Saz Orta Asya'dan başlayıp balkan coğrafyasına kadar yayılan sap, tekne ve burgu bölümlerinden oluşan telli bir çalgı çeşididir. Yörelere göre kopuz, cura, çöğür, dombıra ve tamburator gibi değişik isimlerle anılmaktadır. Orta Asya'da dombıra olarak bilinir. Günümüzde ise tambura olarak değiştirilmiştir.
Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür. Tezene denilen kiraz ağacı kabuğundan yapılmış bir mızrapla tellere vurularak çalınır.
Türklerde ise tüm müzik aletlerine 'kopuz' (yaylı kopuz, ağızda kullanılan kopuz ve başkaları) denilmektedir. XV. yüzyıldan sonra ise yazılı kaynaklarda 'Çüyür' aletine 'Saz' denilmeye başlanmıştır.
Saz Orta Asya'dan başlayıp balkan coğrafyasına kadar yayılan bölge içerisinde yaygınlaşmış, tekne, sap, burgu bölümlerinden oluşan telli bir halk çalgısıdır. Orta Asya'da dombıra olarak geçer. Günümüzde Anadolu'da tambura olarak değiştirilmiştir. Cümbüş gibi isimlerde kullanılır.
Bağlama ailesinin en küçük ve en ince ses veren çalgısı Curadır. Curadan biraz daha büyük ve curaya göre bir oktav kalından ses veren çalgı ise Tamburadır.
İlgili 27 soru bulundu
Curaların tekne derinlikleri ile göğüs genişlikleri 15 cm dolayındadır. Sap uzunlukları ise 40 cm kadardır. Sapın ucundaki burgu denen anahtarlarla çalgı akort edilir. Dört telli curalarda üstteki tel ahenk telidir.
Zeynel Abidin Cümbüş - Vikipedi.
Kökeni hakkında neredeyse tüm referanslar Orta Asya'da ki kopuzu işaret etmektedir. “Bağlama Orta Asya'dan kopuz olarak gelen çeşitli tür ve boyutları olan ve binlerce türküye can veren bir çalgıdır.
Göktürklerden günümüze kadar gelen milli çalgı “kopuz”un Anadolu'da yeniden doğmuş hali diyebileceğimiz bağlama, genel adıyla saz: kiraz ağacının kabuğundan yapılıp tezene adı verilen bir mızrapla tellerine vurularak çalınan bir çalgıdır.
Uzun sap saz (bağlama) 23 – 24 perdeli olup, Halk müziğinin temel sazlarının başında gelir. İsteğe göre değişsede, genel olarak tekne boyu ortalama 40 – 42 cm'dir. Meydan sazından bir oktav, Divan sazından ise beş ses daha tizdir. Üzerine yedi adet tel takılır ve bu bazen isteğe göre değişebilir.
Kopuz en eski kaynaklarda Türklerin kullandıkları bi çalgı olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat bu sonuç ile Kopuz Türkiye' ye ait bir çalgıdır demek hatalı olacaktır. Günümüzde Kopuz' u hala aktif olarak kullananlar Altay Türkleri olarak bilinmektedir.
Dünyanın en eski müzik aletlerinden olan bağlama Orta Asya'dan Avrupa'ya kadar taşınmış ve çeşitli müzik türlerinde kullanılmıştır. Türk kültüründe ise bu çalgı halk ozanları ve aşıkları arasında usta çırak ilişkisine dayalı şekilde öğrenilmiş ve öğretilmiştir.
Sözlükte “umumdan ayrılmak (tek başına kalmak)” mânasındaki şezz (şüzûz) kökünden türeyen şâz kelimesini, özellikle son dönem hadis âlimleri “sika bir râvinin diğer sika râvilere veya kendisinden daha sika olan bir râviye aykırı olarak tek başına rivayet ettiği hadis” şeklinde tanımlamaktadır.
Saz kelimesi bir eş sesli sözcüktür. Yani diğer bir ifade ile sesteş olarak bilinir ve birden fazla anlama sahiptir. Bu anlamlardan ilki ve en çok kullandığı bir müzik aleti olmasıdır. Diğer bir ifadesi ise su kuyularında olan durum şeklinde anlatılır.
Türk halk müziğinde en çok kullanılan enstrümanlardan biri olan saz, ebatlarına ve tel sayısına göre birçok türe ayrılır. En kısa olanına cura, en büyüğüne divan denir.
Denilebilir ki bir yandan bağlama mucidi olan (kısa sap bağlamayı icat eder) Sağ, 1982'de bu enstrümanın kaderini değiştirmiştir.
“Virtüöz kime denir?” diye etrafımızdaki insanlara sorsak, büyük bir çoğunluğundan iyi enstrüman çalan kişilere denir gibi yanıtlar alırız. Hatta çoğu müzisyenden de buna benzer cevaplar alırsınız. Virtiöz kelimesi aslında becerikli, yetenekli anlamına gelmektedir.
Saz çeşitleri küçükten büyüğe doğru cura, tambura curası, bağlama curası, aşık sazı, bozuk, tambura, bağlama, çöğür, divan ve mekan bağlama olarak sıralanır.
Bağlama, diğer telli enstrümanlar düşünüldüğünde en azından temel düzeyde öğrenmesi daha kolay ve anlaşılır bir müzik aletidir.
Eğer enstrümanınızda ustalaşmak istiyorsanız bağlama öğrenme süresi 7 ile 9 aya kadar çıkabilir. Ancak enstrümanınızı hobi düzeyinde çalmak ve boş vakitlerinizi değerlendirmek istiyorsanız yaklaşık 5 aylık bir bağlama eğitimi bağlamanızla sevdiğiniz şarkıları icra edebilmeniz için yeterli olacaktır.
Bağlama, saz, türkü, bozlak denildiği zaman Neşet Ertaş ve Kırşehir akla geliyor. Nereye gitsek Kırşehirliyiz dediğimizde 'Sen güzel saz çalıyorsun' diye tepki gösteriliyor” dedi. İnce, saz yapılan kişinin “ünlü” olmasının değil, “sazın iyi olmasının” önemli olduğuna da dikkat çekti.
Bağlamanın ses sahası 2,5 oktav olup, ses tablosu üzerine yapıştırılan ilave perdeler ile ses sahası 3 oktava kadar da çıkarılabilir.
Sebebi: "Saz" dediyimiz şey nedir ? Eski zamanlarda osmanlı devlerleri saz kelimesini bütün müzük aletleri için kullanmıştır bu nedenle soru müzik aletleri olarak söylenebilir. İlk müzik aleti Joseph (Adolphe) Sax tarafından icat etti.
İyi bir sazın özelliklerini de anlatan Ünlü, "Bir çok ağaçtan saz yapılıyor olsa da bana göre en iyi saz dut ağacından olmaktadır. Dut ağacının tınısı daha iyidir. Sesi daha tok çıkmaktadır. Ayrıca sazın teknesinin oyma olması da yine en iyi özelliklerinden biridir.
Kapalı bir geleneğe sahip olan Alevi-Bektaşi geleneği o dönemde de şelpe tekniğini geliştirmiştir. Her ne kadar halk tarafından tam anlamıyla bilinmesede bağlamada parmak vurma tekniği diyede nitelendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri