Sayılı gün çabuk geçer atasözü Türkçedeki gerçek anlamda kullanılan atasözleri arasında yer alır. Bu nedenle de bu atasözünde anlatılan kolayca anlaşılabilir.
[1] Bir işin yapılması, ya da gerçekleşmesi için konulmuş olan belli süre çarçabuk geçer.
Sayılı Günler (Gün) Tez (Çabuk) Geçer Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işin yapılması veya gerçekleşmesi için konulmuş olan belli bir süre çabucak geçer.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Yazın gölge hoş, kışın çuval boş 1. atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
[1] Bir günün olayları başka bir gününkine benzemez.
İlgili 33 soru bulundu
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır [1] Sabırlı olmak zordur ama sonucu tatlıdır. [2] Azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
[1] İyi bir sonuç elde etmek için bir yerde uzun süre çalışan kişi, katlandığı sıkıntıların karşılığını görür.
[1] Yoksul bir aileden olmak ve çalıştığı halde az para kazanmak utanılacak bir şey değildir. Utanılacak şey, tembellik yüzünden yoksul olmaktadır ve zengin de olsa çalışmamaktır.
Bilmemek Ayıp Değil, Öğrenmemek (Sormamak) Ayıp Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: insanın her şeyi bilmemesi kusur değildir ama bilmediği bir işi sorup öğrenmeden yapmaya kalkışması kusurdur.
[1] İnsan her şeyi bilemez. Bu, kusur değildir. Ancak bilmediği bir işi, sorup öğrenmeden yapmaya kalkışmak kusurdur.
Ayıp kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk anlamı toplumun ahlak kurallarına aykırı olan, utanılacak durum veya davranış olarak verilmiştir. Ayıp kelimesinin TDK sözlüğündeki ikinci anlamı kusur ve eksiklik olarak verilmiştir. Ayıp kelimesinin TDK sözlüğündeki üçüncü anlamı sıfat olarak utanç veren anlamında verilmiştir.
Dibi Görünmeyen Sudan Geçme Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? İç yüzü bilinmeyen ya da anlaşılmayan, öğrenilemeyen bir durumun içine girmemek şeklinde ifade edilir.
Aklı başa yaş getirir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: deneyim, yıllar içerisinde elde edilir anlamında kullanılan bir söz.
Başkalarına güzel şeyler dağıtmakla görevli olan kimse, dağıttığından az çok kendisi de yararlanır.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[1] Bir kimse iki büyük işi aynı zamanda yapamaz.
Üzümünü ye bağını sorma atasözü Türkçe içerisinde en yaygın kullanılan ve değerli atasözleri içerisinde gelmektedir. Anlamı ise bazen birtakım ürünlerden ya da nimetlerden sorgulamadan yararlanmak gerekir. Bunu her zaman araştırmak ve öğrenmeye çalışmak iyi değildir.
[1] Başta bulunan nasıl bir yol tutarsa onun yönetiminin altında bulunanlar da o yolu tutarlar.
Gülü seven dikenine katlanır atasözü TDK sözlüğüne göre anlamı şudur ; - `İnsan sevdiği kimse veya sevdiği iş yüzünden gelecek sıkıntılara katlanır. ` Anlamında kullanılan bir sözdür. Yani birini ve bir kişiyi sevdiğin zaman her şeyi ile kabul etmelisin.
[1] Kendisine bir şey yaptırmak istediğimiz, ya da bir öğüt verdiğimiz kimse anlayışlı bir kişi ise bir kez söylemekle o işi yapar, öğüdü dinler. İstediğimizi yapmayıp bizi döne döne söylemek zorunda bırakan kimsenin insanlık niteliği eksiktir.
[1] Kusurunu anlayıp özür dileyen ve büyüklüğünüze sığınan kişi affedilmelidir.
[1] "Yaşanan her başarı ve mutluluğun yanında, bu sürecin parçası olan minik olumsuzluklar da mevcuttur" anlamında bir söz.
Rüyada berrak bir suda yürüdüğünü görmek ise rüya sahibinin ferahlık ve esenlik içinde olacağına yorumlanır. Rüyayı gören kişinin içinde bulunduğu durumun pozitif anlamda değişeceğine ve çok rahatlayacağına, esenlik ve huzura kavuşacağına delalettir.
Hukuk terimi olarak gaiplik; bir kişinin ölüm tehlikesi içinde kaybolması ya da kendisinden uzun bir müddet haber alınamaması neticesinde hakim kararı ile kişiliğine son verilmesidir. İşte hakkında bu hukuki işlem tesis edilmiş olan kimseye "gaip" denir.
Eski Türkçe ile kaleme alınmış metinlerde ''gözel'' şeklinde geçen güzel sözcüğü, iyi, hoş, alımlı ve çekici anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri