tercih hakkı bulunmamaktadır.
Gerçeğe aykırı belge verenler ya da beyanda bulunanlar hakkında yasal işlem yapılır. Teminat bedelleri Konut 575,91 TL, Mesken-İnşaat 1050,75 TL, İşyeri 981,63TL, İnşaat 6.473,10 TL'dir. Sanayi abonelerinin teminatları sayaç çaplarına göre alınmaktadır. Suyu kapalı abonelerden 127,72 TL Açma Ücreti alınmaktadır.
Bozulan, patlayan, camı kırık ve mührü kopuk vb. su sayaçlarının mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda abonelerimiz, su faturası ile SASKİ Genel Müdürlüğü Abone İşleri Daire Başkanlığı 1 nci kattaki Saha ve Sayaç Kontrol Şefliğine başvurmak zorundadırlar.
1) Garanti süresi, malın teslim tarihinden itibaren başlar ve 3 yıldır.
Kiralanan bir evde bulunan eşyalar evin demirbaşları olarak kabul edilmektedir. Bunları aynı zamanda taşınmaz olarak da düşünebilirsiniz. Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır.
Elektronik (kartlı) sayacımı, mekanik (faturalı) sayaç ile nasıl değiştirebilirim? Başkentgaz Mobil, e-Devlet üzerinden veya Abone İşlem Merkez'lerinden elektronik sayaçtan mekanik sayaca geçiş işleminizi yapabilirsiniz.
1 cevap. Merhaba, Normal şartlarda merkezi sistem dairelerde kazan dairesi ve daire içi Doğalgaz tesisatı proje ve onay işlemleri ücretini mütaahhit ödemekte, kat maliki ise abonelik ve güvence bedelini ödemekte ve gaz açımı gerçekleşmektedir.
E Devlet adresi üzerinden TC Kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek açılan sayfaya bulunduğunuz bölgenin doğalgaz şirketi ismini yazarak Abonelik Sözleşmesi Başvurusu'na tıklayıp Şartnameyi kabul etmeniz gerekiyor. aşamalarını doldurarak doğalgaz aboneliğinizi internet üzerinden gerçekleştirmiş olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri